Μα είναι το κυρτό, σωστό;

Κατά τη γνώμη μας, όχι: οι λόγοι που καθιστούν τις κυρτές οθόνες ανεδαφικές

Υπάρχει μία εκνευριστικά συχνή σύγκρουση, θεωρούμε, στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών: αυτή ανάμεσα στο τί προσφέρει ένα τεχνολογικό προϊόν στην πραγματικότητα και στο τί... θα ήθελαν τα τμήματα marketing των κατασκευαστών να φαίνεται πως προσφέρει, στα μάτια του κοινού. Αν όχι σύγκρουση, τότε σίγουρα ασυμβατότητα ανάμεσα στα δύο, σε βαθμό τέτοιο που - οριακά - να τίθεται θέμα ακόμη και έντεχνης παραπλάνησης του κοινού αυτού. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα: η κυκλοφορία από τις LG και Samsung των πρώτων δύο "κυρτών" τηλεοράσεων. Οι οποίες, αν θέλει να είναι κανείς ακριβής και ουσιαστικά ειλικρινής, απλώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης στο μέγεθος που διατίθενται ή και στα μεγαλύτερα που σίγουρα έρχονται το 2014.

Εξηγούμε: οι LG και Samsung προωθούν αυτόν τον καιρό τις πρώτες "κυρτές" τηλεοράσεις, τεχνολογίας OLED. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προβολής είναι ένα άλλο, ξεχωριστό θέμα, στο οποίο όχι μόνο ένσταση δεν έχουμε, αλλά ανυπομονούμε να δούμε ει δυνατόν όλους τους κατασκευαστές να προσφέρουν μέσα στο επόμενο 18μηνο τις προτάσεις τους και οι OLED να βρουν το δρόμο τους στο ευρύ κοινό το συντομότερο δυνατό. Το θέμα του κυρτού σχήματος της οθόνης, ωστόσο, χρειάζεται επεξήγηση - αν μη τί άλλο για να καταστεί προφανές το πόσο μακριά από την αλήθεια βρίσκονται οι ισχυρισμοί των κατασκευαστών για τη σκοπιμότητα της καμπύλης στις τηλεοράσεις αυτές και τον ρόλο που έχει στη θέαση της εικόνας τους.

Αυτό που τα στελέχη τόσο της LG όσο και της Samsung υποστηρίζουν σε παρουσιάσεις των δύο τηλεοράσεών τους - μόνο ένα μοντέλο, των 55 ιντσών και στις δύο περιπτώσεις - είναι πως η καμπύλη που σχηματίζει η οθόνη τους προσφέρει πλεονεκτήματα στον θεατή. Οι περισσότερο υπερβολικοί (και γραφικοί) εξ αυτών υποστηρίζουν πως οι εν λόγω τηλεοράσεις προσφέρουν "κινηματογραφική εμπειρία που θυμίζει εκείνη που εισπράττει το κοινό στα σινεμά IMAX", επειδή η οθόνη τους... "αγκαλιάζει το οπτικό πεδίο του θεατή" λόγω σχήματος (!). Το επιχείρημα αυτό δεν γίνεται πιστευτό ακόμη κι από ανθρώπους μη "μυημένους" τεχνολογικά, καθώς στα σινεμά ΙΜΑΧ - και σε πάρα πολλά... μη IMAX, χωρίς κυρτή οθόνη - η διαγώνιος της εικόνας για να "αγκαλιάσει το οπτικό πεδίο του θεατή" δεν είναι 55, αλλά... 1000 ή 1200 ίντσες. Μόνο στο... μισό βήμα από την οθόνη μιας τηλεόρασης 55 ιντσών, αυτή θα καλύψει το οπτικό του πεδίο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ούτε γι' αστείο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ