Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

Athens Comedy Festival 2023

Γέλιο μέχρι τελικής πτώσεως

Το Athens Comedy Festival έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αγαπητούς φεστιβαλικούς θεσμούς της πόλης και στις 30 Μαΐου επιστρέφει ακόμα μεγαλύτερο. Το φεστιβάλ ανεβάζει αυλαία στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", ανεβάζοντας στη σκηνή 80+ κωμικούς και εκλεκτούς προσκεκλημένους με πάνω από 30 παραστάσεις που υπόσχονται να μας χαρίσουν άφθονο γέλιο. Το τετραήμερο 30/5-2/6 θα δούμε, μεταξύ άλλων, πολυσχηματικά comedy clubs, tailor made παραγωγές, work in progress παραστάσεις, τα all time classic "Κάψε το Σενάριο", "Big Talk Live", "Comedy Battle" και "Logopaignia Fight Night", ενώ επιστρέφουν "οι 1000", η ζωντανή μεταφορά της σειράς "οι 100" που πέρυσι αποθεώθηκε από το κοινό. Η έκτη διοργάνωση του φεστιβάλ έχει επίσης τις εκπλήξεις της, καθώς για πρώτη φορά συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνωστά live podcast shows.

Χορηγοί Athens Comedy Festival 2024: Famous Grouse, Stella Artois, Coca Cola, Amita, Tsakiris

Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Manga Originals
 Yuri Saeki - Wind Lullaby (Comicdom CON Athens 2024)

Η ένατη τέχνη είναι ένας εναλλακτικός και πολύ ενδιαφέρον τρόπος να ξεκινήσεις το διάβασμα. Είτε είσαι επίδοξος αναγνώστης είτε geek, δεν χάνεις το Comicdom CON Athens 2024 που φιλοξενείται για άλλη μία χρονιά στην Τεχνόπολη (17-19/5) και ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα manga και το anime. Για καθαρά λογοτεχνικές εξερευνήσεις, όμως, θα παρακολουθήσεις το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha (έως 5/6), που διοργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις, σεμινάρια, ομιλίες και ειδικά αφιερώματα σε μάστερ του είδους, σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Άνοιξη σημαίνει σινεμά

Πρωταθλητές
Οι "Πρωταθλητές" του Javier Fesser στο 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας

Η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα μας θέτει ένα έξτρα σινε-δίλημμα: στο σκοτάδι της κλειστής αίθουσας ή στη μαγεία του ανοιχτού ουρανού; Ό,τι κι αν προτιμήσετε, οι επιλογές είναι παραπάνω από αρκετές. Το πιο ιντριγκαδόρικο κινηματογραφικό φεστιβάλ του μήνα είναι οι "Σάτυροι και Μαινάδες", ένας θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της πορνογραφίας. Στο υπόγειο του Ρομάντσου θα δώσουμε ραντεβού για να δούμε το άκρως ακατάλληλο πρόγραμμα του Athens Porn Film Festival, που φέτος πραγματοποιείται από 22 έως 26 Μαΐου και έως 4 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο και σε online εκδοχή. Λίγο νωρίτερα (9-11/5), το Ρομάντσο διοργανώνει το φεστιβάλ Papercut και προβάλλει κλασικά αριστουργήματα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει DJ sets και μπαζάρ σπάνιων αναγνωσμάτων. Στο σβήσιμο της άνοιξης, το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA, ανάβει προβολείς από 27/5 έως 5/6 κουβαλώντας τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών. Και αν δεν έχετε ήδη χορτάσει, ο Δήμος Αθηναίων προγραμματίζει και πάλι τα "Queer Movie Nights" με φιλμ μικρού μήκους στο Τριανόν (16-19/5), γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας, αλλά και "Greek Cinema Nights" στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου θα απολαύσουμε σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο (27-30/5).

Η νέα γενιά στο προσκήνιο

Generations Festival
© Danae Kokkinaki
Generations

Είναι ενθαρρυντικό που στην αθηναϊκή σκηνή βλέπουμε ολοένα περισσότερες εκδηλώσεις, όχι μόνο επικεντρωμένες, αλλά και φτιαγμένες από νέους δημιουργούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι το "Wannabe Theatre Festival", ένα φεστιβάλ για νέους καλλιτέχνες και νέες ομάδες (20-26/5). Το Up Stage του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου θα φιλοξενήσει επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, σπουδαστές δραματικών σχολών, κωμικούς και ερασιτέχνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την παράστασή τους με σκοπό να κερδίσουν ένα χρηματικό ποσό και την ευκαιρία να ανεβάσουν το σόου τους στο θέατρο την επόμενη καλλιτεχνική σεζόν. Έναν νέο θεσμό που επίσης "αγκαλιάζει" τη νέα δημιουργία φέρνει στις 10 Μαΐου το Επί Κολωνώ. Στόχος του "Μπιζζζ….! Off-Off Athens" είναι να αναδείξει τέσσερις παραστάσεις που ξεχώρισαν στο Off-Off Athens 2023 ("βάιζα {ΕΤΥΜ. αρβαν. <κορίτσι, κόρη}", "γυναία γραφ-Οίδα", "Goldfish", "Μονόκερως"). "Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου" αναρωτιέται το θέατρο Πορεία, ανεβάζοντας μία μόνο παράσταση στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Νέο Αίμα", διά χειρός Αργυρώς Βωβού. Το θεατρικό κάνει πρεμιέρα στις 12/5 για λίγες μόνο παραστάσεις, οπότε καλό είναι να κλείσετε εγκαίρως εισιτήρια. Αφήνοντας στην άκρη το θέατρο, κοιτάμε τους καλλιτέχνες που θα ενώσουν γενιές στο φεστιβάλ "Generations" του ΚΠΙΣΝ (18-19/5). Εκεί, μικροί και μεγάλοι θα βρουν ένα σημείο συνύπαρξης μέσα από τη μουσική.

Κάτι για όλους

This is Athens City Festival
This Is Athens City Festival

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, ο Δήμος Αθηναίων γεμίζει τις γειτονιές της πόλης με μουσική, τέχνη, σινεμά και άφθονη ψυχαγωγία για όλες τις ηλικίες. Το καθιερωμένο πλέον This Is Athens City Festival κάνει δυναμική επιστροφή τον Μάιο και μας χαρίζει αξέχαστες εμπειρίες, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Piano City Athens από 16 έως 18/5, με πάνω από 100 συναυλίες πιάνου. Αν, βέβαια, το πιάνο δεν είναι του γούστου σας, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις συναυλίες του 37ου Φεστιβάλ Κιθάρας Αθήνας. Για δεύτερη χρονιά, το φεστιβάλ αντηχεί στους χώρους του Ωδείου Αθηνών και συστήνει στους φιλόμουσους κορυφαία πρόσωπα της παγκόσμιας κιθαριστικής σκηνής (9-12/5). Μια μοναδική μουσική εβδομάδα υπόσχεται και το Athens Music Week, που "δονεί" την Τεχνόπολη αλλά και κεντρικούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας. Από 22 έως 25 Μαΐου, οι λάτρεις της μουσικής θα απολαύσουν συναυλίες από εγχώρια και διεθνή ονόματα, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια, πάρτι και διαδραστικές εμπειρίες αφιερωμένες στη μουσική δημιουργία.

Διαβάστε Επίσης

Απρόσμενα εικαστικά μονοπάτια

ADAF 2023
ADAF

Στα must καλλιτεχνικά φεστιβάλ ανήκει το επετειακό Athens Digital Arts Festival, το οποίο γιορτάζει 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης. Από 16 έως 26 Μαΐου, το ADAF μπαίνει στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης στη Σοφοκλέους και τα μετατρέπει σε μια ζωντανή σκηνή καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνολογικού πειραματισμού, με θέμα την πλούσια ιστορία της ψηφιακής τέχνης. Από την άλλη, οι μικροί τεχνόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν το 7ο Bobos Arts Festival, που γεμίζει τέχνη τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής (18/5).

Ο πεινασμένος… street food ονειρεύεται

Athens Street Food Festival
© Shutterstock

Και συγκεκριμένα τα λαχταριστά πιάτα που μαγειρεύονται στο Athens Street Food Festival, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (Γκάζι, 2104270810). Τρία μαγιάτικα τριήμερα (10-12, 17-19, 24-26/5) είναι αφιερωμένα στο φαγητό του δρόμου, τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις και την παγκόσμια κουζίνα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που χιλιάδες foodies επισκέπτονται το φεστιβάλ κάθε χρόνο, περιμένοντας να δοκιμάσουν τους ευφάνταστους συνδυασμούς φαγητών που ετοιμάζουν καταξιωμένοι αλλά και άγνωστοι σεφ στα pop-up μαγαζιά του Αμαξοστασίου. Φυσικά, το καλό φαγητό απαιτεί τη συνοδεία ενός δροσιστικού ποτού και μια βόλτα στο World of Beer Festival σίγουρα θα ικανοποιήσει τη δίψα μας. Το τριήμερο 10-12/5, οι φαν της μπίρας συναντιούνται στην Τεχνόπολη για να γευτούν γνωστές ή σπάνιες ετικέτες και να ανακαλύψουν μοναδικές ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Jazz it up!

Athens Jazz
© Vangelis Patsialos
Athens Jazz

Ένα ακόμα ραντεβού στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μάς περιμένει από τις 26 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, καθώς το Athens Jazz ετοιμάζει τη μεγαλύτερη έως τώρα διοργάνωσή του. Στην 23η εκδοχή του, το φεστιβάλ χαρίζει στο αθηναϊκό κοινό εννέα ημέρες γεμάτες ξεσηκωτικές συναυλίες, όλες με ελεύθερη είσοδο, που μας συστήνουν τους πιο ταλαντούχους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σαξόφωνα και τρομπέτες σε μουσική έκσταση, πιάνα που απογειώνονται, φωνές που καθηλώνουν και άκρως χορευτική διάθεση υπόσχεται το 23ο Athens Jazz, διοργανώνοντας παράλληλα μια σειρά δημιουργικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Σε τζαζ μονοπάτια περιπλανιέται και το νεοσύστατο Spring Music Festival (10/5-8/6). Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού φλερτάρει με τζαζ κομμάτια, ήχους κλασικής μουσικής και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μικρός Κεραμεικός

Ευμολπιδών 13, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".