Μία σπάνια συλλογή ιστορικών σημαιών αποκαλύπτει στιγμές που σημάδεψαν την Ελλάδα

Η νέα έκθεση «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» παρουσιάζεται ενόψει των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

Μαιρηλί Χαραμή Σημαίες μας Πανιά περίλαμπρα Σημάδια ιστορικά Σημαία Σπετσών με σύμβολα Φιλικής Εταιρείας

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνεργάζεται με την εικαστικό Μαιρηλί Χαραμή και παρουσιάζει, εν όψει της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, την έκθεση "Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά" από 14 Μαρτίου, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων. 

Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από τη  Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.

Μαιρηλί Χαραμή Σημαίες μας Πανιά περίλαμπρα Σημάδια ιστορικά
Λάβαρο του σώματος της Ανατολικής Μάνης υπό τον Πιέρρο Γρηγοράκη Τζανετάκη κατά την πολιορκία και άλωση της Μονεμβασιάς το 1821

Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτή τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε πλάθει με τη φαντασία του μέσα από μύθους.

Μαιρηλί Χαραμή Σημαίες μας Πανιά περίλαμπρα Σημάδια ιστορικά

Η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας. Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία. Η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και τη εικόνα των αυθεντικών.

Μαιρηλί Χαραμή Σημαίες μας Πανιά περίλαμπρα Σημάδια ιστορικά
Σπάραγμα σημαίας κυανόλευκης του 1822 (μάχη του Πέτα), με την επιγραφή Α΄ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΝ 
Μαιρηλί Χαραμή Σημαίες μας Πανιά περίλαμπρα Σημάδια ιστορικά
Φλάμπουρας Σαρακατσαναίων,  λάβαρο του γάμου και της χαράς

Για κάθε σημαία, υπήρξαν πάμπολλοι αγωνιστές που πολέμησαν με πάθος. Κάποιοι μάλιστα την υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή. Όμως προηγήθηκαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που ύφαναν, ονειροπόλοι που σχεδίασαν, τεχνίτες που ζωγράφισαν, κορίτσια που κέντησαν. Σήμερα,  περισσότερα από 200 χρόνια μετά από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του Έθνους μας, πόντο-πόντο, βελονιά-βελονιά, ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους μέσα από αυτήν την εικαστική περιπλάνηση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 7 μ.μ. με ξενάγηση για το κοινό. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | 14/3-7/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".