Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Απόκοσμες εικόνες στο Radio Athènes, η κρυφή πλευρά της Αθήνας και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Black Paintings Kazuna Taguchi

Black Paintings

Η Kazuna Taguchi έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, παρουσιάζοντας ένα απόκοσμο σύμπαν που προκύπτει από τον συνδυασμό ζωγραφικής και φωτογραφίας. Ελαιογραφίες και γλυπτικά αντικείμενα απαθανατίζονται στον φακό και επεξεργάζονται ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα κάθε έκθεση της καλλιτέχνιδας να είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ.

Εγκαίνια: 3/10 (6-8.30 μ.μ.)

Info: Radio Athènes| 3/10-22/11 | Ώρες λειτουργίας: Tετ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 12-4 μ.μ και κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Momentary Lapse Οf Α Shutter

Momentary Lapse Οf Α Shutter

Η φωτογραφική ομάδα Spontaneous Shooters αιχμαλωτίζει την κρυφή πλευρά της Αθήνας, διερευνώντας την τόσο από ένα αστικό όσο και ανθρώπινο πλαίσιο, με τη χρήση διαφορετικών φωτογραφικών τεχνικών.

Εγκαίνια: 5/10 (7.30 μ.μ.) 

Info: T.A.F./ the art foundation | 5-8/10 | Ώρες Λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 12-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Φώτης Ραφτόπουλος

Φώτης Ραφτόπουλος

Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω του, ο Φώτης Ραφτόπουλος δημιουργεί γλυπτά που αμφισβητούν τη μνημειακή χρήση της γλυπτικής και αναζητούν μια νέα θέση στην κοινωνική και αισθητική τους πρόσληψη. Εδώ, ο καλλιτέχνης εστιάζει στις οργανικές έμχυψες γλυπτικές μορφές και φιλοτεχνεί έργα που ταλαντεύονται μεταξύ κίνησης και ακινησίας, επηρεασμένα από τη ροή του χρόνου.

Εγκαίνια: 3/10 (7-10 μ.μ.) 

Info: Batagianni Gallery | 3-27/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ε_ΦΥΓΑ

Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ

Το πρότζεκτ "Ε_ΦΥΓΑ" που η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου παρουσίασε στον συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας φτάνει στο τέλος του. Η τριλογία των παραστάσεων ολοκληρώνεται με μια πολυμεσική εγκατάσταση από την Μαρκοπούλου και την ομάδα Station Athens, στην οποία προβάλλεται μια νέα εκδοχή του έργου, ως αποτέλεσμα της έρευνας για τις δύο παραστάσεις που προηγήθηκαν.  Κινηματογραφικό υλικό από την παράσταση μετατρέπεται σε ένα πολυμεσικό πρότζεκτ, με πρωταγωνιστή τον θίασο του Station Athens από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Εγκαίνια: 6/10 (7 μ.μ.)

Info: Αναψυκτήριο Ελευσίνας | 4–15/10 | Ώρες λειτουργίας: 4 & 5/10: 5-9 μ.μ., 6 & 7/10: 5-11 μ.μ., 11/-15/10: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Portae Ad Tempus

Γεράσιμος Αβλάμης Portae Ad Tempus

Τι μπορεί κανείς να βρει εξερευνώντας διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία της Κυψέλης, η οποία κατασκευάστηκε την περίοδο του μεσοπολέμου; Οκτώ πόρτες, απ’ ό,τι φαίνεται, τις οποίες ο Γεράσιμος Αβλάμης χρησιμοποιήσε για τη δημιουργία μιας ιδιότυπης εγκατάστασης, πλαισιωμένης από μια σειρά αφηρημένων ζωγραφικών έργων που διακρίνονται από μία έντονη χειρονομιακότητα και το στοιχείο της τυχαιότητας. 

Εγκαίνια: 6/10 (7-10 μ.μ.)

Info: Sissi’s Art Room | 6/10-11/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Akin

Angela Melitopoulos Akin
© Museo Reina Sofía, Joaquin Cortés/Román Lores
Installation view Angela Melitopoulos Cine(so)matrix, Museo Reina Sofía, 2023.

Οι καλλιτέχνιδες Céline Condorelli και Angela Melitopoulos χρησιμοποιούν τις κοινές τους αντιλήψεις περί τέχνης και κοινωνίας και αναπαριστούν έναν αστερισμό αλλό-κοσμων και από-κοσμων ιδεών. Το πρότζεκτ παρακινεί τον θεατή να σκεφτεί μια διαφορετική εκδοχή του κόσμου όπου ζούμε, αντλώντας ιδέες από διαφορετικούς πολιτισμούς αλλά και οργανισμούς πέρα των ανθρώπινων.

Εγκαίνια: 5/10 (7 μ.μ.)

Info:Tavros | 5/10-20/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Céline Condorelli & Angela Melitopoulos. Akin

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των καλλιτέχνιδων Céline Condorelli και Angela Melitopoulos. Οι κοινές τους αντιλήψεις αλλά και οι γενναίες ακούραστες προσπάθειες τους να αναπαραστήσουν τη δομική πολυπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε υπήρξε η κινητήρια δύναμη που διαμόρφωσε την ιδέα της έκθεσης αυτής. Μέσα από τις ονειρικές καταστάσεις που δημιουργεί το έργο τους, αναδύεται ένας αστερισμός αλλό-κοσμων και από-κοσμων ιδεών. Πρόκειται για μια μορφή συλλογικής δημιουργίας κόσμων, που μας ωθεί να ξαναφανταστούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόθεση, οι δύο καλλιτέχνιδες δανείζονται μια πληθώρα εργαλείων και στρατηγικών από ιθαγενείς πρακτικές και άλλες μορφές νοημοσύνης – στην περίπτωση της Melitopoulos από τους πολιτισμούς των Titjikala, Yuendumu και Lajamanu της Αυστραλίας και στην περίπτωση της Condorelli από την αρχαία τεχνολογία των κεφαλόποδων.

Momentary Lapse of Α Shutter

  • Φωτογραφία

Το T.A.F./ the art foundation φιλοξενεί τα έργα της φωτογραφικής ομάδας "Spontaneous Shooters". Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ που δημιουργήθηκε το τελευταίο έτος και αναδεικνύει την κρυφή πλευρά της Αθήνας. Μέσα από την ματιά 42 φωτογράφων, ο θεατής ανακαλύπτει την αλληλεπίδραση μεταξύ της ανθρώπινης και της αστικής τοποθεσίας μέσα από μια ποικιλία φωτογραφικών τεχνικών. Το έργο επικεντρώνεται σε πληθώρα στοιχείων που υπάρχουν γύρω μας από φευγαλέες σκιές έως ασύμμετρα πορτραίτα σε μια πλούσια χρωματική παλέτα, προσδίδοντας έναν αέρα μυστηρίου στην πόλη που δεν συναντάμε συνήθως στις καθημερινές μας διαδρομές. Οι φωτογραφίες προσπαθούν να αποτυπώσουν την αλλαγή που επιφέρει η πάροδος του χρόνου στον τρόπο που βλέπουμε την πόλη και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν. Από τις σκιές που αλλάζουν μορφή με τον φωτισμό του ηλιοβασιλέματος έως τα ασυνήθιστα πορτραίτα που απεικονίζουν ανθρώπους με τις εσωτερικές τους σκέψεις και συναισθήματα, η έκθεση αναδεικνύει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της πόλης και των ανθρώπων της.

Φώτης Ραφτόπουλος

  • Γλυπτική

Ο Φώτης Ραφτόπουλος, μέσω μιας βαθιάς και ουσιώδους παρατήρησης του κόσμου γύρω του, δημιουργεί γλυπτά που αμφισβητούν τη μνημειακή χρήση της γλυπτικής και αναζητούν μια νέα θέση στην κοινωνική και αισθητική τους πρόσληψη. Η νέα του εικαστική πρόταση αφορά οργανικές έμψυχες γλυπτικές μορφές, που αναπτύσσονται εκ των έσω αποκαλύπτοντας την εσωτερική τους δομή και κίνηση. Είναι δημιουργημένες με μίαν σχεδόν ερωτική στιλπνότητα και αρτιότητα των επιμέρους μελών τους, ταυτόσημη με την τελειότητα της εξωτερικής τους όψης.

Ε_ΦΥΓΑ

  • Εγκαταστάσεις

Η παράσταση «Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία» αποτελεί ένα ιδιότυπο χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές τους απογόνους τους. Οι ψηφίδες των διηγήσεων που συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, οδηγούν τους θεατές ανάμεσα στα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια του Συνοικισμού. Εκεί αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί ήδη πέντε φορές στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς και κλείνει πανηγυρικά τον κύκλο της στην Ελευσίνα. Η τριλογία ολοκληρώνεται με την πολυμεσική εγκατάσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της ομάδας Station Athens. Μια νέα εκδοχή της παράστασης που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, αποτελώντας το έναυσμα για την περαιτέρω έρευνα και δημιουργία των δύο έργων που ακολούθησαν. Κινηματογραφικό υλικό αυτής της παράστασης θα παρουσιαστεί σε μια πρωτότυπη πολυμεσική εγκατάσταση, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς της ομάδας Station Athens από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Γεράσιμος Αβλάμης. Portae Ad Tempus

  • Εγκαταστάσεις

Μία εγκατάσταση αποτελούμενη από 8 ξύλινες πόρτες από διαμερίσματα μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας του κινήματος του μοντερνισμού, κατασκευασμένη στην Κυψέλη την εποχή του μεσοπολέμου. Την εγκατάσταση πλαισιώνει μία ενότητα αφηρημένων ζωγραφικών έργων που διακρίνονται από μία έντονη χειρονομιακότητα, μία δραστηριότητα αυτοσχεδιαστική με οδηγό το στοιχείο της τυχαιότητας.

Kazuna Taguchi. Black Paintings

  • Μεικτά Μέσα

Η Kazuna Taguchi συνδυάζει τη ζωγραφική και τη φωτογραφία δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες. Ξεκινά δημιουργώντας ελαιογραφίες και γλυπτικά αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια φωτογραφίζει σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Συχνά ζωγραφίζει πάνω από τις εκτυπώσεις και τις επαναφωτογραφίζει. Τα έργα ενσωματώνουν τις υλικές ιδιότητες των λαδομπογιών και των υγρών φωτογραφικών εναιωρημάτων. Η Taguchi, μια άρτια τεχνικός με βαθιά αγάπη και γνώση της φωτογραφίας, περνά αρκετό χρόνο στο σκοτεινό θάλαμο αναπτύσσοντας ένα προσωπικό και ακριβές λεξιλόγιο που αναμειγνύει αναφορές σε πολιτιστικά σημαίνοντα, προηγούμενες δουλειές της ή ανώνυμα αποκόμματα που συλλέγει από περιοδικά. Προσεγγίζοντας κάθε έκθεση ως έργο σε εξέλιξη, η Taguchi κάνει U-turns, δίνει προτεραιότητα σε ιδέες που αναπτύχθηκαν σε προηγούμενα πρότζεκτ, ερευνά τα τυφλά σημεία, μέχρι να σταματήσει για τα αποκαλυπτήρια της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.