Sony Bravia A95K

Εμπειρία θέασης άλλου επιπέδου, η καλύτερη επίδειξη της τεχνολογίας QD-OLED

Μιλώντας πάντως για το κοινό στο οποίο απευθύνεται η A95K, αυτό είναι σκιαγραφημένο με σαφήνεια: είναι οι καταναλωτές εκείνοι που απαιτούν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα απεικόνισης που προσφέρεται στην καταναλωτική αγορά σήμερα και μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο που αντιστοιχεί σε αυτό το επίπεδο ποιότητας. Η τεχνολογία οθόνης QD-OLED θεωρείται σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με την OLED 12ης γενιάς που κυκλοφορεί φέτος, η οποία ήταν ήδη το σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική απεικόνιση σήμερα. Με άλλα λόγια ο πήχυς για την A95K τοποθετείται πάρα πολύ ψηλά "με το καλημέρα". Τον... περνάει;

Ναι, η Α95Κ περνά αυτόν τον πήχυ και μάλιστα με άνεση - έστω κι αν δεν φαίνεται η άνεση αυτή αρχικά. Αντιθέτως με ό,τι υπέθεταν οι περισσότεροι μετά από την ανακοίνωσή της στην CES 2022, η νέα τηλεόραση της Sony δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό υψηλότερης φωτεινότητας από την καλύτερη OLED των Ιαπώνων για το 2021, την εξαιρετική A90J: η δεύτερη απέδιδε γύρω στα 800 nits σε λευκό "παράθυρο" μεγέθους 10% σε HDR, ενώ η πρώτη αγγίζει τα 900, διαφορά ευδιάκριτη μα όχι τεράστια. Η Α95Κ βέβαια μπορεί να ξεπεράσει τα 1100 nits σε κατάσταση λειτουργίας Vivid με όλες τις σχετικές ρυθμίσεις στο maximum, όμως η εικόνα που προκύπτει δεν είναι ακριβής - και αυτή είναι η πιο σημαντική επιλογή της Sony για την πρώτη της τηλεόραση QD-OLED: γνωρίζει πως εκείνοι που θα προτιμήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο έχουν ως βασικό κριτήριο επιλογής την ποιότητα εικόνας, την ακρίβεια στα χρώματα και τον σεβασμό στο αρχικό όραμα των δημιουργών περιεχομένου (creative intent). Η εταιρεία έχει λοιπόν προσαρμόσει την λειτουργία της Α95Κ αντιστοίχως... και φαίνεται.

Κάνοντας ορισμένες αλλαγές στην κατάσταση λειτουργίας Custom (η οποία είναι ασυνήθιστα ακριβής εξ ορισμού κι ικανή ν' αγγίξει την τελειότητα μετά από επαγγελματική βαθμονόμηση) οι έμπειροι θεατές θα λάβουν όλα όσα περιμένουν από την καλύτερη τηλεόραση της Sony για το 2022: φυσικά, πειστικά χρώματα, θεαματικά αλλά όχι υπερβολικά highlight σε εφέ φωτός, απόλυτη αντίθεση και μαεστρικά ελεγχόμενη όξυνση της εικόνας, απίθανο επίπεδο λεπτομέρειας σε κάθε τμήμα του κάδρου, αλλά και άψογη κίνηση. Το σύστημα επεξεργασίας εικόνας της Sony, ακόμη ασυναγώνιστο στην καταναλωτική αγορά, διεκπεραιώνεται στην A95K από την βελτιωμένη έκδοση του περυσινού Cognitive Processor XR που αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματικός και με την νέα οθόνη QD-OLED. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, ακόμη περισσότερο αποτελεσματικός, ειδικά στην διαχείριση τυπικού υλικού SDR, χαμηλής ανάλυσης και τονικότητας, όπως το απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα (ο αλγόριθμος πολλαπλασιασμού γραμμών της Sony συνεχίζει να είναι υπερπολύτιμος για την συγκεκριμένη "αποστολή").


Όλα τα παραπάνω προσφέρονταν όμως (κι ακόμη προσφέρονται) και από την A90J OLED. Είναι σε σύγχρονο, απαιτητικό περιεχόμενο HDR - είτε είναι ταινίες, είτε σειρές, είτε ντοκυμαντέρ - εκεί που η οθόνη QD-OLED της A95K "κάνει την διαφορά": η αμιγής απόδοση του κόκκινου και του πράσινου, η πρόσθετη φωτεινότητα της οθόνης και οι δυνατότητες του νέου επεξεργαστή XR συνδυάζονται ιδανικά για να προσφέρουν εικόνα περισσότερο λαμπερή, περισσότερο εντυπωσιακή από ποτέ, αναδεικνύοντας τις λεπτομέρειές της με τρόπο έξοχο. Οι θεατές που γνωρίζουν τί να αναζητήσουν στην εικόνα HDR θα εντοπίσουν αμέσως τις διαφορές π.χ. στην απεικόνιση της φωτιάς ή τις αντανακλάσεις των μετάλλων, όμως μετά από λίγο θα συνειδητοποιήσουν πως είναι η εικόνα στο σύνολό της περισσότερο ζωηρή, με πιο πολλή ενέργεια κατά μία έννοια. Ακόμη και άνθρωποι που δεν ασχολούνται με... highlights ή nits, ωστόσο, γρήγορα θα παρατηρήσουν πως στην οθόνη αυτής της τηλεόρασης βλέπουν χρώματα που δεν έχουν ποτέ ξαναδεί στο παρελθόν. Η A95K αποδίδει εικόνα άλλου επιπέδου. Τόσο απλά.

Αυτά όσον αφορά στις ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές και τα ντοκυμαντέρ. Όσον αφορά στα games, όμως; Η αλήθεια είναι πως η Α95Κ δεν μπορεί να υποστηρίξει πως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία μοντέλα της υποκατηγορίας που ονομάζουμε gaming TV με τα δεδομένα του 2022. Υπάρχει, πρώτα απ' όλα, το θέμα με τις μόνο δύο θύρες HDMI 2.1 που προαναφέραμε. Έπειτα είναι η υποστήριξη της τηλεόρασης αυτής σε ορισμένες τεχνολογίες και πρότυπα που έχουν σημασία για τους gamers: η Α95Κ προσφέρει μεν, για παράδειγμα, απόδοση ανάλυσης 4Κ στα 120 Hz και υποστηρίζει την λειτουργία VRR, όχι όμως και τις nVidia G-Sync ("απλή" ή Ultimate) και AMD FreeSync ("απλή" ή Premium Pro). Υποστηρίζει επίσης την λειτουργία Auto HDR Tone Mapping για σωστή απόδοση των χρωμάτων και την ALLM (που επιλέγει αυτόματα το Game Mode της τηλεόρασης όταν ενεργοποιείται ένα PS5 ή Xbox Series S/X συνδεδεμένο σε αυτήν), αλλά δεν υποστηρίζει το πρότυπο Dolby Vision σε 4K/120 Hz και δεν προσφέρει τα ειδικά menu ή κέντρα ελέγχου για gaming που προσφέρουν άλλες σύγχρονες τηλεοράσεις.


Έχοντας πει κανείς τα παραπάνω, βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσει και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί από την απίθανη εικόνα που αποδίδει η A95K σε όλα σχεδόν τα video games. Η οθόνη QD-OLED αυτής της τηλεόρασης προσφέρει περισσότερο εντυπωσιακά χρώματα από αυτά των τυπικών οθονών OLED και ναι μεν αυτά δεν είναι ακριβή σε Game Mode, αλλά... δεν είναι και σε καμία άλλη τηλεόραση και δικαιολογημένα: αν ήταν επαγγελματικής βαθμονόμησης και κινηματογραφικά, τα χρώματα των video games σε PS5 ή Xbox Series S/X θα ήταν μουντά και βαρετά... και κανένας gamer δεν θέλει κάτι τέτοιο!

Η άψογη απόδοση του μαύρου από την A95K σε συνδυασμό με τα ζωηρά χρώματα της οθόνης QD-OLED προσφέρουν εντυπωσιακή αντίθεση και μία αίσθηση "βάθους" στην εικόνα που καμία τηλεόραση τεχνολογίας LED/LCD δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Αυτή η ποιοτική απεικόνιση και τα πολύ καλά "αντανακλαστικά" (input lag) της A95K - γύρω στα 16ms σε 4K/60 και 8ms σε 4K/120 - θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όλων πλην των... επαγγελματιών gamers που ειδικεύονται στα e-sports. Αυτοί, ωστόσο, προτιμούν ρυθμούς ανανέωσης οθόνης πάνω από τα 120 Hz/FPS ούτως ή άλλως, οπότε στην πράξη η A95K θα αποδειχθεί υπεραρκετή για όλους τους παίκτες που ανήκουν στο casual και στο mainstream, ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ