Τα μουσεία της Αθήνας τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Αυτά είναι τα μουσεία που ανοίγουν τις πόρτες τους στις 18/5 και διοργανώνουν δράσεις με ελεύθερη είσοδο με αφορμή τη μεγαλύτερη μουσειακή γιορτή του χρόνου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που όπως έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) σημειώνεται στις 18 Μαΐου, γιορτάζει και φέτος με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων με τη θεματική: "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής".

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το ICOM, διοργανώνει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Ξεναγήσεις, εργαστήρια για παιδιά και μία συναυλία ανάμεσα στις δράσεις του Ιδρύματος. 

Διαβάστε Επίσης

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου. Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Μαΐου, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στο Προϊστορικό Αιγαίο και στις αίθουσες της Συλλογής των Γλυπτών του Μουσείου.

Διαβάστε Επίσης

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου 

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, Πέμπτη 18 Μαΐου, έναν πολυθεματικό περίπατο στον κήπο του μουσείου με τίτλο "Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική" με δύο ξεναγήσεις στις 11 π.μ. και 1 μ.μ. αντίστοιχα. 

Διαβάστε Επίσης

Επιγραφικό Μουσείο

Την Πέμπτη 18 Μαΐου από τις 11 π.μ. - 12 μ.μ. η κ. Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση "Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα", η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου. 

Διαβάστε Επίσης

Μουσείο Ακρόπολης

Η φετινή θεματική "Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής" επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία. Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην "Παιδική Γωνιά", έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Διαβάστε Επίσης

Μουσείο Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γουναρόπουλου συμμετέχει κι αυτό στη φετινή μουσειακή γιορτή και επιχειρεί για πρώτη φορά ένα άνοιγμα προς μια νέα ομάδα κοινού, τα άτομα με προβλήματα όρασης. Αφορμή για τη δράση στάθηκαν τα μαρμάρινα γλυπτά του Ανδρέα Βερναρδάκη, τα οποία περιλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση "+αισθήσεις". Επιπλέον, ειδικά για τον σκοπό αυτό, δύο έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου αναπαράχθηκαν σε ανάγλυφη μορφή, από το εξειδικευμένο Τμήμα Εκτυπώσεων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Διαβάστε Επίσης

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη έχει οργανώσει διαλέξεις, ξεναγήσεις, καθώς και ένα Open day, με ελεύθερη είσοδο. Ανάμεσα στις δράσεις και η Περιοδική έκθεση με τίτλο "True to Form: Τέσσερις Γενεές Τσεχικού Εικαστικού Κοσμήματος".

Διαβάστε Επίσης

Ίδρυμα Takis

Το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και προσκαλεί τους επισκέπτες του στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Μαΐου. Οι επισκέπτες του Ιδρύματος θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις (7.30-8 μ.μ., 8.30-9 μ.μ., 9.30-10 μ.μ.), στην συμμετοχική παράσταση με σαπουνόφουσκες για μικρούς και μεγάλους "Οι Κοσμοναύτες" από την ομάδα La Petite Marguerite (8.30-9 μ.μ., 9.30-10 μ.μ.) καθώς και να απολαύσουν ρεσιτάλ για Σαξόφωνο από τον Tom Giannakopoulos (10.15-11 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο 

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η δραστήρια ομάδα των βοηθών ερμηνευτών/τριών άνω των 65 ετών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου με τη συνεργασία και υποστήριξη του Μουσείου και της ΑΝΤΑΜΑ αναλαμβάνει τη λειτουργία του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας και υλοποιεί δράσεις που σχεδίασε με σκοπό να έρθουν κοντά οι γενεές, να μοιραστούν συναισθήματα, να μάθουν ο ένας (από) τον άλλο και να έχουν μια χαρούμενη εμπειρία στο μουσείο (13-15/5).

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) για το 2023 με θέμα "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής", καλώντας το κοινό να βιώσει μοναδικές, εκπαιδευτικές και ταυτόχρονα ψυχαγωγικές μουσειακές εμπειρίες. Στο πλαίσιο της φετινής επετείου, η οποία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη των μουσείων "ως αξιόπιστων θεσμών, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, που έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", το Μουσείο "αναλαμβάνει δράση"!

Μουσείο Μπενάκη

μπενακη ελληνικου πολιτισμου.jpg

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσβασιμότητάς του σχεδιάζει συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια με γενικό τίτλο ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ!

Διαβάστε Επίσης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις. Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 10 μ.μ. και το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί  με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής"  καθώς και τη νέα έκθεση "ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις" που ξεκινά την Πέμπτη. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 10 μ.μ. και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Διαβάστε Επίσης

Δείτε εδώ όλες τις δράσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Καλλιτέχνες τιμούν τον George Floyd ανατρέχοντας στις μαζικές διαδηλώσεις της Αμερικής

Το "Madder and Madder and Hotter and Hotter: Η εξέγερση για τον George Floyd" παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα με εμπλουτισμένο υλικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

ΥΠΠΟ: Αποδοχή της δωρεάς Ζουμπουλάκη για την ενίσχυση των δημόσιων μουσείων

Τα κινητά μνημεία θα ενταχθούν στις συλλογές των δημόσιων μουσείων, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων.

Δημήτρης Σκαλκώτος: "Με το μάρμαρο θεωρώ ότι φτιάχνω τα δικά μου σουπερνόβα"

Ο γνωστός Έλληνας γλύπτης μιλάει στο madamefigaro.gr για τη μάχη με το μάρματο και τον εαυτό του.

"Σπλάχνα": Ο Σταμάτης Θεοχάρης φέρνει στο προσκήνιο τις απολαύσεις και το τραύμα της ανθρώπινης τριβής

Συνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας πρόσωπα αντρικά και γυναικεία, γυμνά σώματα, σύμβολα, ζώα με μια διάθεση να αποτυπώσει πανανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται "εντός" μας, στην σχέση μας με τους σημαντικούς άλλους, αλλά πρωτίστως στην σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό.

"Απόφοιτοι 2021-2023": Νέοι δημιουργοί δίνουν το "παρών" στην εικαστική σκηνή της Αθήνας

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 19 αποφοίτων του A’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της διπλωματικής εργασίας των σπουδαστών και συγχρόνως την απαρχή της καλλιτεχνικής τους διαδρομής.

Επανακυκλοφορεί το graphic novel "Batman: Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει" του Frank Miller

Η επανέκδοση του βιβλίου που άλλαξε τον κόσμο των κόμιξ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

"Spectators in a Ghost City": Η βραβευμένη εικαστική εγκατάσταση του ΘΟΚ στο Καπνεργοστάσιο

Το πρότζεκτ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιστρέφει στην Αθήνα για λίγες εβδομάδες.