Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για το Ροδακιό, που μεταφέρθηκε στο Γεράνι και εγκαινιάζει τη νέα του έδρα ως έναν χώρο συνάντησης του βιβλίου, της τέχνης και του πολιτισμού. Την αρχή αυτής της νέας διαδρομής σηματοδοτεί η έκθεση κεραμικής "Να έρθει – να αγγίξει" της Sara Sehnaoui, η οποία ανοίγει τις πόρτες της την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου 2026. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τις 18:00 έως τις 21:00, με performance στην οποία συμμετέχουν η ίδια η καλλιτέχνιδα, η ηθοποιός Νατάσα Ζαγκλή και ο μεταφραστής Rony Bou Saba.
Στη νέα του διεύθυνση, στη Γερανίου 7, το Ροδακιό διατηρεί και ανανεώνει τη φυσιογνωμία του ως σημείο συνάντησης της εκδοτικής δραστηριότητας, του βιβλίου και των εικαστικών τεχνών. Σε ένα κτίριο με ιστορία συνδεδεμένη με τα τυπογραφεία, ο νέος χώρος φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στη λογοτεχνία και την καλλιτεχνική δημιουργία, ανοίγοντας τις πόρτες του σε νέες πολιτιστικές συναντήσεις.

Λίγα λόγια για την Sara Sehnaoui
Γεννημένη στη Βηρυτό το 1980, η Sara Sehnaoui προσεγγίζει τον πηλό ως ένα υλικό με αστείρευτες δυνατότητες πειραματισμού. Τα έργα της ξεπερνούν τη χρηστική διάσταση των κεραμικών αντικειμένων, διερευνώντας τη σχέση τους με τον χώρο, το κενό, την ισορροπία και την κίνηση. Η πρώτη της επαφή με την κεραμική έγινε το 2003, στο Παρίσι, όταν, ενώ σπούδαζε θέατρο και μελετούσε μια σκηνογραφία, ανακάλυψε τυχαία το έργο του Wayne Fischer. Ακολούθησαν μαθήματα κεραμικής στο Παρίσι και στον Λίβανο, υπό την καθοδήγηση της Minouche Kamel.
Από το 2007 έως το 2016 ασχολήθηκε με τις εκδόσεις, μέσω των Amers Editions, και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω της Dawawine. Το 2016 αφοσιώθηκε ξανά στην κεραμική, δουλεύοντας στο εργαστήριο της Nathalie Khayat, με την ενθάρρυνση των δασκάλων Neville Salha και Samar Mogharbel. Στη δημιουργική της διαδικασία, τα χέρια πλάθουν τον πηλό αναζητώντας μια εικόνα που σταδιακά αποκτά υπόσταση. Η τελική μορφή προκύπτει από τη συνάντηση της αρχικής πρόθεσης με τις δυνατότητες του υλικού και την επίδραση του χρόνου, σε μια διαρκή συνομιλία ανάμεσα στη φαντασία και την ύλη.
"Ο διάλογός μου με τα έργα μου αφορά τη στάση τους και το ουσιώδες ερώτημα της θέσης τους στον χώρο", σημειώνει η ίδια, αναρωτώμενη αν τα έργα της στέκουν ως πλάσματα, θραύσματα, ροές ή διαδικασίες.

Η ομορφιά του ακανόνιστου και η δύναμη του κενού
Το κενό και το κοίλο, η ασυμμετρία, οι αρμοί, οι τελετουργικές χρήσεις και τα οργανικά σχήματα αποτελούν βασικές πηγές έμπνευσης για την καλλιτέχνιδα. Σημαντική θέση στη δουλειά της κατέχει η αισθητική του wabi-sabi, που αναδεικνύει την ομορφιά της ατέλειας, της απλότητας και της φθοράς. Τα κεραμικά της Sehnaoui δεν υπακούουν απαραίτητα στις συμβάσεις της χρηστικότητας. Ορισμένα προορίζονται ίσως μόνο για αποξηραμένα άνθη και βλαστούς, αποκτώντας μια αυτόνομη παρουσία που προσκαλεί τον θεατή να παρατηρήσει τις ισορροπίες και τις εντάσεις ανάμεσα στη μορφή και το κενό.

Στην έκθεση "Να έρθει – να αγγίξει", η κεραμική γίνεται μια διαδικασία αναζήτησης και διαλόγου με την ύλη. Ο τίτλος αποτελεί πρόσκληση να προσεγγίσουμε τα αντικείμενα όχι μόνο με το βλέμμα, αλλά και μέσα από την αίσθηση της αφής και της παρουσίας τους στον χώρο.
- Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 11:00–17:00
- Email: infotorodakio@gmail.com


