7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα

Ποιος είπε πως η Κυριακή των Βαΐων σημαίνει το τέλος της σεζόν; Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι πρεμιέρες στα αθηναϊκά θέατρα συνεχίζονται ακάθεκτες μετά το Πάσχα.

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα

Ποιος είπε πως η Κυριακή των Βαΐων σημαίνει το τέλος της σεζόν; Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι πρεμιέρες στα αθηναϊκά θέατρα συνεχίζονται ακάθεκτες μετά το Πάσχα.

Ο Βιολιστής στη Στέγη

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα - εικόνα 1

Ο Γρηγόρης Βαλτινός τραγουδά ξανά το «If I were a rich man» κι ερμηνεύει τον αξιαγάπητο γαλατά Τεβιέ καθώς το θέατρο Μπάντμιντον, με αφορμή τη χρυσή επέτειο του κλασικού οικογενειακού μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη» παρουσιάζει μια υπερπαραγωγή εποχής στη σκηνοθεσία του βραβευμένου Αμερικανού Ρομπ Ρουτζιέρο. Ο Βαλτινός ηγείται ενός 35μελούς θιάσου, μια 20μελής ζωντανή ορχήστρα συνοδεύει τους ηθοποιούς και οι μελωδίες που ο βιολιστής σφυρίζει στις στέγες μάς συγκινούν εδώ και 50 χρόνια (Μπάντμιντον, από τις 17/4)

Βυσσινόκηπος

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα - εικόνα 2

Τσέχοφ με έξοχο θίασο σε απροσδόκητους ρόλους, δύο εγκύους και τρεις Μίκυ-Μάους; Ο Νίκος Καραθάνος, μετά την αξέχαστη «Γκόλφω» και το αισθαντικό «Δεκαήμερο», επανέρχεται δριμύτερος κι ανεβάζει το κύκνειο άσμα του Ρώσου συγγραφέα στη Στέγη. Με δύο μεγάλους νικητές των Θεατρικών Βραβείων του Κοινού του «α» και σταθερούς συνεργάτες του ενώνεται και πάλι: τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και τον μουσικό Άγγελο Τριανταφύλλου. Πρωταγωνιστεί ένας πολλά υποσχόμενος θίασος: Θανάσης Αλευράς, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Αναστασία Κονίδη, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δάφνη Πατακιά, Μιχάλης Σαράντης,Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 22/4)

Ο αγρότης και ο θάνατος

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα - εικόνα 3

Ένα προαναγεννησιακό έργο ανεβαίνει στο Faust με ένα απροσδόκητο ντουέτο επί σκηνής: τον Αλέκο Συσσοβίτη στο ρόλο τους αγρότη και την Ρούλα Πατεράκη σε εκείνον του …θανάτου. Το έργο «Ο Θάνατος και ο Αγρότης» γράφτηκε από τον Γιοχάνες βον Τέπλ το 1400 με αφορμή το θάνατο τους γυναίκας του πάνω στη γέννα και φόντο τη θρησκόληπτη Ευρώπη των καιρών του. Η Ρούλα Πατεράκη το διασκευάζει και το σκηνοθετεί, τοποθετώντας τους δυο ήρωες σε ένα ψυχιατρείο και ανάγοντας τα πάντα στη συνθήκη του «θεάτρου εν θεάτρω»: ο αγρότης καλείται να παίξει το θάνατο και ο θάνατος τον αγρότη! (Faust, από τις 17/4)

Στρόχαιμ

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα - εικόνα 4

Η μεγάλη σταρ του βωβού κινηματογράφου Γκλόρια Σουάνσον, η οποία ερμήνευσε το alter-ego της, την ξεπεσμένη ηθοποιό Νόρμα Ντέσμοντ στο αξεπέραστο φιλμ νουάρ του Μπίλι Γουάιλντερ «Η Λεωφόρος της Δύσης» και ο σπουδαίος αυστριακός σκηνοθέτης και ηθοποιός Έριχ Φον Στρονχάιμ, ο οποίος ερμήνευσε, στην ίδια ταινία, τον μπάτλερ της μπλέκονται με αλλόκοτο τρόπο στο «Στρόχαιμ», το τελευταίο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη. Ο Σταμάτης Φασουλής το σκηνοθετεί, έχοντας τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς, τον Άκι Βλουτή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την Αγλαϊα Παππά, ως οδηγούς στο παράδοξα σαρκαστικό και ποιητικό σύμπαν του διακεκριμένου Έλληνα συγγραφέα (Από Μηχανής θέατρο, από 22/4).

Βασιλιάς Ληρ

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα - εικόνα 5

Ένας έργο εμβληματικό, ένας μεγάλος ρόλος κι ένας θίασος πρωταγωνιστών «ανοίγουν» την Πειραιώς 260 πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Γιώργος Κιμούλης θα μεταμορφωθεί αυτήν την Άνοιξη στον βασιλιά Ληρ έχοντας ως επάξιους συμπρωταγωνιστές τους Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργο Γάλλο, Κόρα Καρβούνη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Αργύρη Πανταζάρα και Χάρη Τζωρτζάκη. Η τραγωδία του Σαίξπηρ, αυτό το αγωνιώδες, οδυνηρό ταξίδι του πνεύματος και του μυαλού, ανεβαίνει στη σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του διακεκριμένου Σλοβένου Tomaz Pandur (Πειραιώς 260, από τις 16/4).

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα - εικόνα 6

Τα πάντα αγοράζονται – ακόμη και η ερωτική εκδίκηση. Μια εμβληματική μαύρη κωμωδία του 1955, η «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντίρενματ, έρχεται να μας θυμίσει αναλλοίωτες όσο και θλιβερές αλήθειες, με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της εκκεντρικής, γηραιάς και εκδικητικής δισεκατομμυριούχου Κλαιρ Ζαχανασιάν, η οποία επιστρέφει στη χρεοκοπημένη γενέτειρά της και μεταμορφώνει τους εξαθλιωμένους συμπατριώτες της σε πληρωμένους δολοφόνους. Συμπρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Πιατάς Υβόννη Μαλτέζου, Αιμιλία Υψηλάντη και έντεκα ακόμη ηθοποιοί. Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν (Θέατρο Βρετάνια, από τις 17/4).

Το τρελό αίμα

7 μεγάλες πρεμιέρες μετά το Πάσχα - εικόνα 7

Υπότιτλος; «Μια νύχτα σ’ ένα χωριό της Κρήτης ή κάπου αλλού ». Περί τίνος πρόκειται; Αυτή θα είναι η νέα παράσταση της Άντζελας Μπρούσκου, με αφορμή τα δράματα του Παντελή Πρεβελάκη, κάποια κείμενα του Γιάννη Κοντραφούρη, σκόρπιες φράσεις, αφορισμούς, τραγούδια, στιχάκια, ειδήσεις και σχόλια σε ιστότοπους που συμπληρώνουν, όπως η ίδια λέει «την γλώσσα μιας κοινωνίας που θέλει να τα ‘πιει για να παρεκτραπεί’. Ακραίες ερωτικές φαντασιώσεις, αιμομιξίες, φονικά και αυτοκτονίες αντιπαραβάλλονται με ιστορίες αυτοθυσίας, με την αγάπη για τον θεό, τη συγχώρεση, τη σωτηρία της ψυχής και τη φιλοπατρία. Η Nalyssa Green υπογράφει τη μουσική και παίζουν οι Παρθενόπη Μπουζούρη, Διαμαντής Καραναστάσης , Βασίλης Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου και Γιάννης Χαριτοδιπλωμένος (Θέατρο Τέχνης, από τις 23/4).

Περισσότερες πληροφορίες

Βυσσινόκηπος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Ο σκηνοθέτης, υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχοφικές αναγνώσεις, προσεγγίζει το έργο ως «μια αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα»

O Θάνατος και ο Αγρότης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένας στοχασμός για τον άνθρωπο, τη ζωή και το θάνατο, σε ένα έργο που γράφτηκε το 1400 μ.Χ. κι ενσαρκώνει το πνεύμα της Αναγέννησης

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Μια δισεκατομμυριούχος επιστρέφει στη χρεοκοπημένη πατρίδα της και είναι πρόθυμη να προσφέρει χρήματα υπό τον όρο να διαπραχτεί ένας φόνος

Βασιλιάς Ληρ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα, η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες αξιών όπως είναι η αγάπη.

Βιολιστής στη στέγη

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 170 '

Ο Γρ. Βαλτινός επανέρχεται σε μια παλιότερη επιτυχία του: το εμβληματικό μιούζικαλ, το οποίο αφηγείται τις διώξεις μιας εβραϊκής κοινότητας στην τσαρική Ρωσία των αρχών του αιώνα και ανεβαίνει σε μια υπερπαραγωγή με 30 ηθοποιούς και χορευτές

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.