Epson EF-100

Όπου τοίχος και ρεύμα, προβολή και διασκέδαση για όλους!

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €999,00

Εταιρία: Epson
Διανομή: Epson Hellas

Οι φανατικοί φίλοι του home cinema έχουν μία σειρά... προαπαιτούμενων στο μυαλό τους όσον αφορά στο τί θα πρέπει να πληροί η οικιακή απεικόνιση με προβολέα: το λιγότερο με τόσες γραμμές ανάλυσης, σε τόσες ίντσες διαγωνίου, με τόση φωτεινότητα, σε τόσα καρέ, με τέτοιου είδους (μη) εξομάλυνση κίνησης κλπ. κλπ. κλπ. - και, για αμιγώς κινηματογραφική προβολή απαιτήσεων, έχουν από ορισμένες απόψεις δίκιο. Όμως οι ίδιοι άνθρωποι ενίοτε ξεχνούν πως η απεικόνιση με προβολέα δεν είναι... αποκλειστικό προνόμιο της απεικόνισης ταινιών, δεν ανήκει μόνο σε χώρους προσεκτικής συσκότισης, δεν έχει απαραίτητα συγκεκριμένες ώρες: είναι μία επιλογή που έχει οποιοσδήποτε θέλει να χαρεί οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο σε μεγάλη εικόνα. Και η Epson με τον νέο της προβολέα, τον EF-100, "έριξε και το τελευταίο εμπόδιο": μεγάλη εικόνα σε οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο, από πολλές διαφορετικές πηγές και... οπουδήποτε!

Πράγματι: από τα πρώτα κιόλας λεπτά επαφής με τον EF-100 γίνεται κατανοητό πως οι Ιάπωνες δεν... αστειεύονται όταν αναφέρονται σε αυτόν ως "φορητό προβολέα". Προβολείς με μικρό βάρος και "μεταφέρσιμους" έχουμε συναντήσει κι άλλοτε, μα ποτέ τεχνολογίας laser τόσο μικρούς σε μέγεθος (χωρά άνετα σε ένα τυπικό σακίδιο). Τα περίπου 2.5 κιλά βάρους δεν είναι φυσικά απαγορευτικά για οποιονδήποτε (υπάρχουν laptop... δύο φορές βαρύτερα) και όντας τόσο συμπαγής, ο EF-100 μπορεί να τοποθετηθεί άνετα ακόμη και πάνω σε άλλες συσκευές (π.χ. PS4/Xbox One). O σχεδιασμός του είναι καλαίσθητος - με ωραίες "πινελιές" στο design του, οι οποίες δεν επηρεάζουν την λειτουργικότητά του - και η ποιότητα κατασκευής του είναι προσεγμένη. Αν και απλώς σκληρό πλαστικό (που μιμείται την υφή... δέρματος), το περίβλημά του δείχνει ανθεκτικό και δεν θ' αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα ακόμη και με συχνή μεταφορά. Διατίθεται σε μαύρο (περισσότερο... τεχνολογικό) και λευκό (περισσότερο... lifestyle) χρώμα, στον ίδιο πάντοτε σχεδιασμό.


Σε αυτόν τον σχεδιασμό έχει, ολοφάνερα, ληφθεί στα υπ' όψιν το γεγονός ότι τον EF-100 είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που δεν έχουν πολλές τεχνικές γνώσεις: τα ρυθμιστικά και οι θύρες σύνδεσης έχουν περιοριστεί στο minimum. Στην πάνω πλευρά της συσκευής βρίσκεται μόνο το ρυθμιστικό της εστίασης (για το επιθυμητό μέγεθος της εικόνας προβολής από την εκάστοτε απόσταση), ρυθμιστικά για την σωστή απόδοση του ορθογώνιου της εικόνας (keystone) και για την ρύθμιση της έντασης ήχου. Ναι, ο EF-100 ενσωματώνει και ηχείο, το οποίο είναι μεν ΟΚ για την απόδοση π.χ. περιγραφής αγώνων ή τυπικού τηλεοπτικού περιεχομένου, αλλά - φυσιολογικά - όχι και ό,τι καλύτερο για ταινίες και games. Περισσότερα γι' αυτό σε λίγο.

Με το πίσω μέρος του EF-100 να φέρει μόνο μία θύρα HDMI και μία microUSB (και τις δύο σε μορφή καλωδίου), η λογική λειτουργίας του προβολέα της Epson είναι... ολοφάνερη: συνδέεις στην HDMI την πηγή περιεχομένου της προτίμησής σου, τής δίνεις ενέργεια αν γίνεται με την USB (το καλώδιο μπορεί να αλλαχθεί σε κλασικό USB ή USB-C από microUSB) και... αυτό ήταν. Ο EF-100 είναι έτοιμος να προβάλλει υλικό από αυτήν την πηγή! Ποιά μπορεί να είναι αυτή; Ένα DVD/Blu-ray player, ένα laptop, ένα PS4, Xbox One ή Switch, ένα Chromecast (μέσω του οποίου μπορεί να διοχετεύσει κανείς υλικό από smartphones και tablets), ακόμη και κάποιο από τα λιλιπούτεια PC της Intel, τα Compute Sticks. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές - ουσιαστικά ο,τιδήποτε έχει έξοδο HDMI μπορεί να συνδεθεί απευθείας - και αυτή η ευελιξία είναι που εξασφαλίζει πως ο EF-100 μπορεί ν' αξιοποιηθεί σε πλειάδα σεναρίων χρήσης.


Όσον αφορά στον ήχο, έτσι ώστε να... τεθεί στο σωστό πλαίσιο το ζήτημα: δεν είναι, στην πραγματικότητα, δουλειά ενός προβολέα να αποδίδει ήχο και το ενσωματωμένο ηχείο του EF-100 είναι αναμφίβολα "λύση ανάγκης". Όμως ο κάτοχός του, αν δεν καλύπτεται από αυτό για τις ταινίες ή τα games του (λογικό) έχει δύο επιλογές: μπορεί να αξιοποιήσει την υποστήριξη ήχου Bluetooth που παρέχει ο προβολέας της Epson ή την θύρα για "καρφάκι" 3.5 χιλιοστών, την έξοδο ακουστικών δηλαδή, για να συνδέσει ενσύρματα ηχεία (τα οποία φυσικά θα πρέπει να έχουν δική τους τροφοδοσία).

Η δεύτερη επιλογή είναι προτιμότερη γιατί με τα ηχεία Bluetooth υπάρχει (ανάλογα με την συσκευή) η πιθανότητα μη σωστού συγχρονισμού εικόνας-ήχου, ενώ με τα ενσύρματα όχι. Στην δοκιμή μας ένα ασύρματο ηχείο συνεργάστηκε ικανοποιητικά, ένα άλλο όχι. Ένα ζεύγος ηχείων όμως ενσύρματα απέδωσε όχι μόνο αξιόπιστα, αλλά και άψογα στερεοφωνικά - αξίζει λοιπόν να το έχει κανείς στα υπ' όψιν αν γι' αυτόν ο αληθινά σωστός ήχος έχει πάντοτε σημασία.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ