Ξεναγήσεις στο Μουσείο Γουναρόπουλου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το μουσείο επιχειρεί για πρώτη φορά ένα άνοιγμα προς μια νέα ομάδα κοινού, τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου Γιώργος Γουναρόπουλος, Ειδύλλιο, π. 1950, μολύβι και κάρβουνο σε χαρτί, 50 x 70 εκ

Με την ευκαιρία του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 2023, με θέμα "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής", το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 17 Μαΐου, 11 π.μ.-12 μ.μ. | Ψηλαφώντας την τέχνη

Εκδήλωση σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος. Το Μουσείο επιχειρεί για πρώτη φορά ένα άνοιγμα προς μια νέα ομάδα κοινού, τα άτομα με προβλήματα όρασης. Αφορμή για τη δράση στάθηκαν τα μαρμάρινα γλυπτά του Ανδρέα Βερναρδάκη, τα οποία περιλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση "+αισθήσεις". Επιπλέον, ειδικά για τον σκοπό αυτό, δύο έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου αναπαράχθηκαν σε ανάγλυφη μορφή, από το εξειδικευμένο Τμήμα Εκτυπώσεων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Έτσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν και να απολαύσουν τις λυρικές, καμπυλόγραμμες μονοκοντυλιές του Gounaro. Η δράση, που προβλέπεται να έχει και συνέχεια, θα συμβάλει στην αναγωγή του Μουσείου σε πεδίο προσβάσιμο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, κάτι που απασχολεί διαχρονικά τα Μουσεία και τους φορείς Πολιτισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για συμμετοχή στην εκδήλωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, τηλ. 210-9415222.

Πέμπτη 18 Μαΐου

11 π.μ.-12 μ.μ. | Ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή των έργων του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου από τη Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης - Επιμελήτρια Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου.
12-1 μ.μ. | Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση +αισθήσεις από τη Διονυσία Γιακουμή.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Θεοδώρα Βασιλειάδου, Λευτέρης Βελέτζας, Ανδρέας Βερναρδάκης, Ειρήνη Καρύμπαλη, Έλενα Λεώνη και Πρόδρομος Χαραλαμπίδης.

Δεν απαιτείται κράτηση για τις ξεναγήσεις. Είσοδος ελεύθερη.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.