Η Μπιενάλε του Ελσίνκι και η ανάγκη για βιωσιμότητα: Μια συζήτηση στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο φιλοξενεί τη συνεπιμελήτρια της Μπιενάλε Kati Kivinen για μια συζήτηση περί οικολογικής ευθύνης και τέχνης.

Janet Cardiff & George Bures Miller FOREST Janet Cardiff & George Bures Miller, «FOREST» © HAM/Μπιενάλε του Ελσίνκι/Maija Toivanen

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί τη συνεπιμελήτρια της Μπιενάλε του Ελσίνκι 2025 και επικεφαλής εκθέσεων του Helsinki Art Museum, Kati Kivinen, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου (7.30 μ.μ.), για μια συζήτηση με θέμα "Τέχνη πάνω σ’ ένα νησί / Ένα νησί ως καταφύγιο: Προς μία πιο βιώσιμη επιμέλεια και παραγωγή Μπιενάλε. H Περίπτωση του Ελσίνκι".

Η Μπιενάλε του Ελσίνκι, νέα στον χάρτη των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων σύγχρονης τέχνης, οδεύει προς την τρίτη έκδοσή της. Το καλοκαίρι του 2025 η Μπιενάλε θα λάβει χώρα στο νησί Vallisaari, που μαζί με το Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι (Helsinki Art Museum) αποτελούν τους κύριους εκθεσιακούς χώρους της διοργάνωσης, καθώς και σε περιοχές γύρω από το Ελσίνκι. H 3η Μπιενάλε του Ελσίνκι σε επιμέλεια των Blanca de la Torre και Kati Kivinen θα παρουσιάσει περί τους 35 σύγχρονους καλλιτέχνες από τη Φινλανδία και το εξωτερικό.

Στην ομιλία της, η Kati Kivinen θα εξετάσει τις φιλοδοξίες της διοργάνωσης και θα μιλήσει για την οικολογική και κοινωνική ευθύνη στην επιμελητική εργασία, στην παραγωγή και σε ό,τι χτίζεται γύρω από αυτήν.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Επίσκεψης Επιμελητών / ΕΜΣΤ International Curators Visiting Programme. Το Διεθνές Πρόγραμμα Επίσκεψης Επιμελητών του ΕΜΣΤ/ EMST International Curators Visiting Programme αποτελεί μέρος των δράσεων του Έργου SUB 6.4 "Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης" που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU.

Διαβάστε Επίσης

Η Δρ. Kati Kivinen (PhD) είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, η οποία σήμερα κατέχει τη θέση της επικεφαλής εκθέσεων στο Μουσείο Τέχνης HAM (Helsinki Art Museum) του Ελσίνκι. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής επιμελήτρια συλλογών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma στο Ελσίνκι (2017-2022) και επιμελήτρια περιοδικών εκθέσεων επίσης στο Kiasma (2003-2017). Από το 2009 έως το 2010 διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του AV-arkki - Κέντρο Διανομής Φινλανδικής Τέχνης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιμελούμενη προγράμματα προβολών για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τάμπερε. Στην επιμελητική της πρακτική, εξετάζει σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις σε σχέση με κοινωνικοπολιτικά και οικολογικά ζητήματα, στο συγκεκριμένο πλαίσιο μιας έκθεσης τέχνης. Το ανεξάρτητο επιμελητικό της έργο περιλαμβάνει πολυάριθμες διεπιστημονικές εκθέσεις. Μερικά από τα πρόσφατα επιμελητικά της έργα περιλαμβάνουν τα Coexistence - Human, Animal and Nature in Kiasma's Collections (2019, σε συνεργασία με τους S. Hacklin & S. Oksanen), και Fragile Times στην Galerie im Körnerpark στο Βερολίνο (2020), με την Dorothee Bienert).

Info: ΕΜΣΤ, Αίθουσα προβολών-μεσοπάτωμα | 1/2 (7.30 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο μουσείο μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".