"White Dwarf": Επιστρέφει η VR εγκατάσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου

Παρακολουθούμε ένα κομμάτι της ιστορίας της "γέννησης" της πρώτης ατομικής βόμβας από τον φυσικό J. Robert Oppenheimer μέσω AR & VR.

White Dwarf

"White Dwarf" (Λευκός νάνος), η διαδραστική εγκατάσταση που παρουσιάζει με όρους εικονικής αλλά και επαυξημένης πραγματικότητας (AR & VR), ένα κομμάτι της ιστορίας της "γέννησης" της πρώτης ατομικής βόμβας από τον φυσικό J. Robert Oppenheimer επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 28 Απριλίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα έκθεσης της διαδραστικής εγκατάστασης - σε 8 μόλις ημέρες - οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 700.

White Dwarf

Όπως εξηγεί η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, για να δει το White Dwarf ο θεατής, εισέρχεται σε μία αίθουσα διαμορφωμένη έτσι ώστε, να μπορέσει να βιώσει την ξεχωριστή εμπειρία, που θολώνει τα όρια μεταξύ εικονικής και φυσικής πραγματικότητας, ακόμη και πριν να φορέσει τα ειδικά γυαλιά. Γίνεται συμμέτοχος σε "ένα επιστημονικό πείραμα" και καλείται να πάρει θέση απέναντι στο φλέγον ζήτημα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

White Dwarf

Τι είναι ο "Λευκός Νάνος"; Είναι ένα αστέρι που αφού εξάντλησε όλη του την ενέργεια, πεθαίνει μέσα στην απόλυτη σιωπή, χωρίς να εκραγεί. Πώς θα ήταν άραγε η ανθρωπότητα, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, εάν η ατομική βόμβα ακολουθούσε την ίδια μοίρα με ένα "Λευκό νάνο". Δηλαδή, αντί να σκορπίσει την καταστροφή, έμενε βουβή μέσα σε ένα δωμάτιο και να κατέληγε ένα απλό  έκθεμα σε ένα μουσείο του μέλλοντος;

Στo έργο, η έρευνα του φυσικού J. Robert Oppenheimer, του "πατέρα της ατομικής βόμβας" "υφαίνεται" μαζί με την ιστορία ενός 12χρονου κοριτσιού, της Sadako Sasaki, που υπήρξε θύμα του βομβαρδισμού της Χιροσίμα.  

White Dwarf

Η έκρηξη της ατομικής βόμβας μοιάζει με εκείνη του θανάτου ενός αστεριού σε μια έκρηξη σουπερνόβα, που αντί να αποκαταστήσει την κοσμική ισορροπία, προκαλεί αμετάκλητη ζημιά στη Γη.

To "White Dwarf" παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του βνεοσύστατου τμήματος Immersive-All Around Cinema του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

White Dwarf

Η διάρκεια της εμπειρίας είναι 30 λεπτά και μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο, γκρουπ έως και 14 άτομα.

Info: Μουσείο Μπενάκη | 23/2-29/4 | Ωράριο λειτουργίας: Παρ.-Κυρ. | Είσοδος: €8, €5

Ώρες Παραστάσεων
Παρασκευή: 5 μ.μ., 6 μ.μ., 7 μ.μ., 8 μ.μ., 9 μ.μ.
Σάββατο: 12 μ.μ., 1 μ.μ., 2 μ.μ., 3 μ.μ., 4 μ.μ., 5 μ.μ., 6 μ.μ., 7 μ.μ., 8 μ.μ., 9 μ.μ.
Κυριακή: 12 μ.μ., 1 μ.μ., 2 μ.μ., 3 μ.μ., 4 μ.μ., 5 μ.μ.

Δυνατή η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.