Τα αρχαιολογικά μουσεία της Αθήνας τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Δημόσια και ιδιωτικά μουσεία της Αθήνας υποδέχονται το κοινό με ελεύθερη είσοδο και διοργανώνουν δράσεις με αφορμή τη μεγαλύτερη μουσειακή γιορτή του χρόνου.

1.	Άποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γύρω στο 1970

Μικρά και μεγάλα, δημόσια και ιδιωτικά Μουσεία υποδέχονται και φέτος με ελεύθερη είσοδο τους επισκέπτες, εορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων του ICOMOS. Ανάμεσά τους, τα ελληνικά κρατικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ προσφέρουν τις περισσότερες και πιο πλούσιες δράσεις για το κοινό. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αποτελεί μια ακόμη υπόμνηση στο έργο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες όλα τα Μουσεία που ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ειδικά σε μια συγκυρία στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο που παράγεται και την επαφή των Μουσείων με το κοινό τους, προκειμένου να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας σε κυβερνητικά καταστήματα με Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα και ελεγχόμενα από τον εκάστοτε Υπουργό.
 
Τα πέντε μεγάλα Μουσεία, ως ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, εκπληρώνουν το έργο τους ως φορείς προστασίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης των σημαντικών Συλλογών τους, που δεν είναι συλλογές έργων τέχνης, αλλά ευρήματα ανασκαφών απόλυτα συνδεδεμένα με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, λειτουργούν ως φορείς μόρφωσης και εκπαίδευσης, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ποικίλες δράσεις επιστημονικές, επικοινωνιακές και ψυχαγωγικές που απευθύνονται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, οικογένειες,  ΑμεΑ, ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (πρόσφυγες, μετανάστες, κρατούμενους-ες σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας κ.α.) και συνομιλούν με τη σύγχρονη επιστημονική, πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή με ευφάνταστες πρωτοβουλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις.

Παράλληλα, αποτελούν επιστημονικά Ιδρύματα, με καινοτομίες διεθνούς βεληνεκούς στους επιστημονικούς τομείς της αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, της μουσειογραφίας, της συντήρησης και προστασίας μνημείων , που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται από τη διεθνή μουσειακή κοινότητα.

Τα πέντε μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά Μουσεία, αλλά και τα μικρότερα Μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιτελούν όλους τους σκοπούς ενός σύγχρονου Μουσείου, όπως ορίζεται διεθνώς, σε αντίθεση με την "παραφιλολογία" για "μη ευελιξία"  που αναπτύσσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να τα υπονομεύσει, ενώ παράλληλα τα αφήνει εδώ και χρόνια με ελλιπή χρηματοδότηση και στελέχωση. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα κρατικά Μουσεία είναι ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό για να συνεχίσουν και να βελτιώσουν το έργο τους.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Παρασκευή 20 Μάϊου

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Μουσεία, με την ξενάγηση " Σημεία από την ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού" την Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα 12:00. Η συμμετοχή στον περίπατο γίνεται χωρίς εισιτήριο, με απαραίτητη την έγκαιρη προσέλευση. Σημείο συνάντησης θα είναι οι Κήποι του Μουσείου. Διάρκεια 80-90'. 
 
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι το πρώτο μουσείο της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να εκθέσει και να φυλάξει βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Μουσείο μητροπολιτικού χαρακτήρα παραμένει μοναδικό για τον πλούτο των συλλογών του, με αντικείμενα από τον ελλαδικό, βαλκανικό, ιταλικό και μικρασιατικό χώρο. Την 20ή Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, σας καλούμε να γνωρίσουμε πτυχές από την ιστορική διαδρομή του μουσείου και να συζητήσουμε τη μελλοντική του πορεία στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Μουσεία. 
 
Σημείο συνάντησης ορίζεται ο πλάτανος στην αυλή του Μουσείου. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες να εφοδιαστούν με αντηλιακή προστασία. 
 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Σάββατο 28 Μαΐου

Θα μπορούσε άραγε κανείς να αφηγηθεί την ιστορία της χώρας μας σε ένα μόνον σημείο της Αθήνας; Θα μπορούσε να περιλάβει σε μιάμιση ώρα - όσο διαρκεί μια μέση ταινία μυθοπλασίας - την ιστορία ενός οικοπέδου που δυο αιώνες πριν ήταν αμπέλι, κατόπιν έγινε λέσχη των Βαυαρών στρατιωτών, σημείο ανέγερσης του Μεγαλύτερου Μουσείου του αρχαίου κόσμου, τόπος αγωνιώδους απόκρυψης αρχαιοτήτων εν όψει πολέμου, εμβληματικό σημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μάρτυρας της φοιτητικής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κιβωτός αστείρευτων εκθέσεων και ξανά πάλι ένα αθέατο αμπέλι; 
 
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Μουσεία, με έναν "Ιστορικό περίπατο στους δύο αιώνες του νέου Ελληνικού Κράτους γύρω από το Μουσείο" το Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 13:00.
 
Η συμμετοχή στον περίπατο γίνεται χωρίς εισιτήριο, με απαραίτητη την έγκαιρη προσέλευση. Σημείο συνάντησης θα είναι το πρόπυλο του Μουσείου, το αργότερο ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της δράσης. Διάρκεια 80-90'. 
 
Οι δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου και θα ανακοινωθούν με νέα εγκύκλιο.

Παράλληλα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζει τις ακόλουθες δράσεις τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022: 

10.45 Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού  από αρχαιολόγο του Μουσείου και παρουσίαση του έργου του Μουσείου (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα σε δύο ομάδες). 

12.00 Ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα σε δύο ομάδες)

Δηλώσεις συμμετοχής - κρατήσεις στο τηλέφωνο 2313306422
 

 
Λεζάντα πρώτης φωτό: Άποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γύρω στο 1970

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.