Πέντε καλλιτέχνες αναδεικνύουν καίρια ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών στην έκθεση "Running on, empty"

Με έργα ζωγραφικής και γλυπτά, οι καλλιτέχνες αφυπνίζουν και ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις αντιφάσεις και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και δημοκρατικές προκλήσεις στην ύπαιθρο και πόλεις παγκοσμίως.

Running on, empty

Η γκαλερί Thalatta.art παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Running on, empty - Africa, Democracy, Clime, Cities, προσκαλώντας το κοινό να έρθει αντιμέτωπο με προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών, στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση, πέντε Έλληνες καλλιτέχνες, η Κλεονίκη Μαραγκού, η Λένα Μορφογένη, ο Παναγιώτης Νέζης, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Κατερίνα Ριμπατσιού ψηλαφούν μέσα από την πιο πρόσφατη δουλειά τους, τις απογνώσεις, τα κίνητρα και τις δυναμικές των ατελέσφορων προσπαθειών διαχείρισης ενός κόσμου που γύρω μας αδυσώπητα κυλά και αλλάζει, χωρίς τίποτε να αλλάζει.

Running on, empty

Η έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Γατσά της Imagine Visual Arts, επικεντρώνεται σε θεματικές που αναδεικνύουν την προβληματική και την πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών, σε καίρια ζητήματα όπως η Αφρική, η Δημοκρατία, το Κλίμα και οι Πόλεις, μεμονωμένες προκλήσεις, που στο σύνολο τους προκαλούν τον απόλυτο τρόμο. Οι έννοιες που περιβάλλουν τον όρο Running on, empty χρησιμοποιούνται για να αναπαραστήσουν μία κατάσταση, όπου η έμπνευση, η δυναμική και η ψυχική διάθεση  αντιμετωπίζουν την εξάντληση, με τους ανθρώπους να νοιώθουν ήδη άποροι πόρων. Ό,τι απομένει είναι η θέληση - η θέληση να αντιδράσουμε και να χαράξουμε το δικό μας εξελεγκτικό πεπρωμένο.              

Running on, empty

Οι πέντε καλλιτέχνες, με έντονες απεικονίσεις και συμβολισμούς, αντικατοπτρίζουν μέσα από τα έργα τους τις αντιφάσεις και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και δημοκρατικές προκλήσεις σε ύπαιθρο και πόλεις παγκοσμίως, εξερευνώντας θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας και κοινωνικής συμμετοχής σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που διακυβεύονται οι δημοκρατίες και περιβαλλοντικές κινήσεις.

Running on, empty

Με έργα ζωγραφικής και γλυπτά, οι καλλιτέχνες, εξερευνούν την έννοια της αποστροφής, της ελπίδας, της πεπερασμένης διαθεσιμότητας πόρων και των εσωτερικών αντιφάσεων και αναζητούν το νόημα και την ουσία που διαπερνούν την ανθρώπινη εμπειρία. Με την έκθεση Running on, empty, δημιουργείται μια διαλογική γέφυρα μεταξύ της τέχνης και της κοινωνίας, που αφυπνίζει και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα έργα και να αντιληφθούν τις πολλαπλές διαστάσεις που αναδύονται από την αίσθηση του κενού.

Η γκαλερί Thalatta.art αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά εικαστικού χώρου στην Αθήνα, που στοχεύει στην προώθηση τόσο των έργων καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όσο και νέων καλλιτεχνών, που εμπνέονται από τη σύγχρονη αστική πραγματικότητα.

Εγκαίνια: 19/9 (7.30 μμ. – 10 μμ.)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Running on, Empty

  • Μεικτά Μέσα

Πέντε Έλληνες καλλιτέχνες ψηλαφούν μέσα από την πιο πρόσφατη δουλειά τους, τις απογνώσεις, τα κίνητρα και τις δυναμικές των ατελέσφορων προσπαθειών διαχείρισης ενός κόσμου που γύρω μας αδυσώπητα κυλά κι αλλάζει, χωρίς τίποτε ν’ αλλάζει. Οι πέντε καλλιτέχνες, με έντονες απεικονίσεις και συμβολισμούς, αντικατοπτρίζουν μέσα από τα έργα τους τις αντιφάσεις και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και δημοκρατικές προκλήσεις σε ύπαιθρο και πόλεις παγκοσμίως, εξερευνώντας θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας και κοινωνικής συμμετοχής σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που διακυβεύονται οι δημοκρατίες και περιβαλλοντικές κινήσεις. Με έργα ζωγραφικής και γλυπτά, οι καλλιτέχνες, εξερευνούν την έννοια της αποστροφής, της ελπίδας, της πεπερασμένης διαθεσιμότητας πόρων και των εσωτερικών αντιφάσεων και αναζητούν το νόημα και την ουσία που διαπερνούν την ανθρώπινη εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.