Windows 11: επίσημα, σύντομα

Η Microsoft αποκαλύπτει το νέο της λειτουργικό σύστημα, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν

Όπως αναμενόταν - η διαρροή προέκδοσης του ίδιου του προϊόντος την περασμένη εβδομάδα... δεν άφησε περιθώρια για εκπλήξεις - η Microsoft σε ειδική Δικτυακή παρουσίαση αποκάλυψε τα Windows 11, την επόμενη έκδοση του διάσημου λειτουργικού της συστήματος που θα διαδεχθεί το παρόν δημοφιλέστερο στον κόσμο, τα Windows 10. Η εταιρεία επιβεβαίωσε πως η αναβάθμιση στην νεότερη έκδοση θα προσφερθεί δωρεάν στους χρήστες των Windows 10 "μέσα στην φετινή εορταστική περίοδο" (το πιθανότερο τον Νοέμβριο). Στους χρήστες Windows 7 και Windows 8 δεν προσφέρεται αυτή η επιλογή, πράγμα που σημαίνει πως τα πολλά εκατομμύρια αυτών των καταναλωτών που απέφυγαν την τελευταία πενταετία να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους σε Windows 10, θα πρέπει τώρα να το κάνουν αν θέλουν να μεταβούν στα Windows 11.

Οι απαιτήσεις συστήματος για τα νέα Windows είναι ευτυχώς χαμηλές για τα δεδομένα των σημερινών PC, αν και υψηλότερες σε σχέση με τις πιο πρόσφατες ισχύουσες των Windows 10: οι καταναλωτές χρειάζονται πλέον επεξεργαστή 64-bit, 4 GB μνήμης λειτουργίας, 64 GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου και οθόνη ανάλυσης το λιγότερο 720p (υπάρχουν και κάποια άλλα προαπαιτούμενα όπως UEFI BIOS με Secure Boot καθώς και η υποστήριξη του προτύπου TPM 2.0). Οι χρήστες που δεν είναι βέβαιοι για το αν και κατά πόσο τα PC τους πληρούν τις προδιαγραφές της σχετικής αναβάθμισης δεν έχουν παρά να λάβουν από εδώ (σύνδεσμος λήψης) το πρόγραμμα PC Health Check της Microsoft, το οποίο θα αναλύσει το σύστημά τους και θα δώσει απάντηση σε αυτό.

Όλα όσα είχαν διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα - και αρκετές άλλες μεμονωμένες πληροφορίες που γίνονταν γνωστές κατά διαστήματα το τελευταίο δωδεκάμηνο - επιβεβαιώθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Τα Windows 11 θα προσφέρουν ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον, περισσότερο μοντέρνο και καλαίσθητο από το αντίστοιχο του προκατόχου τους. Υπάρχουν νέες επιλογές για την διαχείριση παραθύρων και εφαρμογών, πολλαπλές εικονικές επιφάνειες εργασίας, ενώ τα εφαρμογίδια (widgets) των Windows Vista επιστρέφουν με δικό τους προσαρμόσιμο χώρο εμφάνισης και διάταξης. Ανασχεδιασμένο θα είναι και το Microsoft Store, το οποίο πλέον θα φιλοξενεί apps πολλών διαφορετικών τεχνολογιών, ακόμη δε και apps του Android (!) μέσα από ειδικό app του Amazon Appstore. Απρόσμενο, αυτό!

Μιλώντας για apps, η Microsoft έχει πλέον ενσωματώσει στα Windows 11 το Teams, τοποθετώντας το μάλιστα στην γραμμή εργασιών ως τον "εξ ορισμού" τρόπο επικοινωνίας με άλλους μέσω εικόνας/ήχου ή γραπτών μηνυμάτων. Όσον αφορά στο gaming ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε αυτά που ήδη γνωρίζαμε: ανασχεδιασμένο Xbox app (μέσα από το οποίο οι PC gamers θα μπορούν να διαχειριστούν συνδρομές Game Pass), κάποιες νέες λειτουργίες όπως οι Auto HDR και Direct Storage (έχουν ήδη υλοποιηθεί στα Xbox Series S/X), καθώς και την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη σε κάθε είδους περιφερειακά και αξεσουάρ σχετικά με τα games.

H Microsoft υπόσχεται ταχύτερη λειτουργία, μεγαλύτερη ασφάλεια και ομαλές ενημερώσεις λογισμικού στα Windows 11: η εταιρεία αναφέρει πως συνεργάστηκε στενά με τις Intel, AMD και Qualcomm ώστε να αξιοποιήσει εξελιγμένα χαρακτηριστικά των νεότερων επεξεργαστών τους και των σχετικών chipsets που τους στηρίζουν. Ακόμη κι αν αυτό δεν φέρει στο προσκήνιο την αύξηση επιδόσεων που θα μπορούσε στην θεωρία, είναι πρακτικά βέβαιο πως θα "κάνει την διαφορά" σε άλλους τομείς, όπως αυτούς της διαχείρισης ενέργειας και της αυτονομίας, της εκκίνησης κι επανεκκίνησης συσκευών, καθώς και της άμεσης ενεργοποίησής τους από κατάσταση "ύπνου".

Βάσει των όσων επιδείχθηκαν σήμερα, τα Windows 11 δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα ή... εξόχως καινοτομικά: είναι ένα λειτουργικό σύστημα ολοφάνερα βασισμένο στα Windows 10, με πρόσθετες λειτουργίες και διάφορες "πινελιές" εδώ κι εκεί. Το ανανεωμένο γραφικό τους περιβάλλον όμως είναι σαφώς ευπρόσδεκτο και τα "μικρά πράγματα" που έχουν προστεθεί ή βελτιωθεί είναι αρκετά ώστε να καθιστούν την αναβάθμιση σε αυτά επιθυμητή στους χρήστες Windows 10 (που πλησιάζουν τα 1.3 δισ. καταναλωτές πλέον). Η Microsoft συνεργάζεται ήδη με πολλούς κατασκευαστές ώστε τα πρώτα PC "έτοιμα για Windows 11" να αρχίσουν να εμφανίζονται στα τέλη Αυγούστου, πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου, με πολύ περισσότερα ν' ακολουθούν.

Υπάρχει και ένας αριθμός από ερωτήματα, ωστόσο, αναφορικά με τα Windows 11, τα οποία χρίζουν απαντήσεων που δίνονται μόνο σε βάθος χρόνου. Δεν έχουμε π.χ. ιδέα του πώς αποδίδουν τα Windows 11 σε σχέση με τα Windows 10 στον ίδιο Η/Υ. Δεν έχουμε ιδέα αν η Microsoft εννοεί να προσφέρει στο νέο λειτουργικό της καλύτερη (απροβλημάτιστη και αξιόπιστη) υποστήριξη από την κακή που προσέφερε στα Windows 10. Και δεν έχουμε ιδέα του αν και κατά πόσο η εταιρεία σκοπεύει να προωθήσει το PC gaming αυτή τη φορά ή αν απλώς πρόκειται για βολική κίνηση marketing σχετική με τις συνδρομητικές της υπηρεσίες (αν και σε όλες τις φορές που είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν δεν υπήρχε το Game Pass βέβαια).

Τα Windows 11 είναι σαφώς ενδιαφέροντα ως αναβάθμιση και, τουλάχιστον, τώρα... γνωρίζουμε τί ακριβώς έκανε η Microsoft με τα Windows 10 τα τελευταία χρόνια που η εξέλιξή τους και η υποστήριξή τους ολοφάνερα δεν ήταν προτεραιότητα: οι σχετικοί πόροι είχαν αφιερωθεί στον διάδοχό τους. Αυτό που θα πρέπει ν' αποδείξει τώρα η εταιρεία, πάντως, δεν είναι μόνο το ότι έχει δημιουργήσει ένα καλύτερο λειτουργικό σύστημα, αλλά πως έχει αλλάξει και νοοτροπία όσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζει τους καταναλωτές που θα το αξιοποιήσουν. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ