One-man- show «Κόλχαας»

Ο Νίκος Αλεξίου σκηνοθετεί και ερμηνεύει το μονόπρακτο της αληθινής ιστορίας ενός νομοταγή πολίτη και της μεταμόρφωσής του σε επαναστάτη στη Γερμανία του 1500.

One-man- show «Κόλχαας»

Το έτος είναι 1808, όταν ο Χάινριχ Φον Κλάιστ, γράφει τη νουβέλα «Michael Kohlhaas» βασιζόμενος στην αληθινή ιστορία του Χάνς Κόολχάζε, ενός εύπορου εμπόρου αλόγων που πέφτει θύμα αδικίας, όταν ένας κοινωνικά ανώτερός του ευγενής τού αποσπά δύο άλογα με την αιτιολογία ότι είναι κλεμμένα. Η προσφυγή του Κόλχαας στη δικαιοσύνη ναυαγεί ύστερα από μεσολάβηση ανθρώπων της εξουσίας, πυροδοτώντας μέσα του ένα μηχανισμό βίας όλο και πιο αιματηρής και ανεξέλεγκτης, καθώς αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του, στο όνομα της διεκδίκησης ενός ιδεώδους φυσικού δικαίου. Στη σκιά του επικείμενου θανάτου στην αγχόνη, με το βλέμμα στραμμένο στην ακλόνητη υπεράσπιση ενός πιστεύω ανεξαρτήτως του κόστους, ο φαινομενικά ηττημένος επαναστάτης εξυψώνεται σε ήρωας, καθώς η φρενίτιδα της εκδίκησης και της καταστροφής κατευνάζει σε μια εσωτερική γαλήνη αξιοπρέπειας και αυταπάρνησης. Μπορεί σκηνικά, κουστούμια ή συμπρωταγωνιστές να μην υπάρχουν και ο Νίκος Αλεξίου να μην σηκώνεται καν από την καρέκλα του, μα καταφέρνει επάξια να μεταφέρει τη δράση και την ιστορία του φιλήσυχου οικογενειάρχη που έγινε αντάρτης, και αλωνίζει με τον στρατό του τη μεσαιωνική Γερμανία.Ο ηθοποιός, έχοντας αφήσει την τηλεοπτική του περσόνα να ξεθωριάζει στο περιθώριο ήδη από 2009, ξαναζωντανεύει το έργο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού του 19ου αιώνα, (το οποίο είχε πρωτοπαρουσιάσει το 2011) στο πολυχώρο πολιτισμού «ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ» , σε μια παράσταση-μονόλογο, σκηνοθετημένη και ερμηνευμενη από τον ίδιο. (Παίζεται από τις 18/2, κάθε Τρίτη στις 21:00)

Περισσότερες πληροφορίες

Κόλχαας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Νίκος Αλεξίου μεταφέρει στη σκηνή μια πραγματική ιστορία του 1500, στην οποία ένας έμπορος αλόγων πέφτει θύμα ενός ισχυρού άρχοντα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.