Windows 8: το οικοσύστημα

Ένα καλό ξεκίνημα, περιθώρια βελτίωσης αρκετά

Οδεύοντας προς το τέλος του 2012, πλέον, τόσο η Microsoft όσο και όλοι εμείς, οι καταναλωτές και χρήστες, γνωρίζουμε πως δεν αρκεί να είναι σταθερό, γρήγορο και εύχρηστο ένα λειτουργικό σύστημα. Δεν αρκεί από... μόνο του, δηλαδή. Μία αντιπρόταση στα iOS, OS-X και Android πρέπει να προσφέρει κι άλλα πράγματα: ένα Δικτυακό κατάστημα για απόκτηση νέων εφαρμογών, Δικτυακές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή του χρήστη, ακόμη και εξ ορισμού εγκατεστημένες εφαρμογές που αναλαμβάνουν μια σειρά από κοινές "αποστολές" στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης. Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital Windows 8 Week, λοιπόν, ερώτηση: πώς τα πάει λοιπόν η καινούργια πρόταση της Microsoft σε αυτούς τους τομείς που συλλεκτικά ονομάζουμε "οικοσύστημα" γύρω από το βασικό λειτουργικό;

Με λίγες λέξεις: τα Windows 8 είναι πολύ καλά σε κάποιους από τους παραπάνω τομείς, όχι τόσο καλά όσο θα θέλαμε σε άλλους. Τα ευχάριστα νέα είναι πως στους δεύτερους οι σχετικές διορθώσεις και προσθήκες μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη εμπλοκή του χρήστη, με σταδιακές ανανεώσεις κι αναβαθμίσεις μέσα από τον γνώριμο μηχανισμό των Windows Update. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς τα Windows 8 θα συγκριθούν με πολύ ωριμότερα ανταγωνιστικά προϊόντα και, αναπόφευκτα, θα δείξουν μειονεκτικά - κάτι που η Microsoft θα έπρεπε, όσο περνάει από το χέρι της, να είχε προσπαθήσει να αποφύγει με οποιοδήποτε κόστος.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: το Windows Store, η αντίστοιχη δηλαδή υπηρεσία των Apple App Store και Google Play, είναι για την ώρα πολλά υποσχόμενη μα ατελής. Οι περίπου 8.500 διαφορετικές εφαρμογές που θα βρει εκεί ο καταναλωτής από την πρώτη μέρα διάθεσης των Windows 8 δεν είναι λίγες - κι ανάμεσά τους υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από ποιοτικές και δωρεάν, όπως ελπίζαμε. Όμως υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις - όπως τα apps για Facebook και Twitter που δεν υποκαθίστανται επαρκώς από την εφαρμογή People της Microsoft - καθώς και περιορισμένη γκάμα σε games κι εφαρμογές καθαρά χρηστικής αξίας. To κυριότερο, ωστόσο: ελάχιστες είναι οι εφαρμογές που αληθινά ν' αναδεικνύουν το νέο γραφικό περιβάλλον χειρισμού των Windows 8. Να έχει στη διάθεσή του καινούργιο λειτουργικό σύστημα έναν τόσο όμορφο, γρήγορο και μοντέρνο τρόπο παρουσίασης της πληροφορίας και να μην τον εκμεταλλεύεται εντυπωσιακά - ώστε να προσφέρει στον χρήστη κάτι που απλώς δεν μπορούσε να έχει άλλοτε - είναι, πολύ απλά, κρίμα.

Ναι, πιθανώς... ζητάμε πολλά από μία λειτουργία/υπηρεσία που μόλις ξεκινά - όμως ο τομέας υπεροχής της Microsoft ήταν πάντοτε αυτός του software και ως εκ τούτου μπορούμε να έχουμε από τη συγκεκριμένη εταιρεία την απαίτηση να κάνει το δικό της Δικτυακό "κατάστημα" εφαρμογών την καλύτερη δυνατή πρεμιέρα όσον αφορά στο εύρος, το βάθος και τη γενική ποιότητα των όσων προσφέρονται. Δεν έχουμε, πάντως, παράπονο από την ευχρηστία του, καθώς και από τις βασικές δυνατότητες - κατηγοριοποίηση, αξιολόγηση, σχολιασμός, αναβάθμιση εφαρμογών "με ένα κλικ" κλπ. - που περιμέναμε να είναι παρούσες. Είμαστε βέβαιοι πως η εικόνα του Windows Store όσον αφορά στο περιεχόμενο θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα, αν κρίνουμε από τον επιταχυνόμενο ρυθμό με τον οποίο προστίθενται καθημερινά πλέον νέες εφαρμογές. Όμως αν προσφερόταν με αρτιότερο τρόπο από την πρώτη μέρα, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο μετάβασης στα Windows 8 για τους κατόχους PC, αντί για ένα ενδιαφέρον bonus.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ