Δημήτρης Δημητριάδης στην Οδό Κυκλάδων

Αινιγματικός και μυστηριώδης, ο σημαντικός δραματουργός «αναλύεται» σε βάθος χάρη σε ένα βιβλίο που μόλις εκδόθηκε.

Δημήτρης Δημητριάδης στην Οδό Κυκλάδων

«Μισώ αυτήν τη χώρα. Μου έφαγε τα σπλάχνα. Αυτή η χώρα είναι νεκρόφιλη, γεροντόφιλη, κοπρολάγνα, σοδομίστρια, πουτάνα, μαστροπός και φόνισσα. Αυτή η χώρα είναι το χτικιό μας. Θα μας πεθάνει, θα μας ξεκάνει. Πώς θα γλιτώσουμε; Μας πίνει το αίμα, μας το πίνει... Το χώμα της έχει πάρει το σχήμα μου. Το σώμα μου έχει πια τις διαστάσεις της. Έχω μέσα μου τη μοίρα της. Πεθαίνω σαν χώρα»... Παραγνωρισμένος για ολόκληρες δεκαετίες, ο άνθρωπος που έγραψε στα 34 του τον βέβηλο ύμνο «Πεθαίνω σαν Χώρα» (1978), απ' όπου και τα προηγούμενα αποσπάσματα, έμελλε να δικαιωθεί στη χώρα μας μόνο ύστερα από την αναγνώρισή του στο εξωτερικό –αρκούσε, βέβαια, ένα πρόσφατο προκλητικό άρθρο του για να λοιδορηθεί εκ νέου...
Αινιγματικός και μυστηριώδης, ο Δημήτρης Δημητριάδης (γενν. 1944) δεν έγραψε μόνο το «Πεθαίνω σαν χώρα», ούτε βέβαια αυτή υπήρξε η μοναδική φορά που αφηγήθηκε με τον πυρετικό ποιητικό λόγο του τη συνθήκη «να είσαι Έλληνας». Αποκρυπτογραφείται τώρα σχοινοτενώς ως δραματουργός σε ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του, το «Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης: εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου» (εκδ. Νεφέλη) της Δήμητρας Κονδυλάκη που παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 9/11, στις 8 μ.μ. στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, εκεί όπου παίχτηκε πέρυσι το έργο του «Φαέθων», παρουσία του ίδιου του θεατρικού συγγραφέα, καθώς επίσης των ομιλητών Καίτης Διαμαντάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Δημήτρη Τσατσούλη (Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Κριτικός Θεάτρου), με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ηρώ Τριγώνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.