Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3)

Μουσεία με ελεύθερη είσοδο για την 25η Μαρτίου, ανατριχιαστικός τρόμος στη μεγάλη οθόνη και Μάξιμ Γκόρκι δια χειρός Ένκε Φεζολάρι έρχονται στην πόλη.

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3)

#1 Ας χαρούμε μια βόλτα πολιτισμού την 25η Μαρτίου

Για όσους δεν έχουν στο πρόγραμμα να εκμεταλλευτούν το τριήμερο με εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς, η εθνική επέτειος μοιράζει απλόχερα ευκαιρίες για ανοιξιάτικες βόλτες εντός πόλης, που –όπως κάθε χρόνο– εμπλουτίζονται με άρωμα πολιτισμού από τα σημαντικότερα αθηναϊκά μουσεία. Η καθιερωμένη ημέρα ελεύθερης εισόδου βρίσκει το πάντα δημοφιλές Μουσείο Ακρόπολης να ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί περιμένοντας το κοινό. Φροντιστές και αρχαιολόγοι αναλαμβάνουν χρέη ξεναγού σε ιδιαίτερους περιπάτους μέσα στις αίθουσες, με απρόβλεπτους σταθμούς και ποικίλες συζητήσεις, ενώ το εστιατόριο στον επάνω όροφο του μουσείου τιμά τις ελληνικές παραδόσεις με ένα ξεχωριστό μενού. Από την άλλη το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διεκδικεί την προσοχή μας με τη σχετική περιοδική έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση σε ευρωπαϊκές πορσελάνες».

#2 Νηστεία αλά «Μεγάλη Βρεταννία»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 1

Σε νηστίσιμους γευστικούς ρυθμούς μπαίνει τέτοιες μέρες παραδοσιακά η «Μεγάλη Βρεταννία», με το απαράμιλλο στιλ και την κλάση που αρμόζει στο grand hotel της Πλατείας Συντάγματος. Στο αριστοκρατικό και πολυτελές «GB Roof Garden» στην κορυφή του ξενοδοχείου, με την πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, ο chef de cuisine Δημήτρης Μπούτσαλης ετοιμάζει, όπως κάθε χρόνο, μια εξαιρετική κακαβιά με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ενώ στο «Winter Garden City Lounge» τα απογεύματα έχουν τη γεύση της παράδοσης, με λουκουμάδες που σερβίρονται με διάφορα toppings και χαλβά τριών ειδών.

#3 Όταν ο μπαμπούλας είμαστε «Εμείς»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 2

Η αναπάντεχη επιτυχία του ριζοσπαστικού του ντεμπούτο «Τρέξε!» έφερε στον Τζόρνταν Πιλ το πρώτο του Όσκαρ (πρωτότυπου σεναρίου) και την αναγνώρισή του ως νέου δεξιοτέχνη των ταινιών τρόμου. Με τη νέα του ταινία, το εφιαλτικό «Εμείς», ο Πιλ διευρύνει τα όρια του ανατριχιαστικού κινηματογραφικού του κόσμου, ασκώντας την ίδια στιγμή βιτριολική κριτική στα κακώς κείμενα της Αμερικής του Τραμπ. Βασική πρωταγωνίστρια του «Εμείς» η οσκαρική Λουπίτα Νιόνγκ’ο, η οποία κόβει την ανάσα με την ερμηνεία της. Η ηθοποιός ενσαρκώνει μια σύζυγο και μητέρα δύο παιδιών που ταξιδεύει με την οικογένειά της στο παραλιακό σπίτι όπου περνούσε τα καλοκαίρια ως παιδί. Ένα βράδυ θα εμφανιστούν απ’ το πουθενά τέσσερις μυστηριώδεις άνθρωποι, οι οποίοι θα περικυκλώσουν το σπίτι απειλώντας ότι θα εισβάλουν.

#4 Μουσικοθεατρικός Ουγκό

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 3

Μια παράσταση που φλερτάρει με το μιούζικαλ και είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Βίκτορ Ουγκό «O άνθρωπος που γελά» ανεβάζει ο Θοδωρής Αμπαζής στο Εθνικό Θέατρο (Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», από 22/3). Μια ερωτική υπόθεση λειτουργεί ως αφορμή για να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ακρότητα της εξουσίας και το αληθινό της πρόσωπο. Πρωταγωνιστούν οι Εβελίνα Παπούλια, Σπύρος Τσεκούρας, Μαρία Δελετζέ, Κώστας Κορωναίος.

#5 Εμβληματικό δίδυμο τέχνης

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 4

Μετά την ολοκλήρωση του εκθεσιακού αφιερώματος στον Παύλο Διονυσόπουλο (Pavlos), που εγκαινίασε το χώρο της γκαλερί Roma στο Κολωνάκι, το επόμενο ραντεβού δίνεται την Πέμπτη 21/3 (εγκαίνια: 7.30 μ.μ.) στο ισόγειο white cube, όπου εκτίθενται έργα του Δημήτρη Μυταρά και του Αλέκου Φασιανού. Με στόχο την ανάδειξη στοιχείων που επηρέασαν την αποτύπωση της ανθρώπινης φιγούρας στην ελληνική τέχνη, οι πίνακες που επιλέχτηκαν στο «Δημήτρης Μυταράς και Αλέκος Φασιανός: δύο κορυφαίοι πυλώνες της σύγχρονης ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής» συνομιλούν σε ένα συμβολικό τερέν θεατρικότητας.

#6 Δύο ξεχωριστά live στο «Ρομάντσο»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 5

Η ρουμπρίκα Ρομάντσο <3 Κορμοράνος υποδέχεται τον Φινλανδό Jaakko Eino Kalevi με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του τρίτου του προσωπικού δίσκου «Out of touch». Έχοντας αφήσει στην άκρη τους ηλεκτρονικούς του πειραματισμούς, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης (και μέγας αθηνολάτρης) θα παρουσιάσει τον soft rock, electropop ήχο του live στις 30/3, με support τον Γάλλο Marietta, ο οποίος θα ζεστάνει το stage με κομμάτια από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ. Είσοδος: από € 8. (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, 2167003325)

#7 Το «Gout de France» επιστρέφει

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 6

Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη γαλλική κουζίνα είναι το «Gout de France», που διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά από το γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων και τον διάσημο σεφ Alain Ducasse. Στο παγκόσμιο τραπέζι που στήνεται την Πέμπ­τη 21/3 συμμετέχουν πάνω από 3.000 εστιατόρια με ειδικά «τρικολόρ» μενού. Εκατόν δέκα τέσσερα από αυτά βρίσκονται σε 34 πόλεις της Ελλάδας. Θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στο https://gr.ambafrance.org.

#8 Μια πόλη γεμάτη παραμύθια

Συνεχίζεται το 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης που διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ, με προφορικές ιστορίες για παιδιά κι ενήλικους, σε διαφορετικά σημεία της πόλης (μέχρι 24/3). Από τα επικείμενα ραντεβού ξεχωρίζει η επιστημονική ημερίδα «Τα λαϊκά παραμύθια και τα βιβλία»: καθηγητές λαογραφίας, κοινωνιολόγοι-ανθρωπολόγοι, ιστορικοί και μελετητές συναντιούνται το Σάββατο 23/3 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων για ένα ταξίδι στις αφηγήσεις του τόπου μας. Είσοδος ελεύθερη.

#9 Ιστορίες χωρίς ταμπού

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 7

Μετρώντας πάνω από δέκα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, η Φιλιππίνα Λιβιτσάνου καταφθάνει στην γκαλερί 7 με μια εικαστική ενότητα-κατάθεση. Έργα ζωγραφικής και χαρακτικής της τελευταίας επταετίας αποτυπώνουν γυμνόστηθες γυναίκες, μιλώντας έτσι για το δικαίωμα στο απελευθερωμένο σώμα, ενώ παράλληλα μερικά πορτρέτα κρύβουν ιστορίες γυναικών που έδιναν μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Ανάμεσά τους και η ίδια η εικαστικός («Ιστορίες του γυναικείου στήθους», μέχρι 6/4).

#10 Μαξίμ Γκόρκι στον Βοτανικό

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 8

Την εσωτερική διαμάχη μιας οικογένειας αλλά και την έκρυθμη κοινωνική κατάσταση στη Ρωσία του 1910 μεταφέρει ο Μαξίμ Γκόρκι στο έργο «Βάσσα Ζελεσνόβα». Ο Ένκε Φεζολάρι ανεβάζει το έργο στο Vault (από 27/3) κι εμπιστεύεται στην Αθηνά Τσιλύρα τον ρόλο της σκληρής μητριαρχικής φιγούρας που παλεύει να βγει «νικήτρια» με κάθε μέσο, την ώρα που ο σύζυγός της ψυχορραγεί. Μαζί της παίζουν στο «Βάσσα» οι Χρήστος Μουστάκας, Μαρία Καρακίτσου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νικόλας Φραγκιουδάκης, Λία Τσάνα, Ορνέλα Λούτη και Άντα Γιαννουκάκη.

#11 Παράταση για τον Νίκο Βέρτη στο «ΥΤΟΝ»

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 9

Ο πρίγκιπας της αθηναϊκής νυχτερινής διασκέδασης υπογράφει για άλλη μία χρονιά το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα της σεζόν, με το χορταστικό σόου του στο «ΥΤΟΝ» να εξακολουθεί να γεμίζει ασφυκτικά σε κάθε του εμφάνιση. Έτσι, έχοντας ήδη συγκεντρώσει πάνω από 500.000 θεατές, συνεχίζει το μουσικό του υπερθέαμα, με μοναδική διακοπή το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

#12 Κάνε κλικ στον Καβάφη

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 10

Εδώ και λίγες ημέρες όλο το Αρχείο Καβάφη είναι ανοιχτό και προσβάσιμο διαδικτυακά. Το Ίδρυμα Ωνάση ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση του αρχειακού συνόλου, παραδίνοντας στο κοινό πάνω από 2.000 τεκμήρια, ανάμεσά τους χειρόγραφα ποιήματα και πεζά κείμενα, μελέτες και σημειώσεις αλλά και πλούσια αλληλογραφία, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Φύγαμε για cavafy.onassis.org!

#13 Μια νυφίτσα χορεύει στο Γκαίτε

Ξέρω τι θα κάνεις στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα (21-27/3) - εικόνα 11

Το πρώτο πρότζεκτ που μας συστήνει τη νεοσύστατη καλλιτεχνική και επιμελητική ομάδα «Most Mechanics Are Crooks» μεταμορφώνει το φουαγιέ του Ινστιτούτου Γκαίτε σε μια έξτρα μετα-ψηφιακή άμπιεντ συνθήκη, που μοιάζει με την υπνωτιστική χορογραφία την οποία στήνει η νυφίτσα για να παραλύσει τη λεία της. Πρόκειται για το «Weasel Dance», μια one-off παρουσίαση που συγκεντρώνει δεκάδες δημιουργούς που εργάζονται μέσα στα πλαίσια του ψηφιακού συγκείμενου. Περίεργες μεταμφιέσεις, άβαταρς, πρακτικές υπερταύτισης και ειλικρινής ανειλικρίνεια σας περιμένουν με ελεύθερη είσοδο. Ραντεβού την Τρίτη 26 Μαρτίου (7.30 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.