"Ανασκάπτοντας την τροφή": Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ παρουσιάζει την πρώτη βιτρίνα στο or.artspace: "Τρώγοντας στο κρεβάτι"

Το εγχείρημα είναι μέρος του καλλιτεχνικού πρότζεκτ, το οποίο διερευνά τις συνθήκες ορατότητας των προσωπικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων με την τροφή στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ανασκάπτοντας την τροφή

Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ "Ανασκάπτοντας την τροφή", που παρουσιάζεται από τις 17 Φεβρουαρίου στο or.artspace, διερευνά τις συνθήκες ορατότητας των προσωπικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων με την τροφή στο σύγχρονο περιβάλλον.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαπροσωπική σχέση μεταξύ εαυτής/-ού και "άλλης/-ου" μέσω της τροφής, στην καθημερινότητά μας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα; Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ "Ανασκάπτοντας την τροφή" επιχειρεί να διερευνήσει τις πολύ προσωπικές και οικείες πλευρές, όσο και τις κοινωνικοπολιτικές όψεις της σχέσης μας με αυτό που γίνεται αντιληπτό ως "τροφή".

Η επιμελητική εκδοχή του πρότζεκτ προσφέρει ένα άλλο επίπεδο ορατότητας, μέσω της χρήσης της βιτρίνας (εν προκειμένω του or.artspace). Η βιτρίνα θα φέρει στο προσκήνιο του δημόσιου χώρου πτυχές των σχέσεων με την τροφή, που διαφορετικά παραμένουν κρυφές. Στον πυρήνα αυτού του πρότζεκτ, λοιπόν, βρίσκονται τα ερωτήματα: τι είναι η τροφή; τι σημαίνει να τρως; Κάθε μία από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν θα δώσουν διαφορετικές απαντήσεις.

Η βιτρίνα του or.artspace θα αλλάζει μορφή κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο και οι ημερομηνίες θα ανακοινώνονται εγκαίρως. Η σειρά των έξι παρουσιάσεων θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με ένα γεύμα που θα έχει τη μορφή βρώσιμης εικαστικής εγκατάστασης.

Συμμετέχουν: Σοφία Γρηγοριάδου, Δήμητρα Κονδυλάτου, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Άλκηστη-Λάρα Παπαδάκη, Ελπίδα Ρίκου, Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη.

Βιτρίνα πρώτη: "Τρώγοντας στο κρεβάτι"

Τρώγοντας στο κρεβάτι, όχι δημόσια, σε οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια, σε γιορτές ή έξω σε εστιατόρια, ταβέρνες ή παγκάκια, ούτε στο πόδι πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά ιδιωτικά, προσωπικά, μοναχικά. Ένα φωτογραφικό κολλάζ για την πράξη του να τρως στο κρεβάτι, για τη μεταφορά ενός πεδίου σε ένα άλλο, για την οριακή κατάσταση μεταξύ της άνεσης και της αβολότητας όταν ξαπλώνεις σκεπασμένη με ένα νόστιμο πιάτο, για τα ψίχουλα και τους λεκέδες στα σεντόνια, για τις υφές του κρεβατιού, των υφασμάτων, του φαγητού, για το πάπλωμα ως σκέπασμα και τραπεζομάντιλο μαζί, για το σώμα ως επιφάνεια, μαχαιροπίρουνο και στόμα, και για όλα τα συνοδευτικά ενός γεύματος στο κρεβάτι: το λάπτοπ, τα βιβλία, το τασάκι και τα καπνικά, τα ρούχα, το κινητό και φυσικά τα γατιά. Μασούλημα, χουζούρεμα, χάζεμα, θαλπωρή, διασκέδαση (και καμιά φορά και λίγο θλίψη). 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άλκηστις-Λάρα Παπαδάκη. Τρώγοντας στο κρεβάτι

  • Φωτογραφία

Ένα φωτογραφικό κολάζ για την πράξη του να τρως στο κρεβάτι, για τη μεταφορά ενός πεδίου σε ένα άλλο, για την οριακή κατάσταση μεταξύ της άνεσης και της μη άνεσης όταν ξαπλώνεις σκεπασμένος με ένα νόστιμο πιάτο, για τα ψίχουλα και τους λεκέδες στα σεντόνια, για τις υφές του κρεβατιού, των υφασμάτων, του φαγητού, για το πάπλωμα ως σκέπασμα και τραπεζομάντιλο μαζί, για το σώμα ως επιφάνεια, μαχαιροπίρουνο και στόμα, και για όλα τα συνοδευτικά ενός γεύματος στο κρεβάτι: το λάπτοπ, τα βιβλία, το τασάκι και τα καπνικά, τα ρούχα, το κινητό και φυσικά τα γατιά. Το εγχείρημα είναι μέρος του καλλιτεχνικού πρότζεκτ «Ανασκάπτοντας την τροφή», το οποίο διερευνά τις συνθήκες ορατότητας των προσωπικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων με την τροφή στο σύγχρονο περιβάλλον. Το πρότζεκτ επιχειρεί να διερευνήσει τις πολύ προσωπικές και οικείες πλευρές, όσο και τις κοινωνικοπολιτικές όψεις της σχέσης μας με αυτό που γίνεται αντιληπτό ως «τροφή». Η επιμελητική εκδοχή του προσφέρει ένα άλλο επίπεδο ορατότητας, μέσω της χρήσης της βιτρίνας.

or.artspace.

Δημητρακοπούλου 89, Κουκάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.