"Τέχνη και Ενημέρωση": Ο Κώστας Τσόκλης σκιαγραφεί τη μετάβαση από την έντυπη στην ψηφιακή ενημέρωση

Η έκθεση περιλαμβάνει το έργο «Πληροφορίες» που ο καλλιτέχνης δημιούργησε το 1972.

Τέχνη και ενημέρωση Κώστας Τσόκλης

"Τα Νέα της Τέχνης μας προσέφεραν πολλά. Άλλα δεν έχουν να μας δώσουν πια. Τώρα έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και χωρίς την δική τους βοήθεια. Δηλαδή δεν ξέρουμε τίποτα, μια που ξέρουμε όλοι τα ίδια. Θεωρώ την εκδήλωση αυτή σαν "μνημόσυνο" της έντυπης πληροφορίας και τους επισκέπτες μας σαν τεθλιμμένους συγγενείς" αναφέρει μεταξύ άλλων ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός, δημιουργός της γενιάς του ’60, Κώστας Τσόκλης, στο κείμενό του, που συνοδεύει την έκθεση "Τέχνη και Ενημέρωση", η οποία παρουσιάζεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ στις 22 Απριλίου.

Η έκθεση, η οποία αποτελεί μια καλλιτεχνική προσέγγιση στο θέμα της σύγχρονης ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθεί στον εμβληματικό χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" (Ακαδημίας 20, 2ος όροφος) από τις 22 Απριλίου.

Τέχνη και ενημέρωση Κώστας Τσόκλης

Περιλαμβάνει 24 έργα κολάζ συν ένα, που αποτελεί και το κεντρικό σημείο αναφοράς της Έκθεσης. Πρόκειται για το έργο "Πληροφορίες", του 1972, που έχει παρουσιασθεί στο παρελθόν, σε πολλά μέρη του κόσμου: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά. Τα υπόλοιπα 24 αποτελούν νέα έργα, δημιουργημένα ειδικά για την Έκθεση, στα όποια έχει χρησιμοποιήσει τόσο ως θέμα, όσο και ως υλικό, την ίδια την καλλιτεχνική εφημερίδα της περιόδου 1991–2016.

Κώστας Τσόκλης
Κώστας Τσόκλης

Την έκθεση συνοδεύει ένα κείμενο-αναφορά του Κώστα Τσόκλη, όπου σκιαγραφείται η θέση του σχετικά με την τεράστια αλλαγή στο επίπεδο της πληροφορίας και της διάδοσής της σήμερα. Στη μετάβαση, δηλαδή, από την έντυπη στην ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ζουρούδης, καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Χρυσάνθη Κουτσουράκη, διευθύντρια του Μουσείου Τσόκλη και επιμελήτρια του καταλόγου τεκμηρίωσης και καταγραφής των έργων του Κώστα Τσόκλη, ο Μανώλης Μαυρωμάτης μέλος του ΔΣ του ελληνικού τμήματος της AICA και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, η Άρτεμη Καρδουλάκη, μέλος της AICA και εκδότρια της εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης την περίοδο 1991–2016. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου.

Τέχνη και ενημέρωση Κώστας Τσόκλης

Σε όλη την διάρκεια της έκθεσης θα είναι διαθέσιμη για το κοινό, ειδική αναμνηστική έκδοση (σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων) φιλοτεχνημένη και υπογεγραμμένη από τον Κώστα Τσόκλη.

Τέχνη και ενημέρωση Κώστας Τσόκλης

Στο πλαίσιο της έκθεσης προβλέπεται, επίσης, η διοργάνωση συζήτησης στον ίδιο χώρο, με θέμα "Τέχνη και Ενημέρωση στο Σήμερα" τη Μ. Δευτέρα 29/4 και ώρα 7 μ.μ. Την ημέρα της συζήτησης, θα είναι επίσης διαθέσιμο ένα έντυπο με πρωτότυπα κείμενα – σχόλια για "Τα Νέα της Τέχνης", των ζωγράφων: Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Μορταράκου, Σπυριδούλας Πολίτη και Άγγελου Σκούρτη, καθώς και παλαιότερων συνεργατών και μελών της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας: Μανώλη Μαυρωμάτη, θεωρητικού Τέχνης, Σάββα Μιχαήλ,  συγγραφέα, Άλκη Παναγιωτόπουλου, συνθέτη και μαέστρου σύγχρονης Μουσικής και του Παντελή Τσάτση, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Art Thessaloniki.

Εγκαίνια: 22/4 (7.30 μ.μ.)

Info: Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" | 22/4-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ.

Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα (1/5-7/5) θα ισχύσει το παρακάτω πρόγραμμα: 1 & 3-6/5: κλειστά, 2/5: 10 π.μ. 4 μ.μ., 7/5: 10 π.μ. 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.