Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πολυθεματικός περίπατος στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης

Στη διάρκεια του περιπάτου, επιστήμονες θα συζητήσουν για τα πολλαπλά ζητήματα χώρου, τοπίου και κλίματος που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στη συνολική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Εθνικής Πινακοθήκης.

Εθνική Πινακοθήκη © Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Φωτογράφηση: Σταύρος Ψηρούκης

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, Πέμπτη 18 Μαΐου, έναν πολυθεματικό περίπατο στον κήπο του μουσείου με τίτλο "Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική" με δύο ξεναγήσεις στις 11 π.μ. και 1 μ.μ. αντίστοιχα. 

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η φύτευση και η συνολική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Εθνικής Πινακοθήκης βασίστηκε στις αρχές της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος στον αστικό δημόσιο χώρο. Η σημερινή μορφή του κήπου ενός από τα πιο αγαπητά μουσεία της πόλης είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης και εντατικής συνεργασίας επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία: αρχιτεκτονική, μηχανική, αρχιτεκτονική τοπίου, γεωπονία, συντήρηση έργων γλυπτικής, ιστορία της τέχνης. Στη διάρκεια του πολυθεματικού περιπάτου, μέλη αυτής της συνεργατικής ομάδας θα συζητήσουν για τα πολλαπλά ζητήματα χώρου, τοπίου και κλίματος που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, αλλά και για τις λύσεις που από κοινού σχεδίασαν και υλοποίησαν. 

Εθνική Πινακοθήκη
© Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Φωτογράφηση: Σταύρος Ψηρούκης

Με δεδομένα αφενός την υπόγεια επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, αφετέρου το τεχνητό υπόβαθρο του κήπου, ένα πλήθος υφιστάμενων στοιχείων νοηματοδοτήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα σχεδιασμού, το οποίο αφορούσε στη διεύρυνση των ορίων ανάμεσα στο δημόσιο κτίριο και την πόλη, όπως και στην ανάδειξη της δημόσιας εικόνας της Εθνικής Πινακοθήκης. 

Η διαμόρφωση καλαίσθητων χώρων πρασίνου για την αναψυχή, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του κοινού σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, της ανθεκτικότητας και των λύσεων της φύσης (NBS-Nature Based Solutions) υπήρξε ο κύριος στόχος του σχεδιασμού της φύτευσης του περιβάλλοντος χώρου της Εθνικής Πινακοθήκης. Το αποτέλεσμα, σε διαρκή συνάρτηση με την ανάδειξη τόσο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου και των υπαίθριων γλυπτών όσο και της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, είναι ένα τοπίο που απεικονίζεται ως ζωντανός φυτικός κάνναβος από τις υφές και τα χρώματα περίπου 100 διαφορετικών φυτικών ειδών. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται επίσης η ανάμνηση του ποταμού Ιλισού, όπως και η διά ζώσης σύνδεση με φυτικά είδη που απεικονίζονται σε πίνακες ζωγραφικής της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. 

Σε επιλεγμένα σημεία του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης έχουν τοποθετηθεί οκτώ γλυπτά. Η προσπάθεια διατήρησής τους σε καλή κατάσταση επισημαίνει τη συνεχή αντιπαλότητα ανάμεσα στη φύση και την ύλη, καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει την ισορροπία μεταξύ φθοράς και προστασίας. Ενώ η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου επιταχύνει τη φθορά, η επιλογή ενός βιώσιμου τρόπου ζωής συμβάλλει στην αειφορία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. 

Η αέναη, ελικοειδής κίνηση στη σύνθεση 1211 Α του Γιώργου Νικολαΐδη είναι μια αναφορά στη φύση και την έννοια της αειφορίας. Ο άνεμος που κινεί το Αιολικό του Τάκι παραπέμπει στη βιωσιμότητα μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ο κύκλος και η εξέλιξη της ζωής αντικατοπτρίζονται στη Σπείρα του Κώστα Βαρώτσου. Τα δέντρα του κήπου συνδέονται με τον κορμό στον οποίο στηρίζεται η Μορφή του Χρήστου Καπράλου και τα πτηνά με το Πουλί της Φρόσως Μιχαλέα, ενώ οι Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου υποδηλώνουν την προστατευτικότητα απέναντι στη φύση και τον άνθρωπο. 

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.