Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη «Θόλο» του «Ελληνικού Κόσμου».

Διαδραστική Περιήγηση Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Επισκεφθείτε τη "Θόλο", το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη στη Βοιωτία. Χάρη στις νέες τεχνολογίες που διαθέτει η Θόλος θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το υψίστης θρησκευτικής, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού και να μάθετε για τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη, τον μεγάλο ιαματικό Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ιδρυτή της ομώνυμης Μονής στο Στείρι της Βοιωτίας. Η Ιερά Μονή που αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας χριστιανικής τέχνης περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο ταξίδι αυτό, οι θεατές ακολουθούν δύο εικονικούς χαρακτήρες, έναν μοναχό και μια περιηγήτρια και μαθαίνουν για τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Αγίου μέσα από την αφήγηση του βίου του, με την ταυτόχρονη, για πρώτη φορά, οπτικοποίησή του με σύγχρονη βυζαντινή εικονογράφηση από τον αγιογράφο, κ. Γιαννούλη Λυμπερόπουλο. 

Η περιήγηση ξεκινάει από την Κοίμηση του Οσίου το 953, που με πυρήνα τον Ιερό Τάφο του, το λαοφιλές προσκύνημα της Κεντρικής Ελλάδας, συγκροτήθηκε η μοναδική κτηριακή τριλογία των ναών της ιστορικής Μονής. Περιηγούμαστε στους τρεις ναούς του Μοναστηριού, τον Ναό της Παναγίας που έκτισε ο Άγιος όσο ήταν εν ζωή, το Καθολικό που στεγάστηκε το Ιερό του Λείψανο και τον Ναό της Αγίας Βαρβάρας - Κρύπτη, που βρίσκεται ο Ιερός Τάφος του.

Διαδραστική Περιήγηση στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Με σύντομο ιστορικό, αρχαιολογικό και θεολογικό σχολιασμό, περιπλανιόμαστε ανάμεσα στις πρωτότυπες αρχιτεκτονικές δομές των κτηρίων, θαυμάζοντας τον εσωτερικό τους διάκοσμο, τα υπέροχα μαρμάρινα δάπεδα, τις τοιχογραφίες, τις ορθομαρμαρώσεις και τα εξαίσια ψηφιδωτά υψηλής βυζαντινής αισθητικής. Παράλληλα, παρουσιάζονται σημαντικές ιστορικές στιγμές που συνδέονται με την Ιερά Μονή από τα πρώτα χρόνια έως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Επανάστασης, αλλά και τις μέρες μας.

Φτάνουμε στο σήμερα, έχοντας ακολουθήσει την πορεία των λειψάνων του Αγίου, που ύστερα από αιώνες επέστρεψαν το 1986 στην Ιερά Μονή με ενέργειες του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου Β’.

Διαδραστική Περιήγηση Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Ετοιμαστείτε να ζήσετε μία μοναδική εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας και να γνωρίσετε ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω μιας συναρπαστικής ξενάγησης που γίνεται "ζωντανά" από τους Μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΕ.

Η νέα διαδραστική παραγωγή του ΙΜΕ προβάλλεται στη "Θόλο" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". Η ψηφιακή του αναπαράσταση βασίζεται σε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που αποτυπώνονται με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο. Αποτελεί μέρος του έργου "Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών" για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία της πράξης "Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών", με αναθέτουσα αρχή το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανάδοχο έργου το ΙΜΕ.

Είσοδος ελεύθερη. Δείτε εδώ τις ημέρες και ώρες προβολών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ Ελληνικός Κόσμος

Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποδέχεται την έκθεση "And all our world is dew" στo πλαίσιo του Annual Arts Festival 2024

Η έκθεση αναδεικνύει την επιστημονική και ποιητική διάσταση της παρατήρησης του περιβάλλοντος από τους καλλιτέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/05/2024

"Thirsty": Η οικειότητα στη ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου

Η καλλιτέχνιδα εγκαινιάζει τη νέα της έκθεση στη The Breeder.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης της Ελλάδας έρχεται στη Σαντορίνη

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).

Η Eleanor Lines ξεκλειδώνει τις "Πόρτες της Κυψέλης"

Το νέο βιβλίο της εικαστικού και ερευνήτριας κυκλοφορεί στα ράφια από τις εκδόσεις του Hyper Hypo.

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.

Καλλιτέχνιδες από τη Βαλτική ασχολούνται με τα φαντάσματα της οικολογικής καταστροφής

Το State of Concept παρουσιάζει το ομαδικό πρότζεκτ "Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος", καθώς και την ατομική έκθεση μιας Ιρανής δημιουργού.

20ή ΔΕΒΘ: Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές του 3ου Βραβείου Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου

Το Βραβείο έλαβε ο δημιουργός Ορέστης Μαυρουδής για το σχεδιασμό του βιβλίου "GÜNTHER KAUFMANN, Polis Peslikas" και ο δημιουργός Βασίλης Κουτσογιάννης για το βιβλίο "Η ώρα του Ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί".