nVidia Shield TV: δύο νέα μοντέλα

Το για χρόνια κορυφαίο media player της αγοράς επιτέλους αναβαθμίζεται - όμως, αξίζει;

Όταν αρχικά διέρρευσε - και στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε - πως η Nintendo σκόπευε να κυκλοφορήσει στην αγορά μία ανασχεδιασμένη και... ελαφρώς αναβαθμισμένη έκδοση του Switch, οι φίλοι του home cinema έσπευσαν να υποθέσουν πως το ίδιο θα συνέβαινε και με το άλλο καταναλωτικό προϊόν που αξιοποιεί τους ίδιους επεξεργαστές Tegra X1/X1+ της nVidia, δηλαδή το Shield TV της ίδιας εταιρείας. Δεν έκαναν λάθος: μετά από διαρροή πληροφοριών που διήρκησε... μία εβδομάδα περίπου, οι Αμερικανοί επισημοποίησαν τα δύο νέα μοντέλα Shield TV που είχε κατά λάθος αποκαλύψει πρώτο το Amazon (!) με σχετικές προϊοντικές σελίδες. Έχουμε πλέον, ωστόσο, όλα τα επίσημα τεχνικά στοιχεία, ημερομηνία κυκλοφορίας και τιμές πώλησης.

Και τα δύο μοντέλα στηρίζονται λοιπόν στον βελτιωμένο επεξεργαστή Tegra X1+, ο οποίος - σύμφωνα πάντοτε με την nVidia - προσφέρει "έως και 25% περισσότερη ισχύ" από τον προκάτοχό του (ο οποίος βέβαια ήταν ένας ήδη από τους ισχυρότερους της αγοράς σε συσκευή media player). To γεγονός ότι ο Tegra X1+ είναι περισσότερο αποδοτικός, προσφέρει δηλαδή πιο πολλή ισχύ καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερη ενέργεια (όπως στο νέο μοντέλο Nintendo Switch) επέτρεψε στην nVidia να προσφέρει ένα μοντέλο παρόμοιο σε διαστάσεις και σχεδιασμό με τα υπάρχοντα Shield TV, το οποίο ονομάζει Pro, και ένα πάρα πολύ μικρότερο, σχήματος... κυλυνδρικού, το οποίο έχει τις ίδιες δυνατότητες απόδοσης εικόνας και ήχου με το μεγαλύτερο.

Το μικρότερο μοντέλο προσφέρει μόνο έξοδο HDMI, θύρα (Gigabit) Ethernet και θύρα για κάρτες μνήμης microSD. Η μνήμη λειτουργίας του nVidia Shield TV ανέρχεται στα 2 GB ενώ του Pro στα 3 GB - επιπροσθέτως το δεύτερο ενσωματώνει αποθηκευτικό χώρο 16 GB (ενώ το απλό μοντέλο μόλις 8 GB) και φέρει δύο θύρες USB 3.0 στις οποίες μπορούν να συνδεθούν αντίστοιχα αποθηκευτικά μέσα για την αναπαραγωγή περιεχομένου. Και του μικρότερου μοντέλου ο αποθηκευτικός χώρος είναι επαρκής για την εγκατάσταση αρκετών apps, όμως για προφανείς λόγους μόνο το μεγαλύτερο μοντέλο - που μπορεί να αξιοποιήσει π.χ. μεγάλους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους - μπορεί να λειτουργήσει και ως Plex Media Server για άλλες συσκευές του τοπικού οικιακού δικτύου.

Τα νέα μοντέλα nVidia Shield σε επίπεδο software και λειτουργιών καλύπτουν έναν αριθμό από αδυναμίες που χαρακτηρίζουν τα παρόντα μοντέλα: αποκωδικοποιούν υλικό Dolby Atmos και Dolby Vision, πραγματοποιούν πολλαπλασιασμό γραμμών βάσει προηγμένου αλγορίθμου "ΑΙ" (τα αποτελέσματα όμως είναι όντως καλύτερα), αξιοποιούν τα χειριστήρια των PS4/Xbox One για games, συνοδεύονται και από κατά πολύ καλύτερο τηλεχειριστήριο (που επιτέλους χρησιμοποιεί στάνταρ μπαταρίες τύπου AA). Δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι αν τα πιο πολλά από τα παραπάνω χρειάζονταν το... 25% παραπάνω ισχύος του Tegra X1+ σε σχέση με το "απλό" Χ1 για να υλοποιηθούν - κοινώς αν η nVidia το ήθελε, είναι πολύ πιθανό πως θα μπορούσε κάποια από αυτά να τα προσφέρει στους κατόχους των παρόντων Shield TV μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, δεν μπορούν να έχουν παράπονο μετά από την υποδειγματική υποστήριξη και βελτίωση που προσέφερε η nVidia στα σημερινά Shield TV με μεγάλες και σημαντικές αναβαθμίσεις λογισμικού επί σειρά ετών (και τα νέα μοντέλα στο Android TV 9.0 στηρίζονται άλλωστε). Απλώς... να: χωρίς νέα θύρα HDMI - μία π.χ. έκδοσης 2.1 θα ήταν από μόνη της λόγος αγοράς αυτήν την στιγμή - χωρίς ανώτερη έκδοση Wi-Fi, χωρίς θύρα USB-C κλπ. είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η μετάβαση των παρόντων χρηστών Shield TV στα νεότερα μοντέλα για τις λιγοστές μόνο προσθήκες που προαναφέραμε. Ναι, τα παρόντα μοντέλα έχουν διανύσει ήδη πολύ μεγάλη διαδρομή, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αντικατασταθούν... "σώνει και καλά" από διαδόχους που δεν είναι ευδιάκριτα, ολοφάνερα καλύτεροι σε όλα.

Το κόστος των νέων Shield TV μάλιστα ($149 και $199 για το μικρότερο και το μεγαλύτερο μοντέλο αντίστοιχα) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά υψηλό αν το αντιπαραβάλλει κανείς με αυτό π.χ. ενός Apple TV 4K: αυτό στα €199 προσφέρει σχεδόν όσα και τα Shield TV ως media player/streamer, αλλά και πρόσβαση σε υψηλότερης ποιότητας games ή apps, καθώς και στην πολύ καλή υπηρεσία Apple Arcade που ξεκίνησε πρόσφατα την λειτουργία της. Κοινώς γι' αυτό το κόστος η nVidia θα έπρεπε να προσφέρει κάτι παραπάνω ή, αντιστρόφως, για όσα προσφέρει με τα νέα Shield TV να έχει ζητήσει λιγότερα χρήματα. Οι Έλληνες καταναλωτές, δε, από την στιγμή που δεν υπάρχει στην χώρα μας επίσημη αντιπροσώπευση της nVidia, μοιραία θα πληρώσουν από την παράλληλη εισαγωγή των ανεξάρτητων καταστημάτων λιανικής ή e-shops, ακόμη υψηλότερα ποσά. Για ολίγους, εκλεκτούς, συγκεκριμένους και... αποφασισμένους μόνο ενδεδειγμένη αγορά - θεωρούμε - τα νέα Shield TV για την ώρα, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ