News Snacks 30-03-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Το φοβόμασταν, είναι η αλήθεια, από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι το PlayStation3 "Slim" δεν υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα, είναι όμως και επίσημο πια: η υποστήριξη εγκατάστασης λειτουργικού Linux και στα παλαιότερα PS3, που μέχρι σήμερα παρέμενε εφικτή, θα πάψει να υπάρχει σε μερικές ημέρες. Με την αναβάθμιση firmware 3.21 του PS3, που η Sony θα διαθέσει την 1η Απριλίου, η επιλογή "Ιnstall Other OS" θα εξαφανιστεί από το μενού επιλογών, μόνιμα και αμετάκλητα. Είναι αλήθεια ότι η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή δυνατότητα του PlayStation3 και δύσκολη στην υλοποίηση είχε αποδειχθεί, και πρακτικά δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα (αφού το Linux είχε μόλις 256 ΜΒ στη διάθεση του για να λειτουργήσει). Σήμερα αγοράζει κανείς Media Center βασισμένα σε Atom και nVidia Ion, ή φθηνά netbooks, που είναι σαφώς καταλληλότερα για το ρόλο μικρού Linux υπολογιστή, στα ίδια χρήματα με το PS3. Και πάλι, όμως, λυπόμαστε για την απώλεια της συγκεκριμένης, προχωρημένης για τα δεδομένα του 2006, δυνατότητας. Oh, well.

Μιλώντας πάντως για Linux και γενικότερα για PC, έληξε το embargo για τις παρουσιάσεις των νέων καρτών γραφικών της nVidia, τις GeForce 480 και 470 που αξιοποιούν το νέο chipset Fermi της εταιρείας, και... χμμμ... κανείς δεν δηλώνει ενθουσιασμένος. Ναι, η 480 είναι ταχύτερη από την αντίπαλό της AMD Radeon 5870 και η 470 ταχύτερη από τη δική της αντίπαλο, την Radeon 5850, όμως η διαφορά είναι μόλις 10%-12% στην πρώτη και μικρότερη από 5% στη δεύτερη περίπτωση. Η υπεροχή της nVidia, με άλλα λόγια, είναι μικρή σε σχέση και με τη χρονική καθυστέρηση με την οποία εμφανίζεται στην αγορά, και με τους λόγους τιμής/απόδοσης των δύο νέων προϊόντων. Δύο... σωστά overcloked μοντέλα να εμφανίσει τον επόμενο μήνα η AMD, βασισμένα στις υπάρχουσες 5870 και 5850, σχεδόν καλύφθηκε η διαφορά. Κι αν προσθέσει κανείς την αυξημένη κατανάλωση των καρτών της nVidia σε ρεύμα (υπό φόρτο και σε αδράνεια) και τον σχετικό θόρυβο, δεν μπορεί παρά να δηλώνει απογοητευμένος. Μέχρι να περάσει στο επόμενο επίπεδο λιθογραφίας το chipset Fermi, βέβαια - όμως είναι φανερό ότι το "αβαντάζ κίνησης" παραμένει στις Radeon. Για να δούμε!

Ένα άλλο "αβαντάζ κίνησης", ωστόσο, που δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε καθόλου, είναι αυτό που είχε το The Lord of the Rings της New Line Cinema. H πασίγνωστη κινηματογραφική τριλογία εμφανίστηκε στα (αμερικανικά) καταστήματα σε Blu-ray εδώ και λίγες μέρες, έχει όμως λάβει σχεδόν από παντού μέτριες κριτικές όσον αφορά στην ποιότητα της εικόνας υψηλής ευκρίνειας που προσφέρει. Ειδικά το πρώτο, το The Fellowship of the Ring, έχει να επιδείξει - σύμφωνα με τα σχετικά reviews - ασαφή και υπερβολικά επεξεργασμένη εικόνα, αλλού κόκκο και αλλού θολούρα, ενώ δεν λείπουν και οι χρωματικές ανακρίβειες σε σημεία. Τα άλλα δύο φιλμ είναι καλύτερα, όμως κανένα εκ των τριών δεν αγγίζει το πάρα πολύ υψηλό επίπεδο που έχουν πια θέσει οι καλύτερες παραγωγές σε Blu-ray. O ήχος, από την άλλη, είναι εξαιρετικός, όμως... κακά τα ψέματα: την περισσότερη σημασία ο πολύς κόσμος τη δίνει στην εικόνα. Αληθινά κρίμα, γιατί και πολύ σημαντική κυκλοφορία είναι από μόνη της ο "Άρχοντας", και η ποιότητα της εικόνας (αν δεν έχουμε καμία απίθανα μεγάλη έκπληξη) δεν είναι πιθανό να είναι καλύτερη στις εκδόσεις Extended που θα κυκλοφορήσουν μελλοντικά. Oh, well No 2.

Πολύ καλύτερη, ωστόσο, και σίγουρα ευκολότερη και πιο οικονομική, θα αποδειχθεί σύντομα η διαχείριση των δεδομένων που βρίσκονται στους σκληρούς δίσκους των Xbox 360. H Microsoft σκοπεύει να προσφέρει - μέσα από αναβάθμιση firmware που έρχεται στις 6 Απριλίου - τη δυνατότητα στους κατόχους του συστήματος της την επιλογή να αποθηκεύουν δεδομένα και σε εξωτερικά μέσα συνδεσμολογίας USB, είτε μιλάμε για sticks μνήμης είτε για σκληρούς δίσκους. Η αμερικανική εταιρεία έχει δυστυχώς θέσει τεχνητούς περιορισμούς στον όγκο των δεδομένων που μπορεί να αποθηκευτεί (16 GB σε κάθε μέσο με ανώτερο συνολικά ποσό αυτό των 32 GB), και πάλι όμως είναι σίγουρα προτιμότερο από το πρέπει να αγοράσει κανείς δεύτερο σκληρό δίσκο στις πολύ υψηλές τιμές που πωλούνται αυτή τη στιγμή. Ο δίσκος των 120 GΒ είχε κόστος αδικαιολόγητα μεγάλο, γι' αυτό πιθανότατα και η Microsoft σταματά την διάθεσή του σταδιακά και τον αντικαθιστά με δίσκο των 250 GB σε (περίπου) την ίδια τιμή. Εν αναμονή για τις εντυπώσεις μας στις... 7 του μήνα, λοιπόν!

Και μιλώντας για τις 7 Απριλίου, όποιος πρόλαβε να προπαραγγείλει iPad, θα έχει εκείνη τη μέρα. Όποιος όχι... όχι! Η Apple φέρεται να έχει προπωλήσει όλη την αρχική παρτίδα των πολυσυζητημένων της συσκευών, με αποτέλεσμα την 3η Απριλίου που κυκλοφορεί επίσημα στο εμπόριο να πάρουν iPad μόνο όσοι το είχαν "κλείσει" τις περασμένες ημέρες, είτε από το Web site της αμερικανικής εταιρείας είτε από κάποιο Apple Store. Πόσα ακριβώς ήταν τα iPad που προπωλήθηκαν δεν γνωρίζουμε (μία ασφαλής εκτίμηση τα τοποθετεί στις 150.000-200.000), και πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν πως πάντοτε αναφερόμαστε στο μοντέλο με σύνδεση Wi-Fi μόνο και όχι 3G, το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι θα πάρουν τα δικά τους στις 12 Απριλίου θα... κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα (μέρες που είναι!) διαβάζοντας τις εντυπώσεις των άλλων. Το άλλο σίγουρο, φυσικά, είναι ότι χρυσές δουλειές θα κάνουν μερικοί-μερικοί στο E-Bay πάλι, αλλά τι; Να χαλάγαμε την παράδοση; Αλοίμονο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ