Epson EF-100

Όπου τοίχος και ρεύμα, προβολή και διασκέδαση για όλους!

Φυσικά οποιοσδήποτε αγοράσει έναν Epson EF-100 θα το κάνει για την προβαλλόμενη εικόνα και όχι για τον... ήχο του, οπότε - εστιάζοντας σε αυτήν - ποιά είναι η εντύπωση που αποκομίσαμε; Η απάντηση είναι: απρόσμενα καλή και, στα πιο πολλά σενάρια χρήσης για τα οποία ο EF-100 προορίζεται, απολύτως ικανοποιητική. Οφείλει βέβαια να γνωρίζει κανείς εξ αρχής με ποιόν... "αστερίσκο" ισχύουν τα παραπάνω: δεν μπορεί να αγνοηθεί εν έτει 2020 το γεγονός ότι η ανάλυση που αποδίδει ο προβολέας της Epson ανέρχεται στα 1280x800 pixel (HD Ready κι όχι FullHD). Αυτό τον καθιστά προτιμότερο - μιλώντας για αποστάσεις θέασης από π.χ. 2.5 ή 3 μέτρα και πάνω - για απεικόνιση έως 100-110 ίντσες το πολύ και όχι τις 150 θεωρητικές maximum της Epson. Προσεγγίζοντας τις 120 ίντσες αρχίζει, πολύ απλά, να φαίνεται καθαρά το "πλέγμα" της ανάλυσης και τα pixel να ξεχωρίζουν, αλλοιώνοντας έτσι το οπτικό αποτέλεσμα.

Όπως θα βεβαιώσει, όμως, οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει ταινίες, σειρές, games ή κάθε τί άλλο σε εικόνα των 100 ιντσών, από τυπική απόσταση θέασης η διαγώνιος αυτή είναι άκρως... "χορταστική" και σίγουρα υπεραρκετή για τους πιο πολλούς από μας. Άκρως σημαντικό, δε, είναι και το χαρακτηριστικό που ουσιαστικά λειτουργεί ως λόγος απόκτησης τον συγκεκριμένο προβολέα: όντας τεχνολογίας laser ο EF-100 μπορεί να αποδώσει πάρα, μα πάρα πολύ φωτεινή εικόνα (έως και 2000 lumens στο maximum των ρυθμίσεών του!). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αυτές οι 100 ίντσες προσφέρουν εικόνα που έχει να επιδείξει ζωηρά, πειστικά χρώματα αλλά και αξιοθαύμαστο επίπεδο διακριτής, ορατής λεπτομέρειας ακόμη και όταν οι συνθήκες προβολής είναι αντίξοες.

Πράγματι: δοκιμάσαμε τον EF-100 όχι μόνο σε χώρο με ελεγχόμενο φωτισμό ή πλήρη συσκότιση, όχι μόνο με ειδικό πανί προβολής αλλά και σε κοινό λευκό τοίχο (και στο ταβάνι), όχι μόνο εντός σπιτιού αλλά και εκτός σπιτιού (σε δαφορετικές οικίες με τελείως διαφορετικά μεταξύ τους περιβάλλοντα... ακόμη και σε μια ταράτσα) και αυτό που διαπιστώσαμε ήταν το εξής: το διαφημιστικό spot της Epson για τον EF-100 παραδόξως... δεν υπερβάλλει! Η συσκευή της ιαπωνικής εταιρείας όντως αποδίδει αξιοπρεπέστατα "μέρα-μεσημέρι" σε εσωτερικούς χώρους και "κανονικά κανονικότατα" το βράδυ σε εξωτερικούς. Για την ακρίβεια όσο περισσότερο... αντίξοες είναι οι συνθήκες προβολής, όσο περισσότερο φως υπάρχει δηλαδή μέσα σε έναν χώρο (όπου ακριβότεροι προβολείς δεν μπορούν να προσφέρουν ευκρινή εικόνα), τόσο ο EF-100 εκπλήσσει με τα αποτελέσματά του.

Βέβαια απόλυτο μαύρο δεν είναι, εκ των πραγμάτων, εφικτό να λάβει κανείς από τον EF-100 στο πλαίσιο στο οποίο συζητάμε, οπότε η αντίθεση της εικόνας συχνά κινείται σε επίπεδο όχι... παραδοσιακά κινηματογραφικό. Αυτό, ωστόσο, ελάχιστη σημασία έχει όταν ο προβολέας της Epson έχει διαφορετικά σενάρια χρήσης ως κύρια δικά του. Προβολή του ματς στο δωμάτιο του κολλητού με πίτσες και μπύρες; Τσεκ. Προβολή φωτογραφιών και video από το καλοκαίρι με την παρέα στο σαλόνι; Τσεκ. Προβολή πρόχειρη μιας παρουσίασης στο σπίτι με το laptop πριν την κανονική στο γραφείο του πελάτη; Τσεκ. Προβολή ταινιών στην ταράτσα τα καλοκαίρια; Τσεκ. Προβολή games στο... ταβάνι για παιχνίδι "ξάπλα"; Τσεκ! Ακόμη και π.χ. με την προβαλλόμενη εικόνα ως εικαστικό στοιχείο σε σχολικές παραστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο EF-100 γιατί, πολύ απλά, το μέγεθος και η φωτεινότητά του επιτρέπουν... όλων των ειδών τις χρήσεις!

Η ευελιξία στην χρήση διαφόρων πηγών περιεχομένου, το μικρό βάρος και το άπλετο φως του EF-100 συνδυαστικά έχουν ένα τίμημα, βέβαια, έστω και λογικού επιπέδου: ο EF-100 ζητά €999 για να αποκτηθεί - προτεινόμενη τιμή λιανικής, στο εμπόριο βρίσκεται με λιγότερα - ένα κόστος που για προβολέα δεν είναι μεγάλο, πόσο μάλλον για τεχνολογίας laser, μα δεν παύει να μην αντιστοιχεί και σε... αυθρόρμητη αγορά ακριβώς. Θεωρούμε, ωστόσο, πως ο EF-100 αξίζει κάθε ευρώ του: χρησιμοποιώντας τον αποκτά κανείς, κυριολεκτικά από την μία μέρα στην άλλη, την αίσθηση πως δεν χρειάζεται πια να ψάχνει για τηλεοράσεις ώστε να προβάλλει το αγαπημένο του περιεχόμενο και να το απολαύσει μόνος ή με παρέα σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, σχεδόν οποιαδήποτε ώρα επιθυμεί.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ρεύμα (για τους προχωρημένους ούτε καν από πρίζα απαραίτητα!) και... ένας τοίχος: τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει με τρόπο άκρως ικανοποιητικό ο Epson EF-100. Είναι να μην αρχίζεις να φαντάζεσαι, ξαφνικά, τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να πάρεις μαζί σου τις σειρές, τις ταινίες, τα games και το δικό σου υλικό για να τα προβάλλεις οπουδήποτε με την πρώτη ευκαιρία; Ακριβώς!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ