Εξ' Αποστάσεως Φιλίες: Η νέα πρωτοποριακή έκθεση της Kaunas Biennial και του Survival Kit

Στη Λιθουανία και τη Λετονία θα παρουσιαστεί το 14ο φεστιβάλ της Kaunas Biennial και του Survival Kit με θέμα τις κοινές ιστορίες των λαών και την ανάπτυξη των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Kaunas Biennial

Oι συνεπιμελήτριες Alicia Knock and Inga Lāce συγκεντρώνουν σχεδόν 40 διαφορετικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τις Εξ' Αποστάσεως Φιλίες, στα πλαίσια της 14ης παρουσίασης του φεστιβάλ της Kaunas Biennial στην Λιθουανία και του Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Survival Kit στην Λετονία. Οι δύο αδελφές- εκθέσεις που ξεκινούν στις 25 Αυγούστου στην Κάουνας και 7 Σεπτεμβρίου στη Ρίγα, προσκαλούν τους επισκέπτες να εμπλακούν σε ιστορίες διεθνικής αλληλεγγύης, αντίστασης και ανθεκτικότητας από τον μετά-σοσιαλιστικό και μετά-αποικιακό κόσμο όπου οι μικροϊστορίες των φιλικών δεσμών γίνονται η αφετηρία για σύγχρονες συνεργασίες

Οι Εξ' Αποστάσεως Φιλίες επενδύουν σε υποδομές που δεν χρησιμοποιούνται πια δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τις φανταστεί ξανά στο παρόν. Οι Knock και Lāce έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας την διαπολιτισμική επικοινωνία σε νέα πεδία έρευνας.

Alicia Knock Inga Lace
Kristaps Kalns

Οι δύο επιμελήτριες εξηγούν: "Το εγχείρημα επιδιώκει να συνδέσει τις φαινομενικά απομακρυσμένες ιστορίες των λαών που είναι τελικά πιο συνδεδεμένες όσο γνωρίζουν οι περισσότεροι. Η επιλογή των χώρων δεν είναι τυχαία. Το παλιό κεντρικό ταχυδρομείο στην Κάουνα και η αγορά της Ρίγα είναι δύο χώροι που είχαν υποστεί κατάρρευση αλλά υπήρξαν μέρη για συζήτηση και συντροφικότητα, δομημένα πάνω σε προσωπικές ιστορίες. Σε καιρούς γεωπολιτικών κατακερματισμών, είναι σημαντικό να παλεύουμε για την δημιουργία παγκόσμιων συμμαχιών που σχηματίζονται μέσω της συνεργασίας και όχι μέσω των δυνάμεων εξουσίας."

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ Kaunas Biennial

Η δίμηνη έκθεση Kaunas Biennial θα στεγαστεί σε μια από τα πιο σημαντικές τοποθεσίες της μεσοπολεμικής λιθουανικής αρχιτεκτονικής, το Κεντρικό Ταχυδρομείο (1931, αρχιτέκτονας Feliksas Vizbaras), το οποίο κατά τον 19ο αιώνα υπήρξε μια αποθήκη από τσιμέντο. Μια από τις αναθέσεις βρίσκεται επίσης σε ένα πρώην κλωστοϋφαντουργείo. Καλλιτέχνες από περίπου 20 χώρες θα παρουσιάσουν προσωπικές τους ιστορίες από συνεργασίες και πράξεις αντίστασης που αντηχούν την ισχυρή εστίαση της έκθεσης στην αναθεώρηση της διεθνούς επικοινωνίας.

Ο βασικός διάδρομος του ταχυδρομείου θα ζωντανέψει με γράμματα, καρτ-ποστάλ και γραμματόσημα που βρήκαν οι καλλιτέχνες κατά την διάρκεια των ερευνών τους, προερχόμενα από χώρες όπως η Μπενίν, η Ουγκάντα, το Σουδάν και η Ζιμπάπουε. Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας βασισμένοι στην μετάφραση και την κωδικοποιημένη γλώσσα ξεδιπλώνονται στην δουλειά του Nino Krvivishvili και της Marie-Claire Messouma Manlanbie, που χρησιμοποιούν σύμβολα παρμένα από ιστορικά μοτίβα υφασμάτων της πόλης. 'Αλλες εργασίες θα αφορούν το Αφρικανικό Ταχυδρομείο αναπαριστώμενο από τους Sumayya Vally, Moad Musbahi και Thania Petersen ή τα ταχυδρομικά κουτιά για τις "μελλοντικές γενιές" του Ibrahim Mahama.

Kaunas Biennial

Το ταχυδρομείο αποκαλύπτεται ως ιστορικός χώρος λογοκρισίας και αντίστασης μέσα από την φωτογραφική παρέμβαση του François Xavier Gbre και της δουλειάς των Admire Kamudzengerere και Kemang Wa Lehulere που καθρεφτίζουν την ζωή των επαναστατών για την ελευθερία, όπως αυτή της Angela Davis.

Στην τσιμεντένια αποθήκη, οι Yonamine και Ihosvanny Cisneros αναδημιουργούν ένα στρατόπεδο προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ανγκόλα ενώ η Šejla Kamerić διασπείρει μηνύματα από έναν οδηγό επιβίωσης της πολιορκίας του Σεράγεβο.

Η διευθύντρια της Kaunas Biennial, Neringa Kulik, σημειώνει:

"Ο συνεχής πόλεμος στην Ουκρανία μας οδηγεί να επανεξετάσουμε τι σημαίνει να είμαστε ενωμένοι και να παλεύουμε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Στο πρόσωπο του πολέμου, διαφορετικές ιστορίες καταπίεσης και εκμετάλλευσης λαμβάνουν νέες διαστάσεις. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις μοιραζόμαστε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανακαλύψουμε τι μας ενώνει. Οι Εξ' Αποστάσεως Φιλίες μας προσκαλούν να δούμε όχι μόνο την απόσταση που μας χωρίζει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε έρθει όλοι κοντά με βάση τις κοινές μας εμπειρίες και τους μελλοντικούς μας στόχους".

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ Kaunas Biennial Contemporary Art Festival Survival Kit 14: Long-distance Friendships


Την φετινή χρονιά, το Survival Kit λαμβάνει χώρα στο Vidzeme Market. Εικοσικοκτώ συμμετέχοντες, καλλιτέχνες και κολεκτίβες προτείνουν ένα νέο πλαίσιο για μια συνάντηση μεταξύ των χωρών που θα θέσει ανοιχτά τα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από την συνύπαρξη σήμερα.  

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι η Adéla Součková, Natalie Perkof, Ilona Németh, Endri DaniAnawana Haloba, Lala RaščićAnastasia Sosunova. Θα παρουσιαστούν ταινίες από τους Jihan El Tahri, Zbyněk Baladrán, Inga Erdmane και Žulijens Nuhums Kulibali.
 
H Solvita Krese, διευθύντρια του Latvian Centre for Contemporary Art (LCCA) εξηγεί:

"Τι είδους οδηγός επιβίωσης είναι απαραίτητος σε μια εποχή όπου ο κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε, περνά μέσα από σημαντικές αλλαγές για ακόμη μια φορά στην ιστορία του; Φέτος, μοιραζόμενοι τις μικροϊστορίες των φιλιών έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε ορισμένες πιθανές απαντήσεις, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για τις δοκιμασίες της συνύπαρξης στην σημερινή εποχή. Συνδυάζοντας τις πόλεις της Ρίγα και της Κάουνα, η συνεργασία μας για την έκθεση προσφέρει ένα εξαιρετικό έδαφος ανακάλυψης κοινών οπτικών, εξετάζοντας προσωπικές εμπειρίες του παρελθόντος και αναθεωρώντας τις συναντήσεις αυτές μέσα από μια σύγχρονή ματιά.
 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.biennialfoundation.org.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αναστασία Καβαδά βρήκε στην τέχνη και στο "ΛΑΛΑ" τα εργαλεία για να αναστοχαστεί και να μοιραστεί το τραύμα της α-γονιμότητας και της εξωσωματικής

Λίγο πριν τη γιορτή της μητέρας, μπαίνοντας στο ροζ υπνοδωμάτιο - "μηχανή αναγέννησης" που έχει δημιουργήσει η ακαδημαϊκός στον DIY χώρο τέχνης και ενδυνάμωσης ΛΑΛΑ, παίρνουμε λίγο χρόνο να αναστοχαστούμε πάνω στο αποσιωπημένο τραύμα της εξωσωματικής και τη θεραπεία μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
11/05/2024

"Σκιές Φωτιάς": Ο Ανδρέας Νικολαΐδης μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων

Δαμάζοντας τη φωτιά ως υλικό, οι δημιουργίες του απηχούν την εμπειρία της μετάβασης.

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.