Μα είναι το κυρτό, σωστό;

Κατά τη γνώμη μας, όχι: οι λόγοι που καθιστούν τις κυρτές οθόνες ανεδαφικές

Τα στελέχη των δύο εταιρειών που χαρακτηρίζονται από περισσότερη σοβαρότητα, υποστηρίζουν πως η καμπυλότητα των τηλεοράσεων αυτών τις καθιστά περισσότερο ξεκούραστες στη θέαση επειδή σχηματικά "ακολουθούν" την καμπυλότητα του ανθρώπινου ματιού και έτσι χωρίζει την εικόνα ίση απόσταση σε κάθε τμήμα της από αυτό. Δυστυχώς, ούτε αυτό πρακτικά ισχύει: σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει ειδικοί στις τεχνολογίες προβολής εδώ και πολλούς μήνες, το τόξο που σχηματίζουν οι τηλεοράσεις αυτές θα έπρεπε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο (κατά 35% τουλάχιστον) για να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η καμπύλη, δηλαδή, θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλη και το "βάθος" της τηλεόρασης (η διαφορά ανάμεσα στην κορυφή του τόξου και τα άκρα) αντίστοιχα μεγαλύτερο - διαφορετικά ο θεατής θα έπρεπε να κάτσει τόσο μακριά από την τηλεόραση για να "συμπέσουν τα τόξα", που δεν θα είχαν κανένα νόημα ούτε οι 55 ίντσες ούτε η ανάλυση 1080p των συγκεκριμένων μοντέλων.

Ένα τελευταίο επιχείρημα που προβάλλουν τα στελέχη των LG και Samsung υπέρ των "κυρτών" τηλεοράσεων αφορά στον μεγαλύτερο αριθμό "sweet spots", θέσεων θέασης απέναντι στην τηλεόραση όπου δεν υπάρχουν παραμορφώσεις οποιοδήποτε είδους (όπως συμβαίνει π.χ. σε πολλές τηλεοράσεις LCD όταν κάθεται κανείς στα πλάγια). Και αυτό, ωστόσο, είναι πρακτικά ανεδαφικό: οι "βέλτιστες θέσεις" (sweet spots) στη θέαση μιας καμπύλης οθόνης είναι πρακτικά... δύο ή τρεις, στο απόλυτο κέντρο απέναντι σε μία "κυρτή" τηλεόραση - και πάντοτε με προαπαιτούμενο το να κάθονται οι άνθρωποι αυτοί στην απόλυτα σωστή απόσταση από την οθόνη. Απόσταση που, όπως προαναφέραμε, σε τόσες λίγες ίντσες όσες οι 55, απλώς δεν είναι πρακτική.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως, αν μη τί άλλο, στις συγκεκριμένες τηλεοράσεις είναι όντως περισσότερα τα "sweet spots"... γιατί λόγω OLED είναι πολύ ευρύτερες οι γωνίες θέασης ούτως ή άλλως. Με άλλα λόγια, αυτό μπορεί να αποδοθεί ευκολότερα στην εξαιρετική αντίθεση και ομοιομορφία των οθονών αυτών, παρά σε κάτι άλλο. Και μη "κυρτές" να ήταν οι οθόνες, μεγαλύτερο "ωφέλιμο τόξο θέασης" θα είχαμε σε κάθε περίπτωση αναλογικά με τις τηλεοράσεις OLED, πάντα σε σχέση με τις LED/LCD ή και τις plasma.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ