Sony Bravia A95K

Εμπειρία θέασης άλλου επιπέδου, η καλύτερη επίδειξη της τεχνολογίας QD-OLED

Όσον αφορά στην γενικότερη λειτουργία της, η Α95Κ βασίζεται στο ίδιο chipset και επεξεργαστή με τα κορυφαία μοντέλα της Sony για το 2021 και το 2022, πράγμα που σημαίνει πως προσφέρει την ίδια εμπειρία χρήσης σε καθημερινό πλαίσιο. Το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Google, το Google TV, αποδίδει πολύ καλά σε αυτήν την τηλεόραση, όντας γρήγορο στην πλοήγηση και προσαρμόσιμο στις προτιμήσεις του καταναλωτή. Όπως και το Android TV, έτσι και το Google TV προσφέρει την μεγαλύτερη γκάμα διαθέσιμων apps, τα περισσότερα εκ των οποίων - σίγουρα τα σημαντικότερα - ενημερώνονται σε τακτική βάση.

Άξιο αναφοράς είναι φέτος το νέο τηλεχειριστήριο της Sony για τα κορυφαία της μοντέλα, το οποίο συνοδεύει φυσικά και την A95K. Είναι ανασχεδιασμένο, κατά πολύ μικρότερο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του, με μικρότερο αριθμό πλήκτρων (τέσσερα εκ των οποίων για απευθείας μετάβαση σε υπηρεσίες περιεχομένου). Το τηλεχειριστήριο αυτό διαθέτει - επιτέλους - υποφωτισμό, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και στο σκοτάδι (όπου πιθανότατα και σωστά θα παρακολουθούν ταινίες ή σειρές οι κάτοχοι μιας Α95Κ). Ο υποφωτισμός δεν είναι πολύ έντονος ή... φαντεζί, αλλά όσος ακριβώς χρειάζεται για να καθιστά τον χειρισμό άνετο - απόδειξη του πόσο καλά γνωρίζει η Sony το κοινό στο οποίο απευθύνεται η τηλεόραση αυτή.

Νέο στοιχείο για φέτος επίσης το 2022 - προσφέρεται δωρεάν όμως μόνο με τις δύο κορυφαίες σειρές τηλεοράσεων της Sony, άρα και την Α95Κ - είναι η Bravia Cam, μία webcam που συνδέεται σε ειδική θύρα πίσω από την οθόνη της τηλεόρασης και υπόσχεται μία σειρά από έξτρα λειτουργίες. Είναι όμορφα σχεδιασμένη (στο ίδιο στυλ με την A95K και σε ματ μαύρο) και οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ιδιωτικότητά τους σαφώς θα επιδοκιμάσουν την ύπαρξη υλικού σύρτη που μπορεί να ρυθμιστεί μπροστά από τον φακό της Bravia Cam έτσι ώστε να την απενεργοποιήσει πλήρως (η ίδια η τηλεόραση φέρει στο πίσω μέρος της τέτοιον διακόπτη και για το ενσωματωμένο της μικρόφωνο μάλιστα).

H Sony έχει υποσχεθεί πως θα προσφέρει διάφορες δυνατότητες σε αυτό το αξεσουάρ, από την βελτιστοποίηση εικόνας/ήχου βάσει του χώρου όπου τοποθετείται μία Α95Κ και την ανίχνευση ή όχι θεατών μπροστά της, μέχρι τον χειρισμό με εναέριες χειρονομίες και την διενέργεια βιντεοκλήσεων. Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνο οι τελευταίες είναι διαθέσιμες και όλα τα υπόλοιπα θα προστεθούν μελλοντικά με ενημερώσεις λογισμικού. Ακούγονται ενδιαφέροντα, όμως ως έχει αυτή τη στιγμή η Bravia Cam καλό θα ήταν να θεωρηθεί απλώς ένα ευπρόσδεκτο bonus για τους κατόχους μιας Α95Κ κι όχι κάτι παραπάνω (οι κάτοχοι δε άλλων μοντέλων Bravia συμβατών με την Bravia Cam εννοείται πως θα πρέπει να περιμένουν πρώτα να διατεθούν οι προαναφερθείσες ενημερώσεις λογισμικού και μετά αξιολογήσουν την αγορά της ξεχωριστά).

Για έναν αριθμό top τηλεοράσεων που έγιναν διαθέσιμες μέσα στο 2022 μία αναλυτική αξιολόγηση όπως η παρούσα πιθανώς θα ολοκληρωνόταν με κάτι του τύπου "Είναι εξαιρετική επιλογή, όμως...", ακολουθούμενη από προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους που θα πρέπει να ληφθούν στα υπ' όψιν από το κοινό. Αυτό δεν ισχύει για την Sony Bravia A95K. Είναι χωρίς καμία αμφιβολία η κορυφαία τηλεόραση της χρονιάς όσον αφορά στην ποιότητα απεικόνισης αυτή καθ' αυτή και το κόστος της αντιστοιχεί σε αυτήν την διαπίστωση. Είναι σημαντικά ακριβότερη από το ευθέως ανταγωνιστικό της προϊόν, την μόνη άλλη τηλεόραση QD-OLED της αγοράς αυτήν την στιγμή (την Samsung S95B), αλλά και από την θεωρούμενη ως καλύτερη τηλεόραση OLED αυτήν την στιγμή (την LG G2) στην ίδια διαγώνιο. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για τα δύο αυτά στοιχεία: η Α95Κ είναι καλύτερη, μιλώντας πάντοτε για ποιότητα εικόνας συγκεκριμένα, αλλά κοστίζει πιο πολύ και από τις δύο αυτές εναλλακτικές της.

Η επιλογή γίνεται λοιπόν ζήτημα προτεραιοτήτων και αξίας. Γιατί να αγοράσει κανείς την Α95Κ αν μπορεί να έχει το 80% ή ακόμη και 90% της ποιότητάς απεικόνισής της πληρώνοντας περίπου €1000 λιγότερα; Η απάντηση είναι απλή: γιατί οι θιασώτες της χρωματικής ακρίβειας, της κινηματογραφικής εικόνας και του σεβασμού στις προθέσεις των δημιουργών πραγματικά, κυριολεκτικά νοιάζονται γι' αυτό το υπόλοιπο 10% ή 20% που "κάνει την διαφορά" ανάμεσα σε μία υπέροχη εμπειρία θέασης και σε μία αληθινά ξεχωριστή. Οι καταναλωτές που έχουν εμπιστευτεί τις τηλεοράσεις της Sony στο πέρασμα των χρόνων για την ανεπιτήδευτα φυσική και κινηματογραφική τους απεικόνιση - αυτήν που προκύπτει από την κορυφαία επεξεργασία εικόνας των Ιαπώνων - ξέρουν ήδη σε τί αναφερόμαστε. Ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα έχει βελτιωθεί θεαματικά, όμως η Sony με κάποιο μαγικό τρόπο κατορθώνει να διατηρεί κάθε χρόνο αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα - και η Α95Κ είναι απτή απόδειξη του γεγονότος.

Οπότε... όχι. Αυτή η τηλεόραση δεν είναι για όλους. Οι καταναλωτές που θέλουν τηλεόραση μεγαλύτερης διαγωνίου από τις 65 ίντσες αναγκαστικά θα στραφούν σε άλλα μοντέλα φέτος. Οι καταναλωτές που επιθυμούν μεν την ποιοτική κινηματογραφική εικόνα αλλά με υψηλότερο δείκτη αξίας/κόστους θα στραφούν σε άλλα μοντέλα παραδοσιακών τηλεοράσεων OLED (πιθανώς και σε ορισμένα της ίδιας της Sony). Οι καταναλωτές που ψάχνουν μία gaming TV καλύτερα εξοπλισμένη από την Α95Κ, υποθέτοντας πως όντως χρειάζονται τις πρόσθετες αυτές λειτουργίες, θα στραφούν σε άλλα μοντέλα. Οι καταναλωτές όμως που θέλουν την καλύτερη τεχνολογία απεικόνισης της αγοράς αυτήν την στιγμή για ταινίες, τηλεοπτικές σειρές ή ντοκυμαντέρ (και προτίθενται να καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο) δεν θα προβληματιστούν καθόλου φέτος: η Sony Bravia A95K είναι το προϊόν που επιδεικνύει με τον πλέον πειστικό τρόπο τις δυνατότητες της τεχνολογίας απεικόνισης QD-OLED - και είναι, κατά συνέπεια, η καλύτερη τηλεόραση του 2022 όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας. Απλά!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ