Ο Γιάννης Ρίτσος εμπνέει τις σκηνές της Αθήνας

Δύο μουσικές παραστάσεις και μια θεατρική παρουσιάζονται αυτό το διάστημα και είναι ενδεικτικές της διαχρονικότητας του έργου του σπουδαίου Έλληνα ποιητή.

Ο Γιάννης Ρίτσος εμπνέει τις σκηνές της Αθήνας © Γιάννης Ρίτσος / yannisritsos.gr

Κορυφαίος ποιητής της Γενιάς του ’30, ο Γιάννης Ρίτσος έφυγε από τη ζωή το 1990, αλλά άφησε μέχρι και σήμερα ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, με τα λυρικά έργα του και το πολιτικό τους στίγμα, να εμπνέουν νεότερους καλλιτέχνες, που βαδίζουν με τον δικό τους τρόπο στα χνάρια του.

Στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται δύο μουσικές εκδηλώσεις και μια θεατρική παράσταση, που βασίζονται στο διαχρονικό έργο, που άφησε ως κληρονομιά, το οποίο αγαπήθηκε διεθνώς και ξεπέρασε τα σύνορα.

O Κωνσταντίνος Βήτα συνομιλεί σε ambient ρυθμούς με το έργο του ποιητή

Κωνσταντίνος Βήτα

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις, που ήδη έχει βγει sold out (και για τον λόγο αυτό, ελπίζουμε να επαναληφθεί) είναι αυτή του Κωνσταντίνου Βήτα με τίτλο "Ο Κόσμος Είναι Ένας". Πρόκειται για μια ζωντανή εγκατάσταση με την προσωπική πινελιά  στους ήχους από τον σπουδαίο Έλληνα εκπροσώπου της ηλεκτρονικής μουσικής. Μαζί του, η ηθοποιός-σκηνοθέτρια, Όλια Λαζαρίδου, για να μας παρουσιάσουν τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, συνολικά 20 ποιήματα που καλύπτουν όλο το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Η "Σονάτα του Σεληνόφωτος" σε "Τέταρτη Διάσταση" από τους Encardia

Encardia

Η ποίηση της "Σονάτας του Σεληνόφωτος", ενός από τα εμβληματικότερα έργα της "Τέταρτης Διάστασης" του Γιάννη Ρίτσου, αποδόθηκε μουσικοθεατρική με επιτυχία τον χειμώνα από τους Encardia. Γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνουν την παράσταση την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, χαρίζοντας μια πρωτότυπη ερμηνεία. Μαζί με τους Encardia, επί σκηνής, η Άννα Θεοδωρίδου ως η εμβληματική Γυναίκα με τα μαύρα.

Δραματοποιημένη "Φαίδρα" στο Θέατρο Αλκμήνη

Φαίδρα σε σκηνοθ. Κ. Κωνσταντόπουλου
Νεκτάριος Σολδάτος©

Ένα σημαντικό έργο του Έλληνα ποιητή, η "Φαίδρα" γίνεται η πρώτη ύλη για την ομώνυμη θεατρική παράσταση, που μεταδίδει επί σκηνής υπαρξιακά ερωτήματα για τον εαυτό και τον χρόνο. Η Φαίδρα ως ηρωίδα συμβολίζει στην παράσταση τον σύγχρονο άνθρωπο, που παλεύει ανάμεσα στο καθήκον και την επιθυμία, στη λογική και στο πάθος.

Ισχυρή απήχηση

Εάν σε μια μόλις εβδομάδα, μπορεί κάποιος να απολαύσει 3 εκδηλώσεις που αντλούν έμπνευση από το έργο του Γιάννη Ρίτσου, αυτό είναι μόνο ενδεικτικό της απήχησης του έργου του.

Για παράδειγμα, το προσεχές διάστημα η παράσταση "Μελωδίες ζωής", θα φιλοξενήσει αφιέρωμα με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, στο οποίο η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου κατέχει πρώτη θέση, αφού πέρα από τον πολιτική τους δράση, συνδέθηκαν καλλιτεχνικά με τον πρώτο να μελοποιεί εμβληματικά έργα του, όπως ο "Επιτάφιος" και η "Ρωμιοσύνη".

Αντίστοιχο αφιέρωμα, θα είναι το "Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού", που είναι αφιερωμένη στο έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιου, οι οποίοι μελοποίησαν στίχους του Γιάννη Ρίτσου και άλλων ποιητών.

Επίκαιρος, διαχρονικός και πολυδιάστατος

Όντας στρατευμένος ποιητής ο ίδιος, μέσα από το έργο του, αναδεικνύει πανανθρώπινες αλήθειες και υπαρξιακά ερωτήματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα. Πολυγραφότατος, άφησε πίσω του ένα τεράστιο όγκο έργου, στο οποίο αντανακλώνται ιστορίες από προσωπικά βιώματα (πολλαπλές εξορίες, βασανισμοί, νοσηλεία στο "Σωτηρία", θάνατος της αδερφής του, η στράτευση στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ κτλ.), το αποτύπωμα των οποίων γίνονται συλλογική κτήση.

Ο συνδυασμός της λαϊκής παράδοσης με τον μοντερνισμό, στο έργο του, αφήνει ένα αποτύπωμα βαθιά οικουμενικό, που αποτελεί κληρονομιά όχι μόνο της τέχνης, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, αφού αγγίζει θεμελιώδεις αγωνίες της ανθρώπινης ύπαρξης. Τέλος, η πολιτιστική παρουσία του Ρίτσου, είναι τόσο ισχυρή, που το έργο του επανερμηνεύεται διαρκώς μέσα από νέες μορφές τέχνης, αποδεικνύοντας τη ζωντάνια του και τη σύμπλευση του συλλογικού με το προσωπικό. Και αυτό είναι το ευτύχημα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εμπνευσμένο από τη συλλογή Πιέτρο και Κατερίνας Bellasi το φετινό ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

Το ημερολόγιο αυτό κάθε χρόνο αφιερώνεται στο έργο κάποιου ζωγράφου, ο οποίος σχετίζεται με το Βόλο με αξιόλογα κείμενα και φωτογραφίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/03/2026

10+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Βακχικόν

Ελληνική λογοτεχνία και ποίηση, αλλά και έργα ξένων δημιουργών κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο, λίγο πριν την εκπνοή του Μαρτίου.

Τα βράδια της Τρίτης πάμε στην Kourd Gallery

Κάθε Τρίτη μέχρι και τις 24 Απριλίου, η γκαλερί θα δέχεται επισκέπτες ως και τις 23.00 σε ένα χαλαρό πλαίσιο, χωρίς βιασύνη και με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

'Γ. Κρόιφ - Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου': Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Ατέχνως

Οι εκδόσεις Ατέχνως μας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας τους κυκλοφορίας του Γιάννη Γεωργάκη, με παρουσία δημοσιογράφων και ποδοσφαιριστών.

Ποιό περίπτερο να πρωτομποϊκοτάρεις στη φετινή Μπιενάλε Βενετίας;

Η συζήτηση περί μποϊκοτάζ του εθνικού περιπτέρου του Ισραήλ και πιο πρόσφατα της Ρωσίας, ανεξαρτήτως του κατά πόσο τη στηρίζει κανείς per se, ξεδιπλώνει το διχασμό σχετικά με τον θεσμό αλλά και ευρύτερα στο πεδίο.

Για τη Ρούμενα Μπουζάροφσκα, η σχέση της με το ελληνικό κοινό είναι η πιο συναισθηματική και προσωπική

Πριν την εμφάνισή της στο φεστιβάλ WOW, η συγγραφέας από τη Βόρεια Μακεδονία μίλησε στο Αθηνόραμα για τον φεμινισμό, τη συγγραφή και τις ελληνικές ρίζες της.

Mother, Daughter, Desert Moon: Μία πολυδιάστατη προσέγγιση του δεσμού μεταξύ κόρης και μητέρας

Η έκθεση της Lina Bertucci "Mother Daughter Desert Moon" εστιάζει το βλέμμα στον δεσμό κόρης και μητέρας, φέρνοντας στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου γυναίκες και κορίτσια που κατοικούν γύρω από την έρημο Θαρ της Ινδίας.