Το ολογραφικό σύμπαν "Olon Gramma" της Ανδρονίκης Χειλά εγκαινιάζει ο νέος χώρος τέχνης artworx

Η νέα ατομική έκθεση της Ανδρονίκης Χειλά μάς μεταφέρει σε ένα ζωγραφικό σύμπαν όπου ο χρόνος και ο χώρος δεν μπορούν να θεωρούνται θεμελιώδη στοιχεία.

Ανδρονίκη Χειλά

Με τη νέα, εντυπωσιακή ατομική έκθεση της Ανδρονίκης Χειλά, που έχει τίτλο "Olon Gramma", εγκαινιάζει στις 27/9, ο νέος χώρος τέχνης artworx, που δημιούργησαν τον φετινό Μάιο στην Κηφισιά η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές.

Ανδρονίκη Χειλά

Στα έργα αυτής της έκθεσης, η καλλιτέχνιδα διαλέγεται δημιουργικά με τον εξπρεσιονισμό. Η ματιά της θυμίζει την ολογραφία. Οι μορφές της χάνουν τα περιγράμματα και τα χαρακτηριστικά τους. Στο ζωγραφικό ολογραφικό σύμπαν της Ανδρονίκης Χειλά, ακόμα και ο χρόνος και ο χώρος δεν μπορούν να θεωρούνται πια ως θεμελιώδη στοιχεία. Όσο κι αν διαιρέσεις ένα μοτίβο, ένα στοιχείο, το όλον παραμένει ακόμα και στο μικρότερο κομμάτι του έργου της. Αυτός μοιάζει να είναι ο στόχος της ζωγράφου: στο στιλπνό τετράγωνο του μουσαμά αποζητά την πέμπτη του πλευρά, τη ριζικώς άλλη προοπτική.

Ανδρονίκη Χειλά

Η δυναμική πινελιά της και η αδρότητα της γραφής της σωματοποιούν τις ιδιότητες του φωτός που ορίζει τις μορφές ή δίνει την αίσθηση του φευγαλέου. Για τη Χειλά η αδρότητα δεν είναι ύφος, αλλά χώρος. Είναι ο χώρος στον οποίο εκπτύσσεται η μορφή. Δεν είναι ακριβώς πίνακας, αλλά μάλλον μια τοιχογραφία της αγωνίας μας για τη μοίρα μας, για το εάν και γιατί έχουμε σημασία.

Ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο κείμενό του για την έκθεση, γράφει ανάμεσα σε άλλα για τα έργα της Ανδρονίκης Χειλά: "Η ζωγράφος μετατρέπει σε γλώσσα εκφραστική όλες τις τεχνικές του πινέλου - τη βίαιη βουρτσιά, αλλά και την πλαστική κίνηση των δακτύλων, του καρπού, του χεριού και εν τέλει του σώματος, για να αποκαλύψει όχι μια λαμπερή φιγούρα, αλλά μια παρουσία μυστηριακή που κεντρίζει το βλέμμα με τον υπερβατικό της χαρακτήρα. Μία φιγούρα συνήθως μοναχική - σπάνια και μια δεύτερη μαζί - διακρίνεται υπαινικτικά παρά τις επανειλημμένες επεμβάσεις του πινέλου στο περίγραμμα και τα εντός της φόρμας. Η ορμητικότητα της πινελιάς της παραπέμπει στην πάλη της ζωγράφου με το υλικό της κι απηχεί την αμφίθυμη στάση της απέναντι στη ρεαλιστική απεικόνιση του οπτικού ερεθίσματος. Εδώ η ζωγράφος δεν καθαρίζει την εικόνα από την πατίνα του χρόνου. Μέσα από επάλληλες στρώσεις χρώματος, επιχειρεί να φανερώσει το κρυμμένο, το κλειστό και η αναπαράσταση γίνεται εφικτή μέσα από την ενστικτώδη οριοθέτησή του. Το στοιχείο αυτό, στα δικά μου μάτια, φέρνει τη δημιουργό πολύ κοντά στον Μπουζιάνη, σε μία ζωγραφική με πνευματικότητα".

Ανδρονίκη Χειλά

Εγκαίνια: 27/9 (7-10 μ.μ.

Info: artworx | 27/9-27/10 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

artworx

Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σύγχρονη τέχνη και ιστορία συνομιλούν στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας

Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση της Αφροδίτης Λίτη που συνομιλεί με τον χώρο και του αποτίνει φόρο τιμής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

ΥΠΠΟΑ: Εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Οικονόμου, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέργεια ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στην Αθήνα να γνωρίσουν το θαυμάσιο έργο του Οικονόμου.

Μουσείο Μπενάκη: Συναντήσεις για το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη

Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη θα υπάρξουν συναντήσεις με ξεχωριστούς καλεσμένους: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κύριλλος Σαρρής, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άννα Καφέτση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Απόκοσμες εικόνες στο Radio Athènes, η κρυφή πλευρά της Αθήνας και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Δημήτρης Τρίκας αναβιώνει τη γειτονιά του Ελαιώνα με έναν αναπάντεχο τρόπο, ταξιδεύοντάς μας στο χθες και το σήμερα της περιοχής

Ο Δημήτρης Τρίκας μάς ξεναγεί στη νέα έκθεση που επιμελείται στο μετρό και τη γύρω περιοχή του Ελαιώνα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η μακρόχρονη - και για αρκετούς άγνωστη - ιστορία της.

Στη limbo της χαρμολύπης: η διαχείριση της απώλειας θα μας απασχολήσει και καλλιτεχνικά τη φετινή σεζόν

Η τέχνη και η ψυχαγωγία ως αντίδοτο στη θλίψη και ως όχημα μετακίνησης και αντίστασης ποτέ δεν ήταν τόσο απαραίτητες. Το τραύμα και η δυστοπία κονταροχτυπιέται διαρκώς με την "απόλαυση της μαχητικότητας" αλλά και την ανάγκη της χαράς στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης (και όχι μόνο).

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.