Nintendo Switch Lite, επιτέλους κι επίσημα

Οι Ιάπωνες προσφέρουν συσκευή αμιγώς φορητή ως παραλλαγή της υπάρχουσας - όλες οι λεπτομέρειες

Οπότε... η σχετική φημολογία αποδείχθηκε, όπως λίγο έως πολύ περιμέναμε, βάσιμη: το Nintendo Switch Lite αποκαλύφθηκε από την Nintendo και είναι αυτό ακριβώς που υποννοεί η ονομασία του, δηλαδή μία εκδοχή του υπάρχοντος συστήματος με κατά τι μειωμένες δυνατότητες, κατά τι διαφορετικό προσανατολισμό αλλά ευδιάκριτα χαμηλότερη τιμή πώλησης. Θα κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου αντί €199 (δεν έχει επιβεβαιωθεί αν η τιμή στα ελληνικά καταστήματα θα είναι υψηλότερη λόγω αυξημένου ΦΠΑ ή όχι) σε τρία χρώματα: κίτρινο, τιρκουάζ και γκρι.

Η Nintendo είναι σε θέση να προσφέρει το Switch Lite σε τιμή κατά €100 από την συνιστώμενη του υπάρχοντος Switch επειδή το πρώτο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για φορητή χρήση: δεν μπορεί να συνδεθεί σε τηλεόραση, τα χειριστήρια δεν αποσπώνται από το σώμα της συσκευής, ενώ δεν φέρει τους αισθητήρες υπερύθρων ακτίνων και μηχανισμό ανάδρασης (rumble). Η οθόνη του είναι ελάχιστα μικρότερη - 5.5 ίντσες από 6.2 - στην ίδια ανάλυση των 720 γραμμών. Είναι κάπως μικρότερο σε μέγεθος και αισθητά ελαφρύτερο, ενώ το αριστερό κατευθυντικό είναι σταυρόνημα και όχι τέσσερα πλήκτρα όπως στα γνωστά ως τώρα Joy-Con, προσφέροντας καλύτερο έλεγχο.

Όσον αφορά στις δυνατότητες επεξεργασίας του Switch Lite η Nintendo υπογραμμίζει πως είναι πανομοιότυπες του σημερινού μοντέλου (όπως τα υποσυστήματα του πρώτου θα πρέπει να στηρίζονται σε βελτιωμένη τεχνολογία κατασκευής καθώς προσφέρουν και περίπου 20%-25% μεγαλύτερη αυτονομία). Σχεδόν όλα τα παρόντα games είναι συμβατά με εξαίρεση όσα χρειάζονται τους αισθητήρες υπερύθρων - για να παιχθούν αυτά, πάντως, μπορούν πάντοτε ν' αξιοποιηθούν έξτρα Joy-Cons.

Με το Lite η Nintendo στοχεύει αφενός το ποσοστό του κοινού της που θα το αντιμετώπιζε ως μία μεγάλη αναβάθμιση από το 3DS (το οποίο έχει εν πολλοίς ολοκληρώσει την πορεία του στην αγορά), αφετέρου ένα ποσοστό των υπαρχόντων κατόχων Switch που θα ενδιαφέρονταν να έχουν ένα δεύτερο μόνο για χρήση εν κινήσει (και φυσικά όλους όσους δεν αγόρασαν ποτέ το αρχικό Switch αλλά ενδιαφέρονται να παίξουν κάποιους από τους ποιοτικούς του τίτλους). Τα €199 δεν είναι λίγα, δεν είναι ωστόσο και υπερβολικά πολλά, καθιστώντας το Lite ελκυστικό για όσους ούτως ή άλλως σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ένα Switch ως αμιγώς φορητό σύστημα.

Θα έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να διαπιστώσουμε και πρακτικά την υποδοχή που θα επιφυλάξει το καταναλωτικό κοινό στο Lite, καθώς υποτίθεται πως βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Switch ήταν πάντοτε ο υβριδικός του χαρακτήρας. Σε κάθε περίπτωση ο... μύλος της φημολογίας έχει ήδη αρχίσει να γυρίζει ξανά καθώς διαρροές στοιχείων ήθελαν και ένα τρίτο νέο μοντέλο Switch, ισχυρότερο (Switch Max;) να αναπτύσσεται από την Nintendo για εμπορική διάθεση. Κρίνουμε απίθανο, πάντως, ακόμη και βάσιμη να αποδειχθεί αυτή η φήμη, ένα Nintendo Switch Max να εμφανιστεί κι αυτό μέσα στο 2019, οπότε... καλωσορίζουμε το Lite και αναμένουμε!

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/07/2019]: Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού εμπορίου το Nintendo Switch Lite θα πωλείται και στην δική μας αγορά στις 20/09, αλλά με προτεινόμενη λιανική τιμή αυτή των €239.99. Αυτή ναι μεν είναι ακριβώς €100 χαμηλότερη από την τυπική του παρόντος Nintendo Switch στην Ελλάδα, αλλά δεν παύει να είναι και σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη των $199 που θα ισχύσει στις ΗΠΑ. Έχουμε να κάνουμε, για πολλοστή φορά, για υψηλότερο κόστος τόσο λόγω αυξημένου ΦΠΑ δικού μας, όσο και... διάθεσης του κατασκευαστή ή/και του διανομέα να "στρογγυλέψει προς τα πάνω" την τιμή πώλησης ενός προϊόντος. Στα €199 το Switch Lite θα ήταν όντως ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά με κόστος τόσο κοντά σε αυτό "κανονικών" οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας (ειδικά σε τιμές Black Friday) θα πρέπει να ενδιαφέρεται κανείς συγκεκριμένα για τον φορητό του χαρακτήρα ή/και συγκεκριμένα games της Nintendo για να προτιμήσει το νεότερό της σύστημα έναντι του ανταγωνισμού.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ