Αρχαίοι μύθοι από σύγχρονους συγγραφείς στο φεστιβάλ Αναλόγιο

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο φέρνει έντεκα σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς αντιμέτωπους με «Λογοτεχνικές μεταγραφές του Μύθου και της Ιστορίας».

Αρχαίοι μύθοι από σύγχρονους συγγραφείς στο φεστιβάλ Αναλόγιο

Μια λογοτεχνική ενδοσκόπηση στην κληρονομιά των αρχαίων μύθων θα επιχειρήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο στη 17η χρονιά του. Περιορίζοντας το πρόγραμμά του στο ελληνικό προϊόν, δεδομένων των συνθηκών, η διοργάνωση επανασυστήνει την ελληνική κληρονομιά στο θεατρόφιλο κοινό, με το πρόγραμμα «Λογοτεχνικές μεταγραφές του Μύθου και της Ιστορίας». Από τις 21 έως τις 26/9, έντεκα έγκριτοι Έλληνες συγγραφείς παρουσιάζουν σε έργα μικρής φόρμας τις δικές τους αναγνώσεις πάνω σε θέματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τους μύθους και την ιστορία. Οι Γιώργος Βέλτσος, Τζένη Δάγλα, Αλέξης Δαμιανός, Άκης Δήμου, Σόνια Ζαχαράτου, Παναγιώτης Μέντης, Δημήτρης Οικονόμου, Μάριος Ποντίκας, Γιάννης Σολδάτος, Ανδρέας Στάικος, Χριστόφορος Χριστοφής καλλιεργούν τον αρχαίο ελληνικό σπόρο στο σύγχρονο θεατρικό έδαφος με δύο αφιερώματα και εννέα θεατρικά έργα. Μαζί τους συστρατεύονται σπουδαίοι σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων οι Μάνια Παπαδημητρίου, Βίκυ Κυριακοπούλου, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης, Δημήτρης Παντελιάς, Θεόδωρος Εσπίριτου, Νικαίτη Κοντούρη, Κωστής Καπελώνης, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιάννης Αναστασάκης, Γιώργος Λιβανός, Νίκος Χατζηπαπάς. ‘Οπως σημειώνει η Σμαρώ Κώτσια, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο: «Απευθυνθήκαμε σε συγγραφείς που είχαν ήδη δώσει ανάλογα δείγματα γραφής και έγραψαν νέα έργα, ενώ ορισμένοι επέλεξαν να παρουσιάσουν έργα που είχαν ήδη γράψει με αυτήν τη θεματική».

Οι συνθήκες μπορεί να περιόρισαν το φεστιβάλ εντός συνόρων, ωστόσο, αποτέλεσαν αφορμή να διευρύνει τις δράσεις του σε άλλους άξονες. Η ενότητα «Libraries As Gardens» περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία εκδηλώσεων και δράσεων σε δημόσιους χώρους, ενώ επιδιώκεται μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τα νέα μέσα. Αναλυτικότερα, τη σκυτάλη από το περσινό συνέδριο σχετικά με τη συσχέτιση ποιητικής και πολιτικής στην αρχαιοελληνική τραγωδία, παίρνει, φέτος, το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μύθοι και Αρχαία Ελληνική Τραγωδία». Παράλληλα, θα διεξαχθούν ηχητικοί περίπατοι και περφόρμανς σε δημόσιους χώρους, με τη δημιουργική αξιοποίηση των νέων μέσων (επιμ. Geert Vermeire), ενώ θα στηθούν και εργαστήρια υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού (επιμ. Μιχαέλα Αντωνίου και Μαρίνα Μέργου). Το πρόγραμμα κλείνει με ένα αφιέρωμα για τον πρωτοπόρο συγγραφέα και μεταφραστή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, ενώ εξαγγέλει και το επικείμενο αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια Μάνου Λαμπράκη. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και αναζητά διακόσια έργα μικρής φόρμας για τη διοργάνωση του 2021 με τίτλο «;200 χρόνια επανάσταση;». Αναλυτικές πληροφορίες θα δημοσιευθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ analogiofestival.org.

Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ζάππειο, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Θα πραγματοποιηθεί ηχογράφηση όλων των έργων (audiobooks) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσβλέποντας στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Απολύτως απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσεων στο ticketsanalogio@gmail.com.

Αυτό είναι το συνοπτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Αναλόγιο

i Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα στο analogiofestival.org | Facebook @analogiofestival

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.