Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός ανοίγει επισήμως τις πόρτες του

Προγραμματισμένες είναι αφηγηματικές ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 5 έως 14 ετών και οργανωμένοι θεματικοί περίπατοι, που θα συστήσουν στο κοινό την γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου ο καλλιτέχνης μεγάλωσε και δημιούργησε τα πρώτα του έργα.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 το Μουσείο Αλέκος Φασιανός οργανώνει ολοήμερες δράσεις, με σκοπό να συστηθεί στο κοινό και να αφηγηθεί την ιστορία του Αλέκου Φασιανού και του πολύπλευρου έργου του.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων το Μουσειο θα παραμείνει ανοιχτό όλη μέρα με ελεύθερη είσοδο. Προγραμματισμένες είναι αφηγηματικές ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 5 έως 14 ετών και οργανωμένοι θεματικοί περίπατοι, που θα συστήσουν στο κοινό την γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου ο καλλιτέχνης μεγάλωσε και δημιούργησε τα πρώτα του έργα. Στο τέλος της μέρας θα ακολουθήσει κέρασμα.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός στεγάζεται σε ένα κτίριο, που σχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1995.

Στα θεμέλια του σημερινού μουσείου, βρισκόταν από τη δεκαετία του ‘30, το πατρικό σπίτι του καλλιτέχνη. Ένα μικρό νεοκλασικό σπίτι με εσωτερική αυλή και κεραμοσκεπή. Η οικογένεια εγκαθίσταται στη γειτονιά όταν ο παππούς του Αλέκου Φασιανού, Ανδρέας, χειροτονείται ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Μεγαλώνοντας εκεί, οι αναμνήσεις στη γειτονιά ήρθαν να σφραγίσουν τη μετέπειτα καλλιτεχνική του θεματουργία. Σε πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε άμεση επαφή με την άνθιση των θεάτρων όπως το "Περοκέ" και το "Σαμαρτζή", των κινηματογράφων "Αλκαζάρ" και "Βικτώρια", καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μέσα από τις περιπλανήσεις του, εξερεύνησε την πόλη και γνώρισε τα μικροεπαγγέλματα της αθηναϊκής γειτονιάς, τους πλανόδιους τεχνίτες και πωλητές όπως τον γαλατά, τον καστανά, τον μπαλωματή και τον κουλουρά. Τη δεκαετία του 1970, το νεοκλασικό γκρεμίζεται για να γίνει, κατ’ επιθυμία της μητέρας του Ελένης, πολυκατοικία, όπου θα στέγαζε τα παιδιά της.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος τότε ζούσε στο Παρίσι, αντικρίζοντας το αποτέλεσμα – δυσαρεστημένος - ζητάει από τον φίλο του και αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο στα τέλη του 1980 να την αναδιαμορφώσουν, συμπεριλαμβάνοντας στο ισόγειο ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, όπου θα φιλοξενούσε τα έργα του. Έτσι, ξεκίνησε το όραμα για το Μουσείο Αλέκος Φασιανός.

Το Σάββατο 21/10 θα παρουσιαστεί στους μικρούς μας φίλους η νέα μουσειοβαλίτσα του Μουσείου Αλέκος Φασιανός- "ο μύθος της γειτονίας μου", πρόγραμμα που υλοποιείται με την υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης στον πολιτισμό.

Το αφήγημα του Μουσείου

Η επιμέλεια της έκθεσης αποσκοπεί στο να συστήσει το εύρος του έργου του Αλέκου Φασιανού. Παρουσιάζονται έργα από το 1954 έως το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη. Στην έκθεση συναντάμε πρώιμα έργα με αφαιρετική διάθεση της δεκαετίας του '60 και των πρώτων χρόνων του στο Παρίσι.

Έργα επηρεασμένα από τη βυζαντινή τέχνη, κολλάζ, μεικτές τεχνικές, αφανείς, αλλά και ευρέως αναγνωρίσιμους πίνακες με την πλέον χαρακτηριστική πινελιά του Φασιανού. Ο μύθος της γειτονιάς του ξετυλίγεται μέσα από έργα, που αναπαριστούν εικόνες και βιώματα, που απέκτησε στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, όπου μεγάλωσε και στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα. Ήρωες της παιδικής του ηλικίας σμίγουν με ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, δημιουργώντας τον αιώνιο ήρωα, που είναι ο άνθρωπος.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Πέραν των ζωγραφικών έργων, η έκθεση επιθυμεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας χειροποίητα αντικείμενα, έπιπλα και φωτιστικά, καθώς και κείμενα, που έγραψε, βιβλία, που εικονογράφησε και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό της εμπλοκής του στη σκηνογραφία και στη σχεδίαση κοστουμιών για κωμωδίες του Αριστοφάνη και θεατρικά έργα του Eugène Ionesco. Η έκθεση ξετυλίγεται μέσα σε ένα χειροποίητο αρχιτεκτόνημα, όπου κάθε λεπτομέρεια είναι επιμελημένη από τον Φασιανό, από τα πόμολα στις πόρτες, τα χερούλια στα ντουλάπια, τα καρφιά στους καθρέφτες, τις νωπογραφίες και τα μωσαϊκά δάπεδα.

Αναλυτικό πρόγραμμα ημέρας

Εκπαιδευτικά προγράμματα | 11 π.μ.-12.15 μ.μ. & 12.30-1.45 μ.μ.

Κράτηση θέσης μέσω more.com με σειρά προτεραιότητας
Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ

Ξεναγήσεις στο Μουσείο | 11.30 π.μ.-12.15 μ.μ. & 4.30-5.15 μ.μ.

Ελεύθερη συμμετοχή | Κράτηση θέσης μέσω more.com

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Θεματικοί περίπατοι στην γειτονιά που ενέπνευσε τον καλλιτέχνη | 11.30 π.μ.-1 μ.μ. & 1.30-3 μ.μ. 

Οι σταθμοί:
– Σταθμός μετρό Μεταξουργείο
– Οδός Βίκτωρος Ουγκώ
– Πλατεία Αγίου Παύλου
– Δημοτικό Σχολείο Λιοσίων & Μιχαήλ Βόδα
– Κτίριο ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
– Σταθμός Λαρίσης
– Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
Κράτηση θέσης μέσω more.com
με σειρά προτεραιότητας
Ο περίπατος ολοκληρώνεται στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός όπου η είσοδος για την ημέρα είναι ελεύθερη.

Drinks | 6-8.30 μ.μ.

Ελεύθερη είσοδος

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Νεοφύτου Μεταξά 15, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.