Φόρος τιμής στον Τάκη σε δύο μεγάλες εκθέσεις στην Ευρώπη

Δύο μεγάλες εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική εστιάζουν στο έργο του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.

Φόρος τιμής στον Τάκη σε δύο μεγάλες εκθέσεις στην Ευρώπη

Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης, Τάκης γίνεται φέτος 90 χρονών. Γι’ αυτό ως φόρο τιμής , το Palais de Tokyo στο Παρίσι και η Menil Collection στο Χιούστον του Τέξας οργανώνουν δύο μεγάλες εκθέσεις με έργα του. Ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης έχει προσπαθήσει να συλλάβει την κοσμική ενέργεια συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη και κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής βασίζοντας την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων.

Στο Palais de Tokyo η έκθεση «Μαγνητικά πεδία» θα παρουσιάσει πολλά από τα πιο διάσημα έργα του, από τα μεγάλα Σινιάλα μέχρι και τα ερωτικά γλυπτά. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και έργα από τη συλλογή του Σταύρου Μιχαλαριά, όπως το μνημειώδες έργο «Αφιέρωμα στον Κάφκα» (Le siècle de Kafka), τα Telelumieres και τα Φωτεινά Σινιάλα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση έργων του Τάκη που έχει οργανωθεί μετά από την αναδρομική στο Jeu de Paume το 1993 στο Παρίσι, και θα διαρκέσει μέχρι τις 17/5.

Παράλληλα, η Συλλογή Menil του Τέξας, έχοντας μακρόχρονη συνεργασία με τον Τάκη, εκθέτει μέχρι τις 26/7 περίπου 25 έργα από την συλλογή της στην έκθεση «Fourth Dimension». Είναι η πρώτη έκθεση σε μουσείο εκτός Ευρώπης που αποτυπώνει την πορεία του καλλιτέχνη στην Αμερική παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τα Magnetic Walls, τα Magnetic Paintings και τα Μουσικά Γλυπτά του καλλιτέχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.