"Flower Power": Το Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη γεμίζει με έργα τέχνης πάτσγουορκ

Η έκθεση διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ και τον Ελληνικό Σύλλογο Πάτσγουορκ.

Flower Power

Την τέχνη του πάτσγουορκ, τη μαγεία των υφασμάτων, των κλωστών, των χρωμάτων και των λουλουδιών, παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην ομαδική έκθεση έργων πάτσγουορκ  "Flower Power - Η δύναμη των λουλουδιών",  που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ, από 26 Μαρτίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων, σε επιμέλεια της λαογράφου και υπεύθυνης του μουσείου, Σταυρούλας Πισιμίση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα καλλιτεχνών από τις χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Σουηδία) μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάτσγουορκ (European Quilting Association), στην οποία ανήκει και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ.

Flower Power

Τα έργα των τοπικών εθνικών Συλλόγων, που θα εκτεθούν με θέμα "Flower Power - Η δύναμη των λουλουδιών", ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, τον Αύγουστο του 2023 στο Μπέρμιγχαμ, στη μεγαλύτερη σχετική ευρωπαϊκή έκθεση. Στη συνέχεια ξεκίνησαν το ταξίδι τους ανάμεσα στις χώρες - μέλη, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, φθάνοντας στην πόλης μας, προκειμένου να εκτεθούν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", με στόχο αφενός την ανάδειξη της συλλογικότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών αφετέρου την ανάδειξη της ευρωπαϊκής λαϊκής τέχνης του πάτσγουορκ σε ένα μουσείο, που λειτουργεί ως κόμβος ανάδειξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Flower Power

Ο τίτλος της έκθεσης φέρνει στο νου μας τα παιδιά των λουλουδιών, τους χίπηδες της δεκαετίας του ΄60, θέλοντας να  μας υπενθυμίσει τον συμβολισμό των λουλουδιών ως στοιχείων της φύσης με πολύπλευρη δύναμη αναγέννησης και ελπίδας του κόσμου, κυρίως, μετά την μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας και τον πόλεμο που εξακολουθεί να υφίσταται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Flower Power

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα αισθανθούν σαν περιπατητές μέσα σε κήπους με χρώματα, σχήματα, αγνοώντας ότι πρόκειται για δημιουργίες από πανιά και κλωστές ενώ κάποιοι θα ανατρέξουν με την φαντασία τους πίσω στη δεκαετία του ΄60. 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθεί στον χώρο του μουσείου ένα εργαστήριο το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 12 μ.μ., προκειμένου οι επισκέπτες, με δήλωση συμμετοχής να γνωρίσουν την τέχνη του πάτσγουορκ από τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, οι οποίες εκθέτουν τα έργα τους.

Παρουσίαση της έκθεσης: 7/4 (12 μ.μ.)

Info: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" | 26/3-21/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.