Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (13-19/4)

Αθλητικά δρώμενα μεγάλου βεληνεκούς για όλα τα γούστα, φινισάζ αναγνώσεων με κοινωνικό χαρακτήρα και πρωτοποριακές σκηνοθετικιές ματιές από Γερμανία μεριά έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (13-19/4)

Ο Βέρνερ Χέρτζογκ, o Γερμανός σκηνοθέτης που βρίσκει συνεχώς τρόπους να ανανεώνει την κουβέντα γύρω από το σινεμά, έρχεται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, την Δευτέρα 15 Απριλίου (7 μ.μ.). Στο ίδιο τραπέζι με το μετρ των ζωντανών συνεντεύξεων, τον Αμερικανό διανοούμενο Πολ Χολντενγκρέιμπερ, ιστορίες, σκέψεις και απόψεις περιμένουν το κοινό, ενώ με αφορμή αυτήν τη συζήτηση διοργανώνεται μια σειρά προβολών από τις σημαντικότερες ταινίες του Χέρτζογκ. Στις επόμενες ημέρες, παρακολουθούμε back-to-back από τις 5 το απόγευμα τη «Χώρα της Σιωπής και του Σκότους» (1971), το «Στρότσεκ» (1976) και το «Το αίνιγμα του Κάσπαρ Χάουζερ» (1974).

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας σβήνει φέτος τα 26α του κεράκια και διευρύνει περισσότερο τη μεγάλη του διαδρομή, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να πλημμυρίσουν για ακόμη μια χρονιά τις λεωφόρους με τα δίκυκλα οχήματα. Με σημείο εκκίνησης την πλατεία Συντάγματος, δύο ξεχωριστοί αγώνες ξεκινούν αυτή την Κυριακή (14/4, 10 π.μ.) για ορθοπεταλιές στο κέντρο: ο μεγάλος γύρος που για πρώτη χρονιά φτάνει τα 15 χιλιόμετρα και απευθύνεται σε συμμετέχοντες άνω των 15 ετών, καθώς και ο μικρός που παραμένει στα 3,5 χιλιόμετρα για παιδιά από 6 ετών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (13-19/4) - εικόνα 1

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τρέχουμε στο Πεδίον του Άρεως. Σε διοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της ομάδας «Αθηναίοι Δρομείς», το δρομικό ραντεβού «Στις Γειτονιές της Αθήνας» σημαίνει την εκκίνηση το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου (8.45 π.μ.) και γεμίζει τις πεζοδρομημένες διόδους του πάρκου αλλά και τους γύρω δρόμους της περιοχής με την ιδέα του ευ αγωνίζεσθαι. Πρόκειται για τρεις ξεχωριστούς αγώνες που θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από το άγαλμα της Αθηνάς: ένας 10 χιλιομέτρων, ένας 5 χιλιομέτρων και ένας 1.300 μέτρων για τα παιδιά.

Αυτή την Κυριακή (14/4), το κέντρο της πόλης εκπέμπει σε οικολογικούς ρυθμούς. Σε διοργάνωση της WWF Ελλάς, δέκα διαφορετικά σημεία ενεργοποιούνται με δρώμενα και παρουσιάσεις, φτιάχνοντας ένα πρωτότυπο τουρ. Με σημείο συνάντησης την πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, το WWF Walk διοργανώνει δημιουργικές δράσεις, παιχνίδια, παρουσιάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές και γευστικές εκπλήξεις για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Καίρια ζητήματα όπως η σπατάλη τροφίμων, η ρύπανση από τα πλαστικά, η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, η προστασία των θαλασσών μας και η κλιματική αλλαγή μπαίνουν στο τραπέζι. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (13-19/4) - εικόνα 2

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην «Εβδομάδα Δράσης για την προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» και ανεβάζει την αρχαιολογία στο κινηματογραφικό πανί. Την Τρίτη 16 του μηνός, από τις 8 το βράδυ, το αφιέρωμα «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη» περνάει από τους χριστιανούς της Αιθιοπίας και την πλούσια ιστορία που κρύβουν οι μονολιθικές εκκλησίες του 13ου αιώνα στην ιερή πόλη της Lalibela, πηγαίνει στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας –εκεί όπου το 2001 εντοπίστηκε ένα ναυάγιο που αποκάλυψε (πιθανότατα) το εμβληματικό πλοίο της Δημοκρατίας της Βενετίας– και καταλήγει στην σπονδυλωτή κωμωδία «Οι Τρεις Εποχές» με πυρήνα την ατυχή ερωτική ζωή του άνδρα ανά τους αιώνες.

Η μεγάλη διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» φτάνει στο τέλος σιγά-σιγά και κάθε δράση που μας συντρόφευσε όλους αυτούς τους μήνες κλείνει τον κύκλο της. Αυτή την Κυριακή 14 Απριλίου, το δημοφιλές «Διαβάζω για τους άλλους» ενώνει όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στις δεκάδες ολοκληρωμένες συναντήσεις και φτιάχνει μια γιορτή που στηρίζει έμπρακτα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: εμπειρίες ηχογράφησης ενός βιβλίου, παραμύθια από μαθητές, μαθήματα γραφής Braille, οικονομικά βιβλία από μπαζάρ, συζητήσεις για το δικαίωμα όλων στη γνώση και πολλά ακόμα έρχονται από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στο μετρό Συντάγματος.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (13-19/4) - εικόνα 3

Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι και ο τετράποδος φίλος της, ο Έκτορας, κάνουν βόλτα στην Αθήνα και αναζητούν συνοδοιπόρους. Το νέο graphic novel «Η Κατερίνα στην Αθήνα» που μόλις εξέδωσε η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε μια διασκεδαστική δράση στο βιομηχανικό τοπόσημο του Κεραμεικού. Την Τρίτη 16 Απριλίου (5 μ.μ.) οι εμψυχωτές Γεράσιμος Αβλάμης, Βέρα Καρτάλου και Νικόλας Στεφαδούρος αναλαμβάνουν δράση και ζωντανεύουν την ιστορία της νουβέλας, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν νέα τροπή στο τέλος της αφήγησης αλλά και γνωρίσουν τα βήματα για τη συγγραφή ενός κόμικ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.