Είστε για ένα …τραπεζο-όργιο;

Είκοσι περφόρμερ, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί και θεωρητικοί συναντώνται στο Bios, συμμετέχοντας στην περφόρμανς «The Bankorgs» της Μαρίας Πασχαλίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Είστε για ένα …τραπεζο-όργιο;

«Κυβοργικό μανιφέστο. Επιστήμη, τεχνολογία και σοσιαλιστικός φεμινισμός στον ύστερο εικοστό αιώνα»: από αυτήν την εμβληματική μελέτη της αμερικανίδας θεωρητικού των επιστημών Donna Haraway προέκυψε η μακράς διάρκειας περφόρμανς «The Bankorgs» της εικαστικού Μαρίας Πασχαλίδου που λαμβάνει χώρα απόψε, 4/12, από τις 7.30 μέχρι αργά τη νύχτα, στο Bios, με ελεύθερη είσοδο.

Είκοσι καλλιτέχνες από το χώρο των παραστατικών τεχνών έχουν προσκληθεί να συμβάλλουν στην περφόρμανς, σχολιάζοντας δημιουργικά, όπως επισημαίνει η Πασχαλίδου, «την έννοια του ‘κυβόργιου’, ενός μεταλλαγμένου ανθρωποειδούς, σε σχέση με την υποθετικής του μετάλλαξη σε ‘τραπεζόργιο’, έναν οργανισμό που μετασχηματίζεται από την επικράτηση των τραπεζών σε πολλαπλά κοινωνικοπολιτικά επίπεδα».

Κάθε καλλιτέχνης καταθέτει στο «τραπέζι του δείπνου» ένα αντικείμενο-έργο της επιλογής τους, ως σύμβολο επιβίωσης ή και αντίστασης στο καθεστώς του τραπεζόργιου (στη φωτό, απόσπασμα από το βίντεο "Το μανιφέστο των σάιμποργκ ένα απόγευμα του Νοέμβρη 2015 σ’ ένα διαμέρισμα της Αθήνας" που δημιούργησαν για την περίσταση οι Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης).

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι θεατές μπορούν κι εκείνοι να καταθέσουν στο τραπέζι του «δείπνου» τα δικά τους αντικείμενα…

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Αθανασίου, Τζένη Αργυρίου, Γρηγόρης Γαϊτανάρος, Φώτης Καραγεωργίου, Ελένη Λύρα, Catherine Maffioletti, Ιουλία Μέρμηγκα & Kyrck, Βασίλης Νούλας - Κώστας Τζημούλης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Πασχαλίδου, PASHIAS, Λία Πέτρου, Ανέττα Σπανουδάκη, Συραγώ Τσιάρα, Mo Throp, Μυρτώ Φαρμάκη, Γεωργία Μαυραγάνη, ∆έσποινα Μεϊμαρόγλου, ∆ημήτρης Χαλάτσης και Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου.

To «The Bankorgs» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού πρότζεκτ Performance Dinners που διοργανώνει το The Subjectivity & Feminisms Research Group (S&F) του Chelsea College of Arts (Λονδίνο) και παρουσιάζεται στις 4/12, από τις 7.30 μ.μ. στο BIOS Πειραιώς 84, Γκάζι, 2103425335.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" στο Θέατρο Ολύμπια "Μαρία Κάλλας"

Το σπουδαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται σε μια μοναδική μουσικό–θεατρική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Πεθαίνοντας ξανά και ξανά… με το "Oops" των Nova Melancholia

Στην παράσταση "Ουπς" που επανέρχεται για 6 βραδιές στο Μ54 εγκληματικές αποφάσεις που ομολογούνται με ένα "ουπς το έκανα ξανά" και ξανά, όπως στο τραγούδι της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, επανανοηματοδοτούν το ανυπάκουο "βγάλσιμο της γλώσσας" των Nova Melancholia.

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί και η Μπέττυ Αρβανίτη ενσαρκώνει τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν

Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν, με τη Μπέττυ Αρβανίτη, σε μια παράσταση όπου η εμμονή, η μοίρα και η ρωσική ψυχολογία συναντούν την ποιητική σκηνοθετική ματιά.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και ερμηνεύει το "1984": Ένα προσωπικό ταξίδι στον κόσμο του Όργουελ

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μεταφέρει το "1984", το κλασικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, στη σκηνή με έναν ηθοποιό και ζωντανή μουσική, αποκαλύπτοντας τη βία, τον έλεγχο και την ανθρώπινη ευαλωτότητα μέσα σε έναν τερατώδη κόσμο.

"Ολα…λάθος!" για Τσαλταμπάση και Μπουρδούμη

Μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών βρίσκεται στο κέντρο μιας καλοκουρδισμένης καταστροφής, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περάσεις ωραία — ακόμα κι αν όλα πάνε… λάθος! Μάθετε περισσότερα.

Ο Θανάσης Σαράντος φέρνει την "Αντιγόνη" στα ’70s

Μετά την επιτυχία του "Οιδίποδα Τυράννου", ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στον Σοφοκλή και μεταφέρει την "Αντιγόνη" στη δεκαετία του ’70, φωτίζοντας τη σύγκρουση εξουσίας και συνείδησης με σύγχρονη πολιτική ματιά. Η παράσταση έρχεται στις Ροές και ισχύει προσφορά προπώλησης early bird έως 18/1.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (12-16/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 12-16/01 και αξίζουν την προσοχή σου.