Ξεναγήσεις στο Μουσείο Γουναρόπουλου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το μουσείο επιχειρεί για πρώτη φορά ένα άνοιγμα προς μια νέα ομάδα κοινού, τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου Γιώργος Γουναρόπουλος, Ειδύλλιο, π. 1950, μολύβι και κάρβουνο σε χαρτί, 50 x 70 εκ

Με την ευκαιρία του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 2023, με θέμα "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής", το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 17 Μαΐου, 11 π.μ.-12 μ.μ. | Ψηλαφώντας την τέχνη

Εκδήλωση σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος. Το Μουσείο επιχειρεί για πρώτη φορά ένα άνοιγμα προς μια νέα ομάδα κοινού, τα άτομα με προβλήματα όρασης. Αφορμή για τη δράση στάθηκαν τα μαρμάρινα γλυπτά του Ανδρέα Βερναρδάκη, τα οποία περιλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση "+αισθήσεις". Επιπλέον, ειδικά για τον σκοπό αυτό, δύο έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου αναπαράχθηκαν σε ανάγλυφη μορφή, από το εξειδικευμένο Τμήμα Εκτυπώσεων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Έτσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν και να απολαύσουν τις λυρικές, καμπυλόγραμμες μονοκοντυλιές του Gounaro. Η δράση, που προβλέπεται να έχει και συνέχεια, θα συμβάλει στην αναγωγή του Μουσείου σε πεδίο προσβάσιμο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, κάτι που απασχολεί διαχρονικά τα Μουσεία και τους φορείς Πολιτισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για συμμετοχή στην εκδήλωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, τηλ. 210-9415222.

Πέμπτη 18 Μαΐου

11 π.μ.-12 μ.μ. | Ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή των έργων του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου από τη Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης - Επιμελήτρια Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου.
12-1 μ.μ. | Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση +αισθήσεις από τη Διονυσία Γιακουμή.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Θεοδώρα Βασιλειάδου, Λευτέρης Βελέτζας, Ανδρέας Βερναρδάκης, Ειρήνη Καρύμπαλη, Έλενα Λεώνη και Πρόδρομος Χαραλαμπίδης.

Δεν απαιτείται κράτηση για τις ξεναγήσεις. Είσοδος ελεύθερη.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Cindy Sherman: Ποια είναι η θρυλική φωτογράφος που τιμά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης;

Οι φωτογραφίες της πρωτοποριακής Cindy Sherman γεμίζουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς αυτό στρέφει και πάλι τα φώτα του στη σύγχρονη δημιουργία, προβάλλοντας, όχι απλώς το έργο μιας τρομερά επιδραστικής καλλιτέχνιδας, αλλά και τη σχέση του με την κυκλαδική τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
29/05/2024

Ιούνιος στην Εθνική Πινακοθήκη με ξεναγήσεις και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ συνεχίζουν τις δράσεις τους και το καλοκαίρι.

"CTRL+τ": Η Normandie Luscher "μιλάει" για τη διαχείριση του τραύματος και την επούλωση του

Οι επισκέπτες της γκαλερί θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν με την εγκατάσταση, να μοιραστούν τις δικές τους αναμνήσεις και τραύματα αλλά και να συνεισφέρουν με τις ευχές τους, οδηγούμενοι να βρουν τη δική τους επούλωση.

Η έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα" ενθαρρύνει την αποδοχή της διαφορετικότητας

Τα εκθέματα αποτελούν κωδικοποιημένες ιστορίες γυναικών, ειπωμένες από το στόμα γυναικών, αποδομένες με γυναικεία γραφή.

Πώς λειτουργεί η εξουσία; Ο Geoffroy de Lagasnerie συνομιλεί με την Αθηνά Αθανασίου

Η Αθηνά Αθανασίου θα συζητήσει με τον συγγραφέα για τις δομές εξουσίας, την αυθαιρεσία και τη βία, με αφορμή το καινούριο του βιβλίο.

"Tsiaras, Poseidon & The Hyperbolic Horse": Ο Φίλιππος Τσιάρας δημιουργεί ένα σύμπαν από υπέρ-φαντασιακά άλογα

Ο Τσιάρας χρησιμοποιεί ό,τι υλικά και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μπορεί να φανταστεί κανείς για να ανακαλύψει και να αποδομήσει το άλογο – φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμική, μπρούτζο και γυαλί.

Οι φετινοί νικητές του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Μαμιδάκη ταξιδεύουν στην Κρήτη

Τα έργα θα παρουσιαστούν μαζί με το "Six Breaths per Minute" της Μαρίας Λουίζου.