"Σκιές Φωτιάς": Ο Ανδρέας Νικολαΐδης μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων

Δαμάζοντας τη φωτιά ως υλικό, οι δημιουργίες του απηχούν την εμπειρία της μετάβασης.

Ανδρέας Νικολαϊδης. Σκιές Φωτιάς

Στο χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, θα φιλοξενηθεί από τις 14 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, η ατομική έκθεση του Ανδρέα Νικολαΐδη με τίτλο "Σκιές Φωτιάς", σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Γατσά

Ο Ανδρέας Νικολαΐδης διακρίνεται για τη μοναδική του τεχνική και τον τρόπο που ενσωματώνει τη φωτιά στη δημιουργική διαδικασία του. Συνεπής και σταθερός στη χάραξη του προσωπικού εικαστικού του ιδιώματος, εμβαθύνει όλο και πιο πυρετωδώς σε μια τεχνική η οποία ανατρέπει τη συμβατική και αισθητική πραγματικότητα, αναζητώντας τον επαναπροσδιορισμό του κόσμου μέσα από μια εκ νέου προσέγγιση.

Ανδρέας Νικολαϊδης. Σκιές Φωτιάς

Δαμάζοντας τη φωτιά ως υλικό, οι δημιουργίες του απηχούν την εμπειρία της μετάβασης. Με κάθε κίνηση της φλόγας, αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας εικόνες - σκιές συναισθημάτων και εμπειριών που αντλούν έμπνευση από το παρελθόν και το παρόν αναζητώντας τη σχέση μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του αυθεντικού και του τεχνητού, του ρητού και του σιωπηλού. 

Ανδρέας Νικολαϊδης. Σκιές Φωτιάς

Η φωτιά και ο χρόνος δίνουν προοπτική, επιτρέποντας στην αλλαγή να ξεδιπλωθεί, αποκαλύπτοντας τη ζωή καθώς μετακινείται από τη σκιά στο φως, δημιουργώντας νέες διαστάσεις στην αντίληψη του χώρου και της εμπειρίας. Αυτές οι σκιές της φωτιάς αντιπροσωπεύουν την πορεία της ζωής, την εξέλιξη και την ανάδειξη των μνημονευμένων στοιχείων στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ανδρέας Νικολαϊδης. Σκιές Φωτιάς

"Με αυτές τις εικόνες, στοχεύω να προκαλέσω μια αίσθηση νοσταλγίας και εσωτερικής ανασκόπησης σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων. Κάθε έργο μου είναι μια πύλη προς το παρελθόν, μια αφήγηση και μια πρόκληση στο πλούσιο ταξίδι της ανθρώπινης παράδοσης και μνήμης", αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Ανδρέας Νικολαϊδης. Σκιές Φωτιάς

Εγκαίνια: 14/5 (5-8 μ.μ.)

Info: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | 14/5-5/6 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Κυρ.: 8 π.μ.-7 μ.μ., Τρ.: 1-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Spectators in a Ghost City": Η βραβευμένη εικαστική εγκατάσταση του ΘΟΚ στο Καπνεργοστάσιο

Το πρότζεκτ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιστρέφει στην Αθήνα για λίγες εβδομάδες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

Η Γερμανίδα συγγραφέας Jenny Erpenbeck νικήτρια του Βραβείου Booker 2024

Η Erpenbeck μοιράστηκε το φετινό Βραβείο Booker με τον Michael Hofmann, που ανέλαβε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της.

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποδέχεται την έκθεση "And all our world is dew" στo πλαίσιo του Annual Arts Festival 2024

Η έκθεση αναδεικνύει την επιστημονική και ποιητική διάσταση της παρατήρησης του περιβάλλοντος από τους καλλιτέχνες.

"Thirsty": Η οικειότητα στη ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου

Η καλλιτέχνιδα εγκαινιάζει τη νέα της έκθεση στη The Breeder.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης της Ελλάδας έρχεται στη Σαντορίνη

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).

Η Eleanor Lines ξεκλειδώνει τις "Πόρτες της Κυψέλης"

Το νέο βιβλίο της εικαστικού και ερευνήτριας κυκλοφορεί στα ράφια από τις εκδόσεις του Hyper Hypo.

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.