Οι σκιές του εμφυλίου στον ελληνικό κινηματογράφο μέσα από ένα καινούργιο βιβλίο

Το βιβλίο μεταξύ άλλων διερευνά: Τους τρόπους που παρουσιάζονται η Κατοχή, η Αντίσταση, τα Δεκεμβριανά, ο Εμφύλιος και οι μετέπειτα εξελίξεις.

exo_palimpsisto

"Το παλίμψηστο των εμφύλιων συγκρούσεων στις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους" είναι το νέο βιβλίο των Μωβ Εκδόσεων, μία επιστημονική μελέτη η οποία εξετάζει την ιστορική αφήγηση, που διαμορφώνεται για τις εμφύλιες συγκρούσεις, μέσα από τον φιλμικό λόγο των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών που παρήχθησαν από το 1945 έως τις μέρες μας. Οι ταινίες εντάσσονται στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά συμφραζόμενα της εποχής στην οποία γυρίστηκαν, και εντοπίζεται η συμβολή τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης με βάση τα στοιχεία για τα εισιτήρια που έκαναν, τις κριτικές σε επιλεγμένες εφημερίδες από όλο το πολιτικό φάσμα, τα κινηματογραφικά περιοδικά και τον δημόσιο λόγο που ορισμένες προκάλεσαν.

exo_palimpsisto

Σε σχέση με τις ταινίες, το βιβλίο μεταξύ άλλων διερευνά: Τους τρόπους που παρουσιάζονται η Κατοχή, η Αντίσταση, τα Δεκεμβριανά, ο Εμφύλιος και οι μετέπειτα εξελίξεις. Την εικόνα που κατασκευάζεται και τις σκοπιμότητες τις οποίες εξυπηρετεί αυτή η κατασκευή. Τα μέρη που ευθύνονται για τις εμφύλιες συγκρούσεις. Τον ρόλο που έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις στην έναρξη αλλά και στην έκβαση του Εμφυλίου. Τις διαφοροποιήσεις σχετικά με τον τρόπο της αναπαράστασης των εμφύλιων συγκρούσεων. Τα σημεία που παρατηρούνται μεταβολές με το πέρασμα των χρόνων και εκείνα που παραμένουν σταθερά ανεξάρτητα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ο Γιώργος Ανδρίτσος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών, όπου έκανε και μεταπτυχιακό στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Εκπόνησε το διδακτορικό του στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

γιωργος ανδριτσος

Το 2004 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιγόκερως η μελέτη του Η Κατοχή και η Αντίσταση στον Ελληνικό Κινηματογράφο 1945-1966 και το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ η μελέτη του Κινηματογράφος και Ιστορία. Η Κατοχή και η Αντίσταση στις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους από το 1945 μέχρι το 1981.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα διήμερο συνέδριο για το μέλλον των δεξιοτήτων έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Δύο ημέρες που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις δεξιότητες, την εργασία και τη δια βίου μάθηση στην Ελλάδα έρχονται στις 16 & 17 Ιουνίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/06/2026

Έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός καλλιτέχνης David Hockney

Πρόκειται για καλλιτέχνη που πειραματίστηκε με διαφορετικά θέματα, στυλ και μέσα στα έργα του, ενώ αρκετοί πίνακες επικεντρώνονται σε προσωπικά πορτρέτα φίλων και συγγενών.

Μια έκθεση ζωγραφικής μας προσκαλεί "…στο μονοπάτι του Ζεν"

Στο Ζεν, στο "μονοπάτι του Geidō" (δηλαδή του καλλιτέχνη), η εξάσκηση της τέχνης αντιμετωπίζεται ως "σκληρός δρόμος διαλογισμού".

Όλα όσα μας περιμένουν έως το τέλος Ιουνίου στον κήπο του Μεγάρου

Συναυλίες, παραστάσεις και ξεχωριστές εκδηλώσεις συνθέτουν ένα πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικότητα, προσφέροντας στιγμές ψυχαγωγίας και έμπνευσης.

Ο Γιώργος Ψωμιάδης γράφει για χαρακτήρες που αναζητούν την προσωπική τους φωλιά

Το "α" μίλησε με τον 20χρονο συγγραφέα, που στο ντεμπούτο του καταπιάνεται με ιστορίες ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι σε μια προσωπική ή συλλογική δυστοπία.

Λογοτεχνικός Ιούνιος με διεθνείς συγγραφείς να καταφθάνουν στην Αθήνα

Αν δεν χορτάσατε από τους συγγραφείς που παρέλασαν στο 1ο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας, ο Ιούνιος φέρνει μεγάλα ονόματα της διεθνούς βιβλιοπαραγωγής στην πρωτεύουσα.