Η Eleanor Lines ξεκλειδώνει τις "Πόρτες της Κυψέλης"

Το νέο βιβλίο της εικαστικού και ερευνήτριας κυκλοφορεί στα ράφια από τις εκδόσεις του Hyper Hypo.

Eleanor_Lines

Την Τετάρτη 29/5 (8 μ.μ.), το Hyper Hypo παρουσιάζει την τελευταία και πιο φιλόδοξη από τις ανοιξιάτικες εκδόσεις του, το βιβλίο "Πόρτες της Κυψέλης" της εικαστικού και ερευνήτριας Eleanor Lines.

Πρόκειται για μια σχολαστική καταγραφή και εις βάθος μελέτη της εκπληκτικά γοητευτικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας των μέσων του 20ου αιώνα. Αποτελείται από 100 εικονογραφήσεις που αποτυπώνουν την ποικιλία σχεδίων σιδερένιων θυρών που βρίσκονται στην περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που για την εποχή υπήρξε γεωγραφικά και πολιτιστικά στο επίκεντρο. Οι σελίδες του βιβλίου παρουσιάζουν την ποικιλία και δημιουργικότητα των μοτίβων με τα οποία εργάστηκαν οι σιδηροτεχνίτες της εποχής. Είναι δίχως άλλο μια ωδή της συγγραφέως στην αγαπημένη της γειτονιά, όπου και πρωτοεγκαταστάθηκε όταν αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα.

Eleanor Lines Πόρτες της Κυψέλης

Με τη φωτογραφική της μηχανή ή το smartphone σε ετοιμότητα, η Lines περιπλανιέται απ’ άκρη σ΄ άκρη –από τα πιο μικρά στενά δρομάκια έως τις πιο κεντρικές λεωφόρους της Κυψέλης και των περιχώρων– και σχολαστικά φωτογραφίζει και κατηγοριοποιεί τις πιο ενδιαφέρουσες σιδερόπορτες. H τελική επιλογή επικεντρώνεται ως επί το πλείστων σε σχέδια από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960, με εμφανείς επιρροές από τα κινήματα του αρ ντεκό, του μπάουχαους και του μοντερνισμού. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες αυτές ως βάση για να ξεκαθαρίσει και να διορθώσει την κάθε πόρτα και να σχεδιάσει εκ νέου τα σχεδιαστικά μοτίβα, συμπληρώνοντας κομμάτια που λείπουν, όπως πόμολα και σκουριασμένα μέλη, και έτσι να επαναφέρει μέσω του επανασχεδιασμού την αρχική τους αίγλη. Στο τέλος χρωματίζει τα σχέδια με ένα χαρακτηριστικό μπλε που θυμίζει το μπλε Majorelle του Μαρόκου και το Yves Klein blue, με σκοπό να εντείνει τον οπτικό αντίκτυπο των πολυάριθμων σχεδίων.

Eleanor Lines Πόρτες της Κυψέλης

Eleanor Lines Πόρτες της Κυψέλης

Το βιβλίο συμπληρώνει ένα εύστοχο δοκίμιο του πολιτιστικού αρθρογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου, το οποίο όχι μόνο τιμά την ομορφιά αυτών των σιδερένιων αριστουργημάτων, αλλά εξετάζει την κοινωνική και ιστορική σημασία της αστικής ανάπτυξης της Αθήνας.

Eleanor Lines Πόρτες της Κυψέλης

Διαβάστε Επίσης

Καθώς η Κυψέλη, και οι γειτονιές των πόλεων γενικότερα, πέφτουν θύματα του εξευγενισμού (gentrification), το βιβλίο "Πόρτες της Κυψέλης" στοχεύει στο να αποτελέσει αρχείο των μοναδικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών μιας πόλης που αλλάζει γρήγορα. Η Eleanor Lines ελπίζει ότι η αρχειοθέτηση αυτών των εισόδων κτηρίων θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές (ιδανικά ακόμη και τη δική μας) ώστε να διατηρήσουν και να προστατέψουν αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια.

Eleanor Lines Πόρτες της Κυψέλης

Η Eleanor Lines είναι Βρετανίδα καλλιτέχνις γεννημένη στο Λονδίνο το 1985. Ολοκλήρωσε το πτυχίο της (ΒΑ) στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Brighton στον τομέα της Χαρακτικής το 2008 και το μεταπτυχιακό της στο ίδιο αντικείμενο στο Royal College of Art το 2011. Το έργο της έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί κομμάτι διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών. Έχει αναλάβει πολλές μόνιμες δημόσιες αναθέσεις τέχνης στο Λονδίνο με πιο σημαντική εκείνη για το Crown Estate την οποία ολοκλήρωσε το 2017 και η οποία ενσωματώθηκε στην όψη ενός ανακατασκευασμένου κτιρίου σε στυλ αρ ντεκό. H Eleanor έχει τη βάση της στην Αθήνα όπου ίδρυσε το Kypseli Print Studio. Εκεί παράγει το έργο της, τρέχει εργαστήρια και οργανώνει προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας.

Στην παρουσίαση θα εκτεθεί εγκατάσταση με τις 100 Πόρτες της Κυψέλης, καθώς και θα πραγματοποιηθεί ομιλία και συζήτηση με το κοινό από την Εleanor Lines και τον Nίκο Bατόπουλο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"ΜΗΤ(Ε)ΡΑ": Η Χριστίνα Στεφανίδου παρουσιάζει το αιώνιο δίπολο πόθου-μίσους

Η μικρή φόρμα διηγημάτων της Χριστίνας Στεφανίδου είναι ζωντανή, λυρική, πυκνή, κινηματογραφική και οι περισσότερες ιστορίες της εμπνευσμένες και βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Δωρέαν ξεναγήσεις στην έκθεση "Before and after science" του ΝΕΟΝ

Τις ξεναγήσεις συντονίζουν η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου και η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι.

Ο θρυλικός φωτογράφος Martin Parr έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος έρχεται στην πόλη μας με αφορμή μια νέα συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς του παρελθόντος εγκαινιάζεται στον Πειραιά

Η καλλιτέχνιδα Αφροδίτη Παπαδημητρίου δημιούργησε ένα πρότζεκτ μέσα από την ανάγκη της να εξερευνήσει περαιτέρων την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τους αρχαίους πολιτισμούς.

ΕΜΣΤ: Τι κρατάμε από το 4ο μέρος του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;"

Ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και πιο αδύναμες στιγμές στο τελευταίο μέρος του εκθεσιακού κύκλου αφιερωμένου στις γυναίκες, από το οποίο πήραμε μια γεύση λίγο πριν τα αποψινά εγκαίνια.

"Όταν η Τέχνη ενοχλεί": Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.

"On an island": Μια ανατρεπτική έκθεση του Κωστή Σταφυλάκη στη Λέσβο

Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και περφόρμανς.