Τρία έργα ξένης δραματουργίας και μια αρχαιοελληνική τραγωδία στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Εμβληματικά έργα από τον Μπέρνχαρντ μέχρι τον Σοφοκλή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές.

Τρία έργα ξένης δραματουργίας και μια αρχαιοελληνική τραγωδία στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Τρία έργα ξένης δραματουργίας και μια αρχαιοελληνική τραγωδία σε παράσταση κλειστού χώρου μετράμε στις πρεμιέρες της εβδομάδας.

#1 «Οι λαντζέρηδες»

Τρία έργα ξένης δραματουργίας και μια αρχαιοελληνική τραγωδία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 1

Το έργο του Καναδού Μόρις Πάνιτς έκανε πρεμιέρα στο Βανκούβερ το 2005, το 2009 ανέβηκε σε Off-Broadway παράσταση και τώρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που τοποθετεί το θέμα της πάλης των τάξεων στην κουζίνα ενός εστιατορίου και η ελληνική πρεμιέρα του οφείλεται στην πάντοτε δημιουργικά ανήσυχη Ελένη Σκότη. Τους τέσσερις λαντζέρηδες υποδύονται οι Τάσος Κωστής, Κώστας Λάσκος, Αλέξανδρος Μανωλίδης και Γιάννης Σαρακατσάνης. (Σύγχρονο Θέατρο, από 19/10)

#2 «Ρίττερ Ντένε Φος»

Τρία έργα ξένης δραματουργίας και μια αρχαιοελληνική τραγωδία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 2

Έργο εμπνευσμένο από τρεις ηθοποιούς σύγχρονους του συγγραφέα του Τόμας Μπέρνχαρντ. Ο Αργύρης Ξάφης, η Λουκία Μιχαλοπούλου και η Στεφανία Γουλιώτη προσεγγίζουν, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Μαρίας Πρωτόπαππα, το εμβληματικό έργο που πρωτογνωρίσαμε χάρη στην ιστορική παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή (1991). Μια οικογενειακή κόλαση χρησιμοποιείται από τον Αυστριακό δραματουργό ως όχημα για να κατακεραυνώσει την υποκρισία των συμπατριωτών του σχετικά με την εμπλοκή τους στη ναζιστική θηριωδία. (Τέχνης - Υπόγειο, από 18/10)

#3 «Αίαντας»

Τρία έργα ξένης δραματουργίας και μια αρχαιοελληνική τραγωδία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 3

Ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό εγχείρημα εγκαινιάζει την ενασχόληση του Γιώργου Νανούρη με το αρχαίο δράμα. Σκηνοθετεί τον «Αίαντα» του Σοφοκλή σε μια παράσταση κλειστού χώρου, έχοντας στη διάθεσή του έναν ηθοποιό κι έναν... ζωγράφο. Ο ταλαντούχος Μιχάλης Σαράντης αναλαμβάνει την αφήγηση του έργου ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους, και μαζί του επί σκηνής βρίσκεται ο ζωγράφος Απόστολος Χαντζάρας, ο οποίος δημιουργεί το εικαστικό περιβάλλον από την αρχή. (Βεάκη, από 21/10)

#4 «Το υπέροχό μου διαζύγιο»

Τρία έργα ξένης δραματουργίας και μια αρχαιοελληνική τραγωδία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 4

Η Φαίδρα Δρούκα είναι η Άντζελα Κένεντι Λίπσκι, μια γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με το διαζύγιο ύστερα από τριάντα χρόνια γάμου, όταν ο σύζυγός της της αποκαλύπτει ότι έχει εξωσυζυγική σχέση. Το έργο της Τζέραλντιν Άρον ντύνει με γλυκόπικρο χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια θέματα όπως η μοναξιά, η απόρριψη και η κρίση μέσης ηλικίας, πάντα από τη γυναικεία πλευρά. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης. (Από Μηχανής, σε avant premiere για τους αναγνώστες του «α» στις 19/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Το υπέροχό μου διαζύγιο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Το πιο επιτυχημένο έργο της συγγραφέως, που έχει παρουσιαστεί σε 28 χώρες, αναδεικνύει τη χιουμοριστική της ματιά πάνω σε ένα αναπάντεχο διαζύγιο.

Ρίττερ, Ντένε, Φος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Τα επώνυμα τριών πραγματικών ηθοποιών, σύγχρονων του συγγραφέα, ενέπνευσαν τον τίτλο αυτού του έργου για την υποκρισία των Αυστριακών όσον αφορά τη δική τους ευθύνη για την άνοδο του φασισμού.

Οι λαντζέρηδες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η μαύρη κωμωδία του Καναδού πολυβραβευμένου συγγραφέα, η οποία γράφτηκε το 2005, δείχνει με σαρκαστικό τρόπο πώς λειτουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Αίας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας που έγραψε ο Σοφοκλής, συνομιλώντας την ίδια στιγμή με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά σε μια πρωτότυπη παράσταση, μια εξωστρεφή σκηνική συνάντηση λόγου, κινήσεων και αισθήσεων. Κεντρικό πρόσωπο του έργο είναι ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, ο οποίος δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά τον θάνατό του. Όταν αυτά, όμως, με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο, τελικά καταλήγει έρμαιο της θεάς Αθηνάς και όντας πια περίγελος του στρατεύματος των Αργείων, νιώθοντας πλήρως ατιμασμένος και απεγνωσμένος, δίνει τέλος στη ζωή του.

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.