Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας: Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία & ταυτότητα του αναδεικνύεται μέσα από την εκδοτική σειρά "Ο Κύκλος των Μουσείων"

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας πραγματοποιήθηκε από τη Lamda Development η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας».

Ο Κύκλος των Μουσείων Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

To Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας μετρά μέχρι σήμερα πάνω από μισό αιώνα ζωής, με ένα μνημειακό σύνολο μοναδικής σημασίας καθώς και με πολυσήμαντο πολιτιστικό αποτύπωμα στο αρχαιολογικό γίγνεσθαι της χώρας. Κρίθηκε απαραίτητο να ιδρυθεί ήδη από το 1833, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το 1966 και τον χώρο να φέρει την μαρμάρινη επιγραφή "μουσείον" μέχρι και σήμερα. Πολύ σημαντικά όμως ήταν τα έτη 2011 και 2012, όταν μπήκε στην ατζέντα η ανακαίνιση και η επέκταση του κτιρίου καθώς και ο εκσυγχρονισμός του μουσειακού υλικού. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς πυρήνες του νησιού και όχι μόνο, για ένα μουσείο που κάτω από την ομπρέλα του φιλοξενεί 1700 εκθέματα που έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων  και είναι μοναδικής σημασίας και αξίας. Άλλωστε στόχος είναι η ανάδειξη της ιστορίας και των αρχαιοτήτων της Κέρκυρας όπως και όλων των θεματικών ενοτήτων, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα του προσωπικού & κοινωνικού βίου. 

Η περιδιάβαση σε κάποιο μουσείο είναι μια περιδιάβαση στην Ιστορία. Κινούμαστε εν μέσω μιας διαδοχής αντικειμένων, μιμούμενοι το πέρασμα του χρόνου και ανακαλύπτοντας προφανώς εξελικτικές αλλαγές ή ακόμη και κάποια σταδιακή ανάπτυξη όσον αφορά την φόρμα, το ύφος, τα εφευρήματα, την αξία ή την νοοτροπία. Το μουσείο και τα εκθέματα του είναι ζωντανοί οργανισμοί. Κανένα μουσειακό αντικείμενο δεν είναι βουβό, απεναντίας όλα τους είναι εφοδιασμένα με ένα θρύλο και ένα στίγμα στο πολιτισμικό και ιστορικό χωρόχρονο. Άλλωστε μην ξεχνάμε τα μουσεία καθιστούν αναγνωρίσιμο το ορατό. Και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα του μουσείου της Κέρκυρας έχει θέσει τον πήχη ψηλά ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην ιστοριογραφία και στο αρχαιολογικό αφήγημα του νησιού που διαθέτει κάτι το μεγαλειώδη. 

Σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας που αποτελεί τον εικοστό δεύτερο τόμο της εκδοτικής σειράς "Ο Κύκλος των Μουσείων" είναι ο πρωταγωνιστής. Και δικαίως! Στις 12 Δεκεμβρίου, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας παρουσιάστηκε από την Lamda Development ο αφιερωματικός τόμος "Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας" της αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Τένιας Ρηγάκου. Να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη σειρά έχει στόχο να προβάλλει τους θησαυρούς των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά φέρνοντας όλους κοντά με το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας. 

Ο Κύκλος των Μουσείων Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Η συγγραφέας του τόμου, κυρία Τένια Ρηγάκου, μεταξύ άλλων τόνισε: "Ένα σημαντικό μέρος από το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του νησιού προβάλλεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η σύγχρονη επανέκθεση φιλοδοξεί να οδηγήσει τον επισκέπτη σ’ ένα ταξίδι γνωριμίας με τους θεούς, τους μύθους, τις ιδέες και τα έργα των ανθρώπων, που έζησαν σ’ αυτόν τον τόπο, από την Παλαιολιθική Εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα. Η πολυτελής έκδοση του παρόντος τόμου, στην οποία παρουσιάζονται παλαιά και νέα ευρήματα καθώς και εκθέματα από το Μουσείο Παλαιόπολης - Mon Repos αποτελεί συμβολή στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Κέρκυρας".

Ο συγκεκριμένος αφιερωματικός τόμος ο οποίος φιλοξενεί στις σελίδες του ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα, δημιουργούν ένα άκρως ιστορικό και αρχαιολογικό ταξίδι στη μοναδική φυσιογνωμία και στο αφήγημα του νησιού. Ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους ερευνητές αλλά ταυτόχρονα και ένας εκπληκτικός οδηγός για τους επισκέπτες της Κέρκυρας. 

Η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σχολίασε για την έκδοση: "Με την ανά χείρας πολυτελή δίγλωσση έκδοση που εντάσσεται στην εμβληματική σειρά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της εταιρείας Lamda Development 'Ο Κύκλος των Μουσείων' -αποτελώντας τον εικοστό δεύτερο τόμο της -, η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέρκυρας, καθώς και ένα μέρος της συλλογής του Μουσείου Παλαιόπολης - Mon Repos αποκτούν πλέον έναν έγκυρο, τεκμηριωμένο και πλούσια εικονογραφημένο οδηγό, εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τον επισκέπτη και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αλλά και για τους ειδικούς επιστήμονες και τους ερευνητές, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας".

Ο Κύκλος των Μουσείων Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Χάρη στη στρατηγική γεωγραφική του θέση, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το νησί των Φαιάκων αποτέλεσε κατά τους ιστορικούς χρόνους την έδρα μιας ισχυρής και οικονομικά αυτάρκους πόλης, με αισθητή την παρουσία της στο έργο του Θουκιδίδη. Την εικόνα λοιπόν της αρχαίας Κέρκυρας ανασυνθέτουν τα σπουδαία μνημεία που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι όπως, μεταξύ άλλων, ο δωρικός ναός του Καρδακίου στο Mon Repos, το αρχαϊκό κενοτάφιο του Μενεκράτη με τον επιβλητικό λέοντα και το σημαντικότερο όλων, το δυτικό αέτωμα του ναού της Αρτέμιδας, με τη μορφή της φτερωτής Γοργούς, "ένα μοναδικό έργο της πρώιμης αρχαϊκής εποχής", όπως υπογραμμίζει η συγγραφέας του τόμου.
Μύθοι, έργα τέχνης, ιστορίες, μνημειακά σύνολα, ιδέες χαράσσουν σε σύγχρονο έδαφος ένα εξολοκλήρου σύγχρονο ταξίδι εντός του μουσείου αφήνοντας τον επισκέπτη ελεύθερο να πραγματοποιήσει την δική του περιδιάβαση σε ένα χωρόχρονο με πολλές εισόδους & εξόδους. 

Από τη μεριά του, ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Αντιπρόεδρος της Lamda Development, δήλωσε: "O τόμος αυτός αποτελεί μια ιστοριογραφία της Κέρκυρας, από τα χρόνια της Παλαιολιθικής εποχής ως την ύστερη αρχαιότητα και αναδεικνύει στις σελίδες του την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα του ξεχωριστού αυτού νησιού των Επτανήσων, της μυθικής γης των Φαιάκων, με το πλούσιο ανά τους αιώνες ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα". Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της Lamda Development ανάγνωσε ένα απόσπασμα από την έκτη ραψωδία της Οδύσσειας όπου ο Όμηρος περιγράφει την φιλόξενη γη των Φαιάκων.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση


O αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ξένες αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της Lamda Development.

O τόμος εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την εκδοτική φροντίδα της κυρίας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, η μετάφραση στα αγγλικά  από την κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κ. Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κ. Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Φωτόλιο, και η βιβλιοδεσία από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
06/05/2024

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.