Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Η Ηχώ του χρόνου

Πώς θυμούνται οι κοινωνίες τα τραύματά τους όταν οι αυτόπτες μάρτυρες σιωπούν; Πώς μεταβιβάζεται η μνήμη ενός κόσμου που κατέρρευσε;

Στο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από το ΜΙΕΤ "Η ηχώ του χρόνου. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Ολοκαύτωμα και η μουσική της μνήμης", μεταφρασμένο από την Κατερίνα Σχινά, ο βραβευμένος Αμερικανός μουσικός κριτικός και ιστορικός του πολιτισμού Jeremy Eichler προτείνει μια βαθιά συγκινητική και πρωτότυπη απάντηση για τα παραπάνω ερωτήματα: μέσα από τη μουσική.

Αφετηρία του βιβλίου αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά παράδοξα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η "Ωδή στη Χαρά" του Φρίντριχ Σίλλερ, γραμμένη το 1785 ως ύμνος στα ιδανικά του Διαφωτισμού —την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη—, μελοποιήθηκε από τον Μπετόβεν στην Ενάτη Συμφωνία και αναδείχθηκε σε σύμβολο μιας οικουμενικής ελπίδας. Κι όμως, μόλις έναν αιώνα αργότερα, τα ίδια αυτά λόγια κακοποιήθηκαν από τη ναζιστική προπαγάνδα, απογυμνωμένα από το ηθικό τους περιεχόμενο, μέσα σε μια ιστορική βαρβαρότητα που ράγισε, όπως ειπώθηκε, "το βαθύ στρώμα αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους όσοι έχουν ανθρώπινο πρόσωπο".

Στην "Ηχώ του χρόνου" απο τις εκδόσεις ΜΙΕΤ, ο Eichler απομακρύνεται από τις παραδοσιακές μορφές ιστορικής μνήμης —αρχεία, ντοκουμέντα, μνημεία— και στρέφεται στη μουσική ως φορέα πολιτισμικής μνήμης. Υποστηρίζει ότι η μουσική διαθέτει μια μοναδική ικανότητα: να συμπυκνώνει την εμπειρία, να μεταφέρει το άρρητο και να διατηρεί ζωντανό το νόημα του παρελθόντος, ακόμη κι όταν οι λέξεις αποτυγχάνουν.

Με την ευρυμάθεια του ιστορικού, το αυτί του κριτικού και τη λογοτεχνική ευαισθησία ενός μυθιστοριογράφου, ο Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα —τον Ρίχαρντ Στράους, τον Άρνολντ Σένμπεργκ, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς και τον Μπέντζαμιν Μπρίτεν— και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, αλλά και πώς μετέτρεψαν αυτές τις εμπειρίες σε έργα βαθιάς ηθικής και συναισθηματικής δύναμης. Στις παρτιτούρες τους αντηχεί ο χαμένος χρόνος, ο πόνος, η ενοχή, αλλά και η επίμονη ανάγκη για ανθρωπιά.

Η Ηχώ του Χρόνου

Επιστρατεύοντας μαρτυρίες συγγραφέων, ποιητών, φιλοσόφων, μουσικών και απλών ανθρώπων, ο Eichler συνθέτει ένα πολυφωνικό αφήγημα, όπου η μουσική γίνεται τόπος μνήμης και στοχασμού. Στην πορεία, επισκέπτεται ιστορικούς τόπους-σύμβολα, όπως τα ερείπια του καθεδρικού ναού του Κόβεντρι ή το φαράγγι Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, φωτίζοντας τη σχέση ανάμεσα στον χώρο, την Ιστορία και τον ήχο. Καθώς η ζωντανή μνήμη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σταδιακά ξεθωριάζει, η "Ηχώ του χρόνου" μας καλεί να μάθουμε να "ακούμε" αλλιώς την Ιστορία: να διακρίνουμε μέσα στις νότες τα ίχνη όσων μια άλλη εποχή έζησε, ονειρεύτηκε, ελπίσε και θρήνησε. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν μιλά μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν, για την ευθύνη της μνήμης και τη διαρκή υπόσχεση της τέχνης να μας βοηθά να κατανοούμε τον κόσμο και τον εαυτό μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η πιο δημοφιλής εικαστική συνάντηση αλλάζει χώρο και ημερομηνία

Από τις 12 έως τις 16 Νοεμβρίου η ετήσια συνάντηση των εικαστικών τεχνών η φουάρ Art Athina μετακομίζει σε νέο χώρο σηματοδοτώντας μια νέα συνθήκη για τη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2026

Το βράδυ που η τοτεμική performance του Πάνου Σκλαβενίτη αναστάτωσε το ΕΜΣΤ

Ο καλλιτέχνης και η ομάδα του μετέτρεψαν όλο το ΕΜΣΤ -και όχι μόνο- σε ζωντανό πεδίο δράσης με την περφόμανς "Castrametation", κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την έκθεση Why Look At Animals?.

Η Κυψέλη αποκτά νέο χώρο τέχνης και φιλοξενεί την έκθεση "Homecoming"

Το Arndt Family Residence, Salon and Private Art Space κάνει την πρώτη εμφάνισή του με την εναρκτήρια ομαδική έκθεση "Homecoming".

Open Call για νέους φωτογράφους από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Μάθετε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, πότε λήγει η προθεσμία, τα κριτήρια και τι προσφέρει το πρόγραμμα.

Για την Jocasta M. δεν υπάρχει χώρος για θλίψη

Η εικαστικός μας συστήνει στη νέα της έκθεση "No place for sorrow" στο πολιτιστικό κέντρο Καμίνι, με έργα που λάμπουν από φως, χρώμα και χαρά για ζωή. Είσοδος ελεύθερη.

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυτό το Σάββατο

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, επισκεπτόμαστε τα πολιτιστικά ορόσημα της πόλης χωρίς να χρειάζεται η καταβολή αντιτίμου.

Τέσσερις performances και μία ομιλία για το σώμα της γραφής στο Zatopek

Το Re_Trace επανέρχεται πειραματιζόμενο με τις δυνατότητες ανάπτυξης θέσεων και σχέσεων στις φυσικές και συμβολικές επικράτειες του βιβλίου.