Συλλογή κοσμημάτων με έμπνευση την ελευθερία παρουσιάζεται στην Eleni Marneri Gallery

Πρόκειται για δημιουργίες του jewellery brand VERBA που ιδρύθηκε από τη Λετονή σχεδιάστρια Anna Fanigina.

Ελευθερία VERBA

Η Eleni Marneri Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή, 23 Ιουνίου τη συλλογή κοσμημάτων "Ελευθερία / Freedom" του jewellery brand VERBA που ιδρύθηκε από τη Λετονή σχεδιάστρια Anna Fanigina.

Η συλλογή βασίζεται στην ιδέα του παιχνιδιού και του αυθορμητισμού που είναι στενά συνδεδεμένα με την έννοια της ελευθερίας. Όπως ο παφλασμός του κύματος και το σκόρπισμα των βότσαλων και των κομματιών από γυαλί που είναι σμιλευμένα από τη θάλασσα, που το καθένα κουβαλά ένα μήνυμα και έχει χαραγμένο το δικό του μυστικό "σημάδι" με αποσπάσματα αρχαίων συγγραφέων τα οποία αναπολούν την ελευθερία, την εξύψωση, το ανεξίτηλο φως.

Ελευθερία VERBA

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αρχαία ελληνική λέξη ἐλευθερία (eleutheria) σχετίζεται ετυμολογικά με την έκφραση "να ενεργείς σύμφωνα με αυτό που θέλεις". Ο συνδυασμός υλικών (φυσικές πέτρες και ακρυλικό γυαλί), η αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ σκληρού και μαλακού, κρύου και ζεστού, παρασύρει τον θεατή αλλά και τον κομιστή του κοσμήματος σε ένα παιχνίδι αναζήτησης συνδυασμών σχημάτων, χρωμάτων και ιδεών — το δικό του παιχνίδι ελευθερίας. Λόγω της ελάχιστης χρήσης του μετάλλου, τα περιγράμματα και η ομορφιά των φυσικών μορφών των λίθων και του γυαλιού τονίζονται, μεταφέροντας τις έννοιες της αμεσότητας και ελευθερίας σε οπτικό επίπεδο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι: τοπάζια, χαλαζίες, ακουαμαρίνες, ακρυλικό γυαλί, ασήμι, επιχρυσωμένο ασήμι.

Η VERBA ("λέξεις" στα λατινικά) είναι ένα brand κοσμημάτων από τη Λετονή σχεδιάστρια Anna Fanigina. Οι λέξεις είναι η κύρια πηγή έμπνευσης για την κατασκευή κοσμημάτων και κάθε κομμάτι έχει μια επιγραφή στα λατινικά αλλά και σε διαφορετικές γλώσσες. Με τους ουσιαστικούς και λακωνικούς τρόπους έκφρασής τους, οι λέξεις και τα αποσπάσματα παίζουν το ρόλο ιδιότυπου "κώδικα" στην ατέρμονη ροή μηνυμάτων προς την ανθρωπότητα ενσωματωμένα σε δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και καρφίτσες.

Ελευθερία VERBA

Η γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη είναι η μοναδική στην Ελλάδα, που αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο κόσμημα, ανέδειξε και διαμόρφωσε τη σύγχρονη εικαστική σκηνή γύρω από μια τέχνη που φοριέται και κοσμεί το σώμα. Διατρέχοντας μια πορεία τριάντα και πλέον χρόνων, η γκαλερί επιλέγει να παρουσιάζει τα έργα νέων αλλά και εδραιωμένων Ελλήνων καθώς και ξένων σχεδιαστών-εικαστικών κοσμήματος με αφοσίωση στην υψηλή αισθητική.

Διαβάστε Επίσης

Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία της καλλιτέχνιδας κοσμηματοποιού σε συνοδεία aperitivo, στις 23/6 (6-9 μ.μ.).

Info: Eleni Marneri Gallery | 23/6-29/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Anna Fanigina. Ελευθερία / Freedom

  • Κόσμημα

Η συλλογή του jewellery brand VERBA βασίζεται στην ιδέα του παιχνιδιού και του αυθορμητισμού που είναι στενά συνδεδεμένα με την έννοια της ελευθερίας. Όπως ο παφλασμός του κύματος και το σκόρπισμα των βότσαλων και των κομματιών από γυαλί που είναι σμιλευμένα από τη θάλασσα, που το καθένα κουβαλά ένα μήνυμα και έχει χαραγμένο το δικό του μυστικό «σημάδι» με αποσπάσματα αρχαίων συγγραφέων τα οποία αναπολούν την ελευθερία, την εξύψωση, το ανεξίτηλο φως. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αρχαία ελληνική λέξη ἐλευθερία (eleutheria) σχετίζεται ετυμολογικά με την έκφραση «να ενεργείς σύμφωνα με αυτό που θέλεις». Ο συνδυασμός υλικών (φυσικές πέτρες και ακρυλικό γυαλί), η αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ σκληρού και μαλακού, κρύου και ζεστού, παρασύρει τον θεατή αλλά και τον κομιστή του κοσμήματος σε ένα παιχνίδι αναζήτησης συνδυασμών σχημάτων, χρωμάτων και ιδεών — το δικό του παιχνίδι ελευθερίας. Λόγω της ελάχιστης χρήσης του μετάλλου, τα περιγράμματα και η ομορφιά των φυσικών μορφών των λίθων και του γυαλιού τονίζονται, μεταφέροντας τις έννοιες της αμεσότητας και ελευθερίας σε οπτικό επίπεδο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι: τοπάζια, χαλαζίες, ακουαμαρίνες, ακρυλικό γυαλί, ασήμι, επιχρυσωμένο ασήμι. Η VERBA («λέξεις» στα λατινικά) είναι ένα brand κοσμημάτων από τη Λετονή σχεδιάστρια Anna Fanigina. Οι λέξεις είναι η κύρια πηγή έμπνευσης για την κατασκευή κοσμημάτων και κάθε κομμάτι έχει μια επιγραφή στα λατινικά αλλά και σε διαφορετικές γλώσσες. Με τους ουσιαστικούς και λακωνικούς τρόπους έκφρασής τους, οι λέξεις και τα αποσπάσματα παίζουν το ρόλο ιδιότυπου «κώδικα» στην ατέρμονη ροή μηνυμάτων προς την ανθρωπότητα ενσωματωμένα σε δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και καρφίτσες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.