"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Comics στο Υδαταέριο

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens και παρουσιάζουν την έκθεση "Comics στο Υδαταέριο" στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 19 Μαΐου, καθώς και μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αλλά και ξεναγήσεις για τους ενήλικες επισκέπτες του ΒΜΦ, όλα με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή επέτειος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έρχεται με θέμα "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα", φιλοδοξώντας να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο –από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία–, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Έτσι, τα δύο μουσεία, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics, θα συναντηθούν μέσα σε ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το κτίριο Νέο Υδαταέριο, με σκοπό να δημιουργήσουν μια κοινή ματιά της γραμμής παραγωγής του φωταερίου και της διαδικασίας παραγωγής ενός comic, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέους τρόπους έκφρασης, μάθησης και επαφής με την ιστορία.

Comics στο Υδαταέριο

Στην έκθεση "Comics στο Υδαταέριο" παραλληλίζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά. Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούν μια κοινή πορεία μέσα στις εγκαταστάσεις του πιο σύγχρονου κτιρίου του βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο διατηρεί ακέραιο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Comics στο Υδαταέριο

Οι σελίδες comics που θα δημιουργήσει η καλλιτέχνιδα Μαρία-Όλια Ντακογιάννη ειδικά για την έκθεση αφηγούνται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου σε ένα εργοστάσιο ενέργειας, τις συνθήκες εργασίας, τα υλικά που αγγίζει καθημερινά, τα ρούχα, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτεί η δουλειά του και την εξειδίκευση πάνω στη γραμμή παραγωγής και, παράλληλα, την καθημερινότητα ενός δημιουργού comics, την έμπνευση, τη σύλληψη της ιδέας, το μέσο δημιουργίας και το τελικό προϊόν, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τις παράλληλες διαδρομές τους.

Ακόμα, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics διοργανώνουν δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για όλους, στο πλαίσιο της έκθεσης "Comics στο Υδαταέριο".

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Tο Μουσείο Ακρόπολης ακολουθεί τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με τη θεματική παρουσίαση με τίτλο "Ανακαλύπτοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης στο Μουσείο Ακρόπολης".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τιμήθηκε με τον τίτλο ΟΒΕ του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κατοικία του Βρετανού Πρέσβη για τη συνεισφορά του Δασκαλόπουλου στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας.

Μαθαίνουμε για τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την ελληνική μετάφραση έργων της

Ημερίδα με αφορμή την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη την Σάρτζα.

Τα φιλμ της Κατερίνας Κομιανού κι ένα τραγούδι των Metro Decay

Η Κατερίνα δίνει χρονική απόσταση στο σήμερα από το σήμερα με μια κάμερα Σούπερ 8.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Ιδιότυπες φωτογραφικές εξερευνήσεις, μια έκθεση για το Black Lives Matter και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Μαρμαρυγή": Πώς η τέχνη απαθανατίζει το μεγαλείο της φύσης

Η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει έργα της στην γκαλερί Batagianni.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Μιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).