Είστε για ένα …τραπεζο-όργιο;

Είκοσι περφόρμερ, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί και θεωρητικοί συναντώνται στο Bios, συμμετέχοντας στην περφόρμανς «The Bankorgs» της Μαρίας Πασχαλίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Είστε για ένα …τραπεζο-όργιο;

«Κυβοργικό μανιφέστο. Επιστήμη, τεχνολογία και σοσιαλιστικός φεμινισμός στον ύστερο εικοστό αιώνα»: από αυτήν την εμβληματική μελέτη της αμερικανίδας θεωρητικού των επιστημών Donna Haraway προέκυψε η μακράς διάρκειας περφόρμανς «The Bankorgs» της εικαστικού Μαρίας Πασχαλίδου που λαμβάνει χώρα απόψε, 4/12, από τις 7.30 μέχρι αργά τη νύχτα, στο Bios, με ελεύθερη είσοδο.

Είκοσι καλλιτέχνες από το χώρο των παραστατικών τεχνών έχουν προσκληθεί να συμβάλλουν στην περφόρμανς, σχολιάζοντας δημιουργικά, όπως επισημαίνει η Πασχαλίδου, «την έννοια του ‘κυβόργιου’, ενός μεταλλαγμένου ανθρωποειδούς, σε σχέση με την υποθετικής του μετάλλαξη σε ‘τραπεζόργιο’, έναν οργανισμό που μετασχηματίζεται από την επικράτηση των τραπεζών σε πολλαπλά κοινωνικοπολιτικά επίπεδα».

Κάθε καλλιτέχνης καταθέτει στο «τραπέζι του δείπνου» ένα αντικείμενο-έργο της επιλογής τους, ως σύμβολο επιβίωσης ή και αντίστασης στο καθεστώς του τραπεζόργιου (στη φωτό, απόσπασμα από το βίντεο "Το μανιφέστο των σάιμποργκ ένα απόγευμα του Νοέμβρη 2015 σ’ ένα διαμέρισμα της Αθήνας" που δημιούργησαν για την περίσταση οι Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης).

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι θεατές μπορούν κι εκείνοι να καταθέσουν στο τραπέζι του «δείπνου» τα δικά τους αντικείμενα…

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Αθανασίου, Τζένη Αργυρίου, Γρηγόρης Γαϊτανάρος, Φώτης Καραγεωργίου, Ελένη Λύρα, Catherine Maffioletti, Ιουλία Μέρμηγκα & Kyrck, Βασίλης Νούλας - Κώστας Τζημούλης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Πασχαλίδου, PASHIAS, Λία Πέτρου, Ανέττα Σπανουδάκη, Συραγώ Τσιάρα, Mo Throp, Μυρτώ Φαρμάκη, Γεωργία Μαυραγάνη, ∆έσποινα Μεϊμαρόγλου, ∆ημήτρης Χαλάτσης και Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου.

To «The Bankorgs» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού πρότζεκτ Performance Dinners που διοργανώνει το The Subjectivity & Feminisms Research Group (S&F) του Chelsea College of Arts (Λονδίνο) και παρουσιάζεται στις 4/12, από τις 7.30 μ.μ. στο BIOS Πειραιώς 84, Γκάζι, 2103425335.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Πετριχώρα" του Χάρη Θώμου: Όταν ο θρύλος γίνεται βίωμα

Ο Χάρης Θώμου, δημιουργός της "Πετριχώρας", μας καλεί να δούμε το θέατρο ως γέφυρα- εκεί όπου συναντιούνται οι εποχές, οι άνθρωποι και οι πιο μύχιες όψεις του εαυτού μας. Μια παράσταση που γίνεται τελετουργία μνήμης και κάθαρσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/10/2025

"IRЯINA": Η ηρωίδα του Τσέχοφ αλλιώς, στο Τέχνης

Το Υπόγειο θα φιλοξενήσει το πρωτότυπο έργο με τις τρεις εκδοχές της Ιρίνας από τις "Τρεις αδερφές", σε σύλληψη-σκηνοθεσία Γιώτας Αργυροπούλου.

Τι είδαμε τελικά στο "Παρελθόν" του Ζιλιέν Γκοσλέν;

Μια συναρπαστική σκηνική σύνθεση ή ένα φλύαρο εγχείρημα; Είδαμε την εναρκτήρια παράσταση της σεζόν στη Στέγη Ωνάση και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ο "Άνθρωπος του Θεού" δοκίμασε την πίστη μας

Παρακολουθήσαμε την παράσταση "Άνθρωπος του Θεού" του Ανδρέα Κεντζού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά, που επιστρέφει για 2η χρονιά στο Θέατρο 104 για περιορισμένες παραστάσεις, και φέρνει επί σκηνής τη σύγκρουση πίστης, αμφιβολίας, λύτρωσης και εκδίκησης.

"Cleansed": Δείτε νέες φωτογραφίες και τρέιλερ για την πολυαναμενόμενη παράσταση του Δημήτρη Καραντζά

Το έργο-σταθμός της Σάρα Κέιν έρχεται με ένα δυνατό καστ στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" κι εμείς ρίχνουμε νέα ματιά στον κόσμο του.

"Βότκα μολότοφ"... και ο Τσέχοφ ανατινάζεται στα γέλια

Η εκρηκτική κωμωδία "Βότκα μολότοφ" επιστρέφει για τρίτη χρονιά, από 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Φιλίπ. Μετά τα συνεχή sold out, η παράσταση σε παραγωγή της εταιρείας Μέθεξις υπόσχεται ξανά γέλιο, σάτιρα και τρυφερότητα.

'Prima Facie': Όταν η Λένα Παπαληγούρα συναντά τις ηρωίδες της, η σκηνή σείεται

Η Λένα Παπαληγούρα ηθοποιός που παίζει με εσωτερική ένταση και ιδιαίτερη ευαισθησία. Δείτε την στο "Prima Facie", που επιστρέφει για 2η χρονιά.