Windows 8: το οικοσύστημα

Ένα καλό ξεκίνημα, περιθώρια βελτίωσης αρκετά

Όσον αφορά στις Δικτυακές υπηρεσίες, η εικόνα είναι καλύτερη αλλά κι εκεί μπορεί να διακρίνει κανείς περιθώρια βελτίωσης. Την... τάση να συνδέει η Microsoft τα Windows 8 πρώτα απ' όλα με τις δικές της υπηρεσίες, την περιμέναμε - είναι πάντως προσεκτικά υλοποιημένη η σύνδεση. Το SkyDrive, η υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων "κάπου στο Internet" (Cloud) είναι παρούσα και, σε συνεργασία με ένα ενεργό Microsoft Account του χρήστη μπορεί να αποτελέσει πολύ χρήσιμη "επέκταση" του εκάστοτε PC για διάθεση αρχείων εύκολα και γρήγορα ανάμεσα σε Η/Υ, tablet και κινητά τηλέφωνα. Με το ίδιο Account ο χρήστης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε mail, σε βιντεοκλήσεις μέσω Skype, σε chat μέσω Messenger κλπ. Σε όλα, ωστόσο, απαιτείται η χρήση του ίδιου ενεργού Account. Αν ο χρήστης θέλει να αξιοποιεί σε κάθε Δικτυακή υπηρεσία διαφορετικό προφίλ, πρέπει να καταφύγει στις μεμονωμένες εφαρμογές της "παραδοσιακής" επιφάνειας εργασίας.

Οι προεγκατεστημένες Δικτυακές εφαρμογές των Windows 8 είναι, επίσης, αποδεκτού αλλά όχι εξαιρετικού επιπέδου. Αυτή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας χρειάζεται σαφώς εμπλουτισμό σε λειτουργίες. Η εφαρμογή People, που συνενώνει ροή πληροφοριών από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, σε άλλους χρήστες θα αρέσει, σε άλλους όχι - ανάλογα με το πλήθος των επαφών, η διαχείρισή τους μπορεί ν' αποδειχθεί χρονοβόρα. Γρήγορη κι αποτελεσματική είναι η εφαρμογή αναζήτησης πληροφοριών που στηρίζεται στην υπηρεσία Bing, πολύ καλή και η εφαρμογή Maps. Πολλές εφαρμογές, επίσης, συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους (ειδικά μέσω της λειτουργίας Snap που τοποθετεί την μία στα πλαϊνά) σε μεγαλύτερες οθόνες. Οι πιο πολλές δίνουν ωστόσο την εντύπωση "έκδοσης 1.0" και είμαστε βέβαιοι πως η Microsoft θα τις αναβαθμίσει γενναία τους ερχόμενους μήνες. Είναι, άλλωστε, ξεχωριστά apps πλέον, τα οποία μπορούν να βελτιώνονται ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων πραγμάτων.

Η εφαρμογή που οι πιο πολλοί νέοι χρήστες των Windows 8 θα χρησιμοποιήσουν εξ ορισμού, είναι ο καινούργιος, δέκατος Internet Explorer. Αυτός ήταν, ομολογούμε, η πιο μεγάλη ευχάριστη έκπληξη στην επαφή μας με το νέο λειτουργικό. Είναι πάρα πολύ γρήγορος, ακόμη κι όταν προβάλλει "βαριά", περίπλοκα στο σχεδιασμό Web sites. Είναι σταθερός και σαφέστατα περισσότερο αξιόπιστος (αν π.χ. για τον οποιοδήποτε λόγο "παραδώσει πνεύμα" ένα ενεργό Web site δεν θα "συμπαρασύρει" τα υπόλοιπα). Είναι επίσης, κατά τη Microsoft, περισσότερο ασφαλής και συμβατός σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό με τα πλέον εξελιγμένα πρότυπα της γλώσσας HTML (αν και τα Web sites που επισκεπτόμαστε στο 99% των περιπτώσεων δεν είχαν πρόβλημα ούτε στον ΙΕ9). Δίνει, γενικότερα, την εντύπωση μοντέρνου Web browser, που σε καθημερινή χρήση είναι πλέον αξιόμαχος απέναντι στους δημοφιλείς Chrome και Firefox.

Από όλα τα παραπάνω εύκολα καταλήγει κανείς στο εξής συμπέρασμα: το "οικοσύστημα" εφαρμογών και υπηρεσιών που έχει "χτιστεί" γύρω από τα Windows 8 είναι αξιοπρεπές και, συνολικά, ένα καλό ξεκίνημα. Η Microsoft ωστόσο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυθεί, αν θέλει να "παίξει δυνατά" με τις Apple και Google: τους επόμενους μήνες και χρόνια θα πρέπει να τοποθετήσει ψηλά στις προτεραιότητές της τη συνεχή βελτίωση του Windows Store, τις αναβαθμίσεις όλων των προεγκατεστημένων εφαρμογών, την ολοένα και πιο έξυπνη σύνδεση Δικτυακών υπηρεσιών με δυνατότητες του ίδιου του λειτουργικού. Μόνο έτσι θα πετύχει όχι μόνο να μην υπολείπεται σε τίποτε του ανταγωνισμού (που έχει χρονικό προβάδισμα αυτή τη στιγμή), αλλά να τον φέρει - με το "ειδικό βάρος" της πελατειακής βάσης των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών Windows - σε θέση αμυντική. Όλα αυτά, βεβαίως, αν ο αμερικανικός κολοσσός όντως εννοεί να "πάρει πίσω" την περίοπτη ηγετική θέση που είχε επί σειρά ετών και να υλοποιήσει το όραμά του για ενοποιημένο, οικείο τρόπο χρήσης σε PC, tablet, smartphone και συστήματα ψυχαγωγίας για το σαλόνι. Όπως και να το δει κανείς, είναι όλα... αλληλένδετα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ