"Pre Erotic Thoughts": Έρωτας και τέχνη υπό ένα λακανικό πρίσμα

Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών έρχεται να μας γεμίσει φιλοσοφικούς στοχασμούς για τον έρωτα μέσα από τα έργα της.

Πριν Έρθει το Τέλος Pre Erotic Thoughts

Μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο "Πριν Ερθει (το) Τέλος: Pre Erotic Thoughts" εγκαινιάζεται τη Τετάρτη 1 Νοεμβρίου από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. στο P.E.T. Projects και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου. Η έκθεση πραγματεύεται τον έρωτα υπό μια λακανική οπτική, με τους συμμετέχοντες να κάνουν τις δικές τους καλλιτεχνικές αφηγήσεις.

"Ο έρωτας είναι μια συνάντηση με το άγνωστο του εαυτού μας, με το ασυνείδητο και επομένως είναι μια μια συνάντηση με τα συμπτώματά μας.

O έρωτας συχνά εξυμνείται ως κάτι το μεγαλειώδες, μια πηγή βαθιάς εκπλήρωσης. Ωστόσο, είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδέεται με τις πιο σύνθετες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και σίγουρα δεν είναι η απάντηση στη ματαιότητα του ζειν. Μπορούμε να θεωρήσουμε τον έρωτα απλώς προβολές-ένα στάδιο του καθρέφτη ή απλά ως μια κατασκευή του καπιταλισμού για να διατηρήσει μια κατάσταση άγχους; Πώς εμπλέκεται το σεξ με όλα αυτά;

Από τη στιγμή που μιλάμε είμαστε ευνουχισμένοι, δε μπορούμε να τα πούμε όλα υπάρχει το αδύνατο και γιάυτό δε θα ικανοποιηθούμε ποτέ. Ο έρωτας, αν τον δούμε από μια λακανική οπτική, περιλαμβάνει όχι μόνο την επιθυμία να συνδεθούμε με ένα Άλλο άτομο αλλά και την ανάγκη να γίνουμε ορατοί από τον Άλλο. Να μας καταλάβει. Η άνοδος του ναρκισσισμού όμως έχει επιφέρει νέους τρόπους προσέγγισης των αντικειμένων της επιθυμίας. Ναρκισσισμός δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα κλείσιμο, μια επιστροφή. Επιστρέφουμε στην Εαυτή μας επειδή έχουν χαθεί τα πάντα Έξω.

Ποθούμε όμως γιατί φαντασιωνόμαστε και φαντασιωνόμαστε γιατί μιλάμε. Σκεφτείτε το διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει απεριόριστη ευχαρίστηση και παρέχει εύκολη πρόσβαση σε διάφορες εικόνες και σεξουαλικά σενάρια, που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως διαστροφές, αλλά τώρα γίνονται αντιληπτές ως απλές καταναλωτικές επιλογές. Ομοίως, οι εφαρμογές γνωριμιών παρέχουν άμεση πρόσβαση σε πιθανούς συντρόφους. Αυτή η αυξημένη ποικιλία του τρόπου με τον οποίο ασχολούμαστε με τα επιθυμητά αντικείμενα δεν έχει απλοποιήσει τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, μάλλον τα έχει κάνει πιο πολύπλοκα, απομακρύνοντας μας από το να δημιουργήσουμε τις δικές μας "μοναδικές” προσεγγίσεις σε θέματα αγάπης και σεξουαλικότητας.

Ερωτευόμαστε γιατί μιλάμε ή μήπως γιατί δε μιλάμε; Κάνουμε σεξ γιατί είναι κάτι "φυσικό"; Αν είναι κάτι πρωτόγονο, φέρνει πιο κοντά το τέλος του πολιτισμού; Αν ναι, τότε μήπως ο έρωτας είναι μια πολιτισμική κατασκευή για να ξεφύγει ο άνθρωπος από την ζωώδη του φύση; Μήπως η επιθυμία γεννιέται μόνο από το πρίσμα της φαντασίωσης;

Μήπως τα έχουμε χάσει όλα γιατί δεν είχαμε τίποτα ποτέ;

Εμβαθύνοντας στις σφαίρες του ασυνείδητου, πέφτουμε πάνω στις δικές μας προκλήσεις και παρανοήσεις. Αυτή η ψυχαναλυτική προοπτική υπογραμμίζει τη σημασία της γλώσσας στο πεδίο της επιθυμίας. Όταν ερωτευόμαστε, έχουμε την τάση να ανεβάζουμε το άλλο άτομο σε ένα βάθρο, επειδή φαίνεται να έχει κάτι που εμείς έχουμε χάσει και επειδή το έχει, η εικόνα του αποκτά μια συνοχή η οποία νιώθουμε να λείπει απ’ τη δική μας. Το παράδοξο της αγάπης έγκειται στη δυνατότητά της να απελευθερώνει και να περιορίζει, να δημιουργεί στιγμές βαθιάς σύνδεσης και στιγμές βαθιάς αυταπάτης. Έτσι, τα πράγματα θα πάνε στραβά, και η αγάπη θα αποτύχει. Αλλά μάλλον θα το κάνουμε ξανά.

Η έκθεση "Πριν Έρθει Το (τέλος): Pre Erotic Thoughts" είναι μια προσπάθεια να κατανοήσουμε μέσω της τέχνης αν ο έρωτας είναι αυτό που απομακρύνει το υποκείμενο από την επαναλαμβανόμενη κόλαση της ύπαρξης και ίσως να έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει από τη ναρκισσιστική μας μοναξιά. Κοιτάμε αυτό που μας λείπει, προβάλλοντάς το στο Άλλο". -Βασιλεία Κάγκα (αφιερωμένο στο καρτέλ)

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Βηλαράς, Χάρις Βλάχος, Πηνελόπη Γερασίμου, Λεμονιά Γιαννίρη, Γκρέτα , iacovos, Κατερίνα Κομιανού, Nina Kouklaki, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Κωνσταντίνος Λιανός, Ανδρέας Μαλλούρης, Mochi, Σόνι Παπαδόπουλος, Calliope Pavlides, Spyros Rennt, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Σοφία Στέβη και
Αντιγόνη Bunny Τσαγκαροπούλου

Μαζί με τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν και κάποια σχετικά performances από τους Angelos Kolosionis & Λελε, Markella Ksilogiannopoulou, Mochi και Pitt.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

P.E.T. Projects

Κερκύρας 87, Κυψέλη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μαρίνα Αρβανιτάκη, γιατί η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού στην Ελλάδα;

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του "Σεξ – Ήθος" μιλά στο "α" για όσα την οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου, τις προβληματικές της σεξουαλικής εκπαίδευσης και πώς μπορούμε να έχουμε μια εμπεριστατωμένη αντίληψη γύρω από τη σεξουαλικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
19/07/2024

"Η λέξη για τον κόσμο είναι θάλασσα": Παρατηρώντας τη θάλασσα από μια κοινωνικοπολιτική σκοπιά

Σύνθεση φανταστικού και πραγματικού στο Παλιό σχολείο του νησιού από 11σύγχρονους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες.

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.