Το Ίδρυμα Γουλανδρή τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ξεναγήσεις, εργαστήρια για παιδιά και μία συναυλία ανάμεσα στις δράσεις του Ιδρύματος.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, διοργανώνει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαΐου, που φέτος έχει θέμα "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής". Παράλληλα, το Ίδρυμα θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 9 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στις 18/5 στο Ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό με θέμα "Τέχνη και Περιβάλλον", που επικεντρώνονται σε έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Θα υλοποιηθούν επίσης πολλά δημιουργικά προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.

Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται και η ειδικά σχεδιασμένη δράση του Ιδρύματος για άτομα άνω των 65 και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή "Παιχνίδι για Μεγάλους", με θέμα "Τέχνη και 5 Αισθήσεις", που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το "θάλλω" και με την πολύτιμη υποστήριξη του "Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ". Η δράση ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση των μεγαλύτερων ανθρώπων και παρέχει έναν ασφαλή τρόπο έκφρασης και εξωστρέφειας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
De Profundis Ensemble

Η ημέρα θα κλείσει με μια συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων De Profundis η οποία θα ερμηνεύσει έργα που εξυμνούν την άνοιξη, την εποχή που η φύση αναγεννάται και φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ξενάγηση στη Συλλογή: Τέχνη και Περιβάλλον | 3-3.30 μ.μ., 3.45-4.15 μ.μ., 7-7.30 μ.μ., 7.45-8.15 μ.μ.

Μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν μια διαφορετική πτυχή της Συλλογής έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ώρα για μουσική στο Μουσείο! (αφιέρωμα στον Jean-Baptiste Lully) | Διαδραστικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 μηνών έως 2,5 ετών και έναν συνοδό | 1-1.40 μ.μ., 1.50-2.30 μ.μ.

Μέσα από αυτό το πρωτότυπο διαδραστικό πρόγραμμα, τα παιδιά γνωρίζουν διαφορετικά μουσικά όργανα και με τη βοήθεια των έμπειρων μουσικών του συνόλου De Profundis ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής, ενώ περιστοιχίζονται από τα μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής του Ιδρύματος.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ένας κόσμος από χαρτί! | Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών | 3.30-4.45 μ.μ.

Οι δημιουργίες του Γάλλου καλλιτέχνη Jean Dubuffet γίνονται η αφορμή για πειραματισμό  με ένα υλικό απλό που έχει άπειρες δυνατότητες χρήσης: Το χαρτί! Στο εργαστήριο "Ένας κόσμος από χαρτί!", τα παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών, σε ένα κλίμα συνεργασίας και συνδημιουργίας δημιουργούν χάρτινα γλυπτά, αντλώντας έμπνευση από την ελαφρότητα της "Καρέκλας πρακτικής λειτουργίας" του καλλιτέχνη και όχι μόνο. Μέσα από την  εξοικείωσή τους με τις πολλαπλές χρήσεις του χαρτιού, μαθαίνουν παράλληλα για τις πολλές δυνατότητες προσφέρει η ανακύκλωση και για τα οφέλη της.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ένα παράθυρο, μία ιστορία! | Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 3-4 ετών με τη συνοδεία ενός ενήλικα | 5-6 μ.μ.

Στο εργαστήριο "Ένα παράθυρο, μία ιστορία!" τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών εξερευνούν και ερμηνεύουν, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, το έργο του δημιουργού Άρη Κουτρουλή και στη συνέχεια καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία μέσα από την τεχνική του upcycling. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να λάβουν τα αντίστοιχα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να τις ζωντανέψουν μέσα από μία ποικιλία ανακυκλώσιμων υλικών και τεχνικών.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ζωγράφοι της Κίνησης! | Εργαστήριο για παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών, με τη συνοδεία ενός ενήλικα | 6-6.50 μ.μ.

Στο δημιουργικό εργαστήριο "Ζωγράφοι της Κίνησης!" οι γονείς και τα παιδιά συναντούν τη ζωγραφική δράσης του Jackson Pollock καθώς κινούνται και εξερευνούν όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να ρίξουν, να απλώσουν και να ανακατέψουν τα χρώματα.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση. 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ειδικά σχεδιασμένη δράση για άτομα 65+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή: Τέχνη και 5 Αισθήσεις | 5.30-6.30 μ.μ., 7-8 μ.μ. 

Η ειδικά σχεδιασμένη δράση "Τέχνη και 5 Αισθήσεις", της επιτυχημένης σειράς προγραμμάτων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και του θάλλω για άτομα 65+ και άτομα με ή χωρίς Ήπια Γνωστική Διαταραχή Παιχνίδι για Μεγάλους, προκαλεί έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις ανθρώπινες αισθήσεις και στα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος ξυπνώντας διαφορετικές μνήμες.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση

"Άνοιξη" | Συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων De Profundis | 8-9 μ.μ.

Η ορχήστρα εγχόρδων De Profundis ερμηνεύει έργα των Erlebach, Händel, Lully και Vivaldi, σε μια ιδιαίτερη συναυλία που εξυμνεί την άνοιξη, την εποχή που η φύση αναγεννάται και φτάνει στο αποκορύφωμά της. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η συγγραφέας Ειρήνη Γεωργή μάς εξηγεί ποιος είναι "Αυτός που θέλουν οι γυναίκες" στο Public Cafe Συντάγματος

Το βιβλίο προσεγγίζει θέματα και έννοιες που αφορούν από σεξιστικά αστεία ως την κουλτούρα του βιασμού, από το φλερτ ως την παρενόχληση, από το σεξ ως τη συναίνεση κι από την απόλαυση ως το οργασμικό κενό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2023

Η Μαρία Παπανικολάου αναστοχάζεται την ελευθερία στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση "Free from what" θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του καλοκαιρινού εικαστικού προγράμματος του annexM.

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες αναγνώστες με κείμενα της Ζωρζ Σαρή

Σε κάθε συνάντηση ένας προσκεκλημένος λογοτέχνης ξαναδιαβάζει ένα μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή, συμμετέχει στη λέσχη και επιχειρεί μια νέα αναγνωστική προσέγγιση.

Το Φεστιβάλ Νάξου τιμά το έργο του Klaus Pfeiffer με την έκθεση "Τα φτερά του ίκαρου"

Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

6 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος

Τα νέα βιβλία απευθύνονται σε βιβλιόφιλους όλων των ηλικιών με επιλογές που περιλαμβάνουν από ελληνική και ξένη πεζογραφία μέχρι δοκίμια και ποίηση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (29/5-4/6)

Μια αλλόκοτη χαρτογράφηση στο Μπενάκη, δύο εκθέσεις από τον Πόλυ Πεσλίκα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Το Βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης παρουσιάζει το διεθνές bestseller "Όταν το σώμα λέει όχι" του Gabor Maté

Ο θεραπευτής στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του.