6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις)

Ελληνικά έργα, σύγχρονα και όχι μόνο, κι ένας πανκ-ροκ ύμνος στην ελευθερία, με αφορμή την Επανάσταση του '21, συνθέτουν το πλούσιο σκηνικό της θεατρικής εβδομάδας.

6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις)

Ελληνικά έργα, σύγχρονα και όχι μόνο, κι ένας πανκ-ροκ ύμνος στην ελευθερία, με αφορμή την Επανάσταση του '21, συνθέτουν το πλούσιο σκηνικό της θεατρικής εβδομάδας.

«DemonStraitor»

6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις) - εικόνα 1

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη, συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου 21ου Αιώνα στο Αγγέ­λων Βήμα. Το δυστοπικό έργο του Χρήστου Καλμαντή μας διακτινίζει σε ένα εξεγερμένο περιβάλλον όπου οι ήρωες του έργου ζουν προδίδοντας τα όνειρά τους και προδιδόμενοι από αυτά. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Παπαγιάννης. (Από 31/10)

«Λωξάντρα»

6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις) - εικόνα 2

Η Άννα Βαγενά διασκεύασε, σκηνοθετεί και παίζει στη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου και, αφού ολοκλήρωσε την καλοκαιρινή της περιοδεία, επιστρέφει στο κονάκι της, το Θέατρο Μεταξουργείο. Η Βαγενά-Λωξάντρα μεταδίδει θετική ενέργεια και χιούμορ, σε μια παράσταση που συγκινεί, υπό τις μουσικές επιλογές του Λάμπρου Λιάβα. (Από 29/10)

«Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους»

6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις) - εικόνα 3

Είναι μία από τις παραστάσεις που ξεχώρισε πέρυσι στο αφιέρωμα για τον Εμφύλιο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Η νουβέλα της Μαριλένας Παπαϊωάννου, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός του σκοτεινού Αυγούστου του ’47, γίνεται παράσταση από τη Μαρία Αιγινίτου. (Άβατον, από 31/10)

«Πέντε σιωπές»

6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις) - εικόνα 4

Ο Νίκος Δαφνής παρουσιάζει για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα το σκληρό και πέρα για πέρα ρεαλιστικό έργο της Σίλα Στίβενσον πάνω στην ενδοοικογενειακή βία. Ο Κοραής Δαμάτης σκηνοθετεί. Μαζί με τον Νίκο Δαφνή, που κρατά το ρόλο του πατέρα, παίζουν οι Δ. Καλαχώρα, Κ. Σαραντοπούλου και Μ. Χριστοδούλου. (Από 29/10)

«Διάφορες επιλογές Πέτρος»

6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις) - εικόνα 5

Η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί τον ρολίστα Χρήστο Στέργιογλου σε αυτόν το μονόλογο-παραβολή του Ευθύμη Φιλίππου. Θέμα του; Η αγάπη και η ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης. Δεκατρία ελληνικά λαϊκά και άλλα τραγούδια, γραμμένα σε κασέτα, διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Πιάνο παίζει ο Θανάσης Τσαουσέλης. (Θέατρο Τέχνης, από 2/11)

«Το ’21»

6 «ελληνικές» πρεμιέρες (κι επαναλήψεις) - εικόνα 6

Ωραία σύλληψη, ποτισμένη με πολλά γκάζια είναι το ροκ ορατόριo του Άρη Μπινιάρη που έκανε θραύση από όταν πρωτοπαίχτηκε, στο Φεστιβάλ Αθηνών, το 2015. Ο αεικίνητος περφόρμερ, μαζί με δύο έξοχους μουσικούς, τραγουδά αποσπάσματα από τα πρακτικά των Εθνοσυνελεύσεων, απομνημονεύματα αγωνιστών μέχρι και άρθρα της εφημερίδας του Μεσολογγίου. (Πορεία, από 31/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Διάφορες επιλογές Πέτρος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μια παραβολή για την αγάπη, τη διαστρέβλωση των ορίων, την εξουσία και τη συναισθηματική εξάρτηση.

Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Μέσα από την παρουσίαση της σύντομης ιστορίας μιας ομάδας κρατουμένων, η παράσταση στοχεύει στην έρευνα και την καταγραφή γεγονότων από τις σκοτεινές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας.

DemonStraitor

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Σε ένα δυστοπικό μελλοντικό σκηνικό καταστροφής, οι δρόμοι φλέγονται από βίαιες εξεγέρσεις και οι ήρωες του έργου τις παρακολουθούν προδίδοντας τα όνειρά τους

Το ’21

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Punk ορατόριο με θέμα την Επανάσταση του 1821. Έγγραφα των εθνοσυνελεύσεων, μαρτυρίες των ετών 1816-34 αλλά και κείμενα εναντίον της επανάστασης ακούγονται και τραγουδιούνται σε αυτό το ροκ μάθημα Ιστορίας

Λωξάντρα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη αλλά και ένας ύμνος στη γυναικεία δύναμη και τη χαρά της ζωής είναι ο θεατρικός μονόλογος που βασίζεται σε ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, που διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη. Η Λωξάντρα, πρόσωπο υπαρκτό, έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από τη ζωή της, βλέπουμε το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα, που ενισχύεται από τις μουσικές και τα τραγούδια που επέλεξε ο Λ. Λιάβας.

Πέντε σιωπές

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Βραβευμένο έργο της Βρετανής συγγραφέως/ηθοποιού, που μιλά για την ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!